Rusomača – lijek za unutarnje i vanjsko krvarenje

rusomaca

Rusomača je godišnja biljka iz obitelji gorušica. Svi dijelovi koji rastu iznad tla koriste se u pripremi različitih biljnih lijekova. Listovi se mogu dodati u salate ili kuhati kao povrće. Sjemenke mahuna imaju papren okus, a sjeme se koristi i kao zamjena za sjemenke gorušice.

Kineski biljni ljekari nazivaju je lijekom koji “hladi krv”. Široku upotrebu ima kao lijek za dizenteriju, visok krvni tlak i pretjerano krvarenje nakon poroda. Smatra se da poboljšava vid, a koristi se i kao sastojak za prehranu peradi, jer čini njihova jaja ukusnijima.

Vanjska i unutarnja primjena

Rusomača sadrži puno kalija, flavonoide (kvercetin, diosmin, luteolin, hesperidin), glikozide, razne amine (acetilkolin, kolin, histamin, tiramin), hlapljivo ulje (posebno kamfor), karotenoide, sinigrin (glukozinolat) te vitamine A, B, C i K.

Ljekovita svojstva biljke nisu posljedica nekog posebnog sastojka ili tvari, već interakcije između njih. Od nje se može pripremiti čaj, tinktura, a od njezinih ekstrakta može se pripremiti mast i nanositi na rane.

Rusomača ima antiseptička svojstva i može regulirati krvni tlak. Također je hemostatska biljka (zaustavlja krvarenje) i vazokonstriktor (sredstvo koje sužuje krvne žile) te može stimulirati leukocitozu (veći broj bijelih krvnih stanica).

Sposobnost biljke da zaustavi krvarenje može se pripisati biljnom proteinu u njoj koji djeluje kao hormon oksitocin. Oksitocin stimulira kontrakcije glatkih mišića koji okružuju krvne žile, osobito one u maternici.

krvarenje-iz-nosa

Pripravci od rusomače koriste se za:

 • srčane i krvožilne probleme, uključujući niski krvni tlak i aritmije srca,
 • glavobolju,
 • bol u ušima,
 • povraćanje,
 • krv u urinu,
 • proljev,
 • infekcije mokraćnog mjehura,
 • hemoroidi,
 • proširene vene,
 • predmenstrualne probleme,
 • duga mjesečnice i menstrualne grčeve,
 • natečene grudi kod dojilja,
 • krvarenje iz nosa,
 • ekcemi,
 • psorijaza,
 • površinske opekline, osipi i otvorene rane na koži.

Rusomača ima jak učinak na maternicu. Smatra se da stimulira i kretanje crijeva svojim blago-laksativnim učinkom. Također, koristi se kao lijek za reumatska stanja. Pomaže i kod prekomjernog stresa i anksioznosti.

Čaj od rusomače

susena-rusomaca-za-caj

Ljekovito bilje koristi se svježe, sušeno ili u obliku tekućih ekstrakata i tinktura. Napravite jaki čaj dodavanjem 2 velike šalice vode (oko litre) na 3 do 4 žlice sušene biljke. Pokrijte i pustite čaj da odstoji 20 minuta. Procijedite i ohladite prije pijenja. Čaj se možete piti 2 do 4 puta dnevno.

Kada se osuši i pije kao čaj, mahune rusomače postaju jedan od najboljih lijekova za zaustavljanje krvarenja svih vrsta – želuca, pluća ili maternice, a posebno krvarenja iz bubrega. Okus čaja je vrlo gorak i neugodan pa je poželjno da ga pomiješate s drugim biljem.

Čaj od rusomače tradicionalno se koristi kao lijek za upalu grla i kao prirodni tretman za infekcije mokraćnog sustava (UTI), a može imati i vanjsku primjenu. U slučaju krvarenja iz nosa preporučuje se natapanje kuglica vate u čaju i njihovo postavljanje u nos.

Tinkture i drugi pripravci

Za izradu tinkture potrebno vam je 4 žlice svježe rusomače (koristi se cijela biljka) na 60 ml 100%-tnog alkohola. 20 do 40 kapi tinkture u čaši vode može se koristiti 2 do 3 puta dnevno.

Za sve komercijalne pripravke od rusomače potrebno je slijediti upute proizvođača. No uglavnom ih je najbolje uzimati u malim i čestim dozama. Ekstrakt se može uzimati u dozama od jedne žlice 2 do 3 puta dnevno.

Nuspojave

Rusomača može uzrokovati pospanost, promjene u krvnom tlaku i funkciji štitnjače te otkucajima srca. Prevelike doze rusomače mogu uzrokovati paralizu, probleme s disanjem, pa i smrt. Ako već imate problema sa srcem, izbjegavajte rusomaču.

Neki spojevi u rusomači mogu utjecati na formiranje bubrežnih kamenaca. Ako ste ih već imali u prošlosti, najbolje je izbjegavati korištenje rusomače. Ona može utjecati i na središnji živčani sustav. Treba je izbjegavati i ako imate bolesnu štitnjaču.

Ako imate planiranu operaciju i koristite rusomaču, prestanite je koristiti dva tjedna prije operacije. Njezina konzumacija mogla bi usporiti preveliku aktivnost središnjeg živčanog sustava u interakciji s anestezijom i drugim lijekovima tijekom i nakon operacije.

Opasna je za trudnice i nikako im se ne preporučuje. Neka istraživanja pokazuju da dugoročno korištenje može uzrokovati smanjenje broja limfocita u krvi (limfopenija).

tinktura

Napomene

Malo je razloga da koristite rusomaču ako nemate krvarenje. Također, preporučuje se da prestanete s njezinim korištenjem čim ublažite problem s krvarenjem. Ograničite upotrebu na mjesec ili dva, a zatim uzmite pauzu od tjedan dana. Nastavite ako je potrebno.

Istraživanja na miševima pokazuju da je toksičnost biljke mala. No treba napomenuti da je rusomača često zaražena specifičnom parazitskom gljivicom (Cystopus Candidus) koja sadrži toksični alkaloid pa treba biti oprezan pri branju.

Saznajte više o menstruaciji u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

4.33 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rusomača – lijek za unutarnje i vanjsko krvarenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.