Tinktura crnog oraha – prirodno čišćenje organizma

crni-orasi

Crni orah čest je sastojak prirodnih antiparazitnih proizvoda, a preporučuje se u mnogim programima za čišćenje organizma. Zbog posebnog sastava, crni orah posjeduje jako djelovanje protiv tumora, cista i parazita te sadrži visoku koncentraciju vitamina C. Preporučuje se svim osobama (čak i zdravima), a u nastavku pročitajte koje su sve dobrobiti čišćenja organizma tinkturom crnog oraha.

Uz vitamin C, alkaloide i tanine, crni orah također sadrži jod, minerale te juglon. Juglon se koristi za čišćenje organizma na bezopasan način, a preporučuje se provoditi temeljito čišćenje od parazita i bolesti jednom godišnje za sve osobe.

Ova čudotvorna biljka je osim po ljekovitom djelovanju na organizam, poznata i po skupocjenom drvu od kojeg se izrađuje kvalitetan namještaj. Iako je crni orah lako uzgajati, njegovih stabala nema mnogo te je na našim područjima daleko zastupljeniji obični orah.

Ljekovito djelovanje crnog oraha na organizam

 • Snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje.
 • Pospješuje i uravnotežuje probavu.
 • Smanjuje krvni tlak i razinu lošeg kolesterola u krvi.
 • Snažno antiparazitno djelovanje (ubija odrasle parazite).
 • Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi.
 • Podržava zdavlje unutarnjih organa i probavnog sustava.
 • Pomaže kod gljivice kandide u organizmu.

Crni orah smatra se izrazito potentnom biljkom kada je u pitanju čišćenje organizma od parazita ili općenito bolesnih stanja. Istraživanja su pokazala kako tinktura crnog oraha ubija odrasle parazite i njihove ličinke te je preporučljiva ako se sumnja na prisutnost parazita jer konzumiranje ove tinkture nije štetno niti za zdrav organizam.

Tinktura crnog oraha preporučuje se u kombinaciji s tinkturama pelina i klinčića zbog njihovog odličnog djelovanja u sinergiji. Pelin i crni orah tako djeluju na odrasle parazite dok klinčić ubija jajašca parazita te vas ova kombinaciji može u potpunosti riješiti preko 100 vrsta parazita

Ipak, korištenje samo tinkture crnog oraha odlično će pomoći u čišćenju organizma, a u nastavku vam donosimo recept za njenu izradu.

tinktura-crnog-oraha

Kako napraviti tinkturu crnog oraha?

Izrada ove tinkture vrlo je jednostavna, a sve što vam treba jest alkohol i crni orasi (u kori koja je zelena). Pripazite da su orasi zdravi, a ukoliko primjetite da su neobično mekani oko peteljke, prerežite ih da vidite jesu li pokvareni.

Prilikom čišćenja kore crnog oraha, poslužite se rukavicama kako biste zaštitili ruke od bojanja. Slijede količine sastojaka za pripremu pola litre i jedne litre tinkture, ovisno o vašim potrebama.

 • 0.5 ili 1 L alkohola (40-70 %-tnog) 
 • 1 ili 1.5 kg crnih oraha (sa zelenom korom)
 • Staklena tegla za pravljenje tinkture
 • Boca od tamnog stakla za pohranu procijeđene tinkture

Kako biste napravili tinkturu, jednostavno odrežite i očistite kore (od njih se proizvodi tinktura) te ih prelijte alkoholom. Tegla ne bi trebala biti puna do vrha, već 3/4 puna. Zatim zatvorite teglu, odložite je na tamno mjesto 30-40 dana i promućkajte svakih nekoliko dana.

Kada je tinktura gotova, procijedite je i pohranite u tamnim staklenim bocama. Tinkturu možete podijeliti na nekoliko manjih bočica ili jednu veliku, a preporučuje se čuvanje dalje od direktnog sunca

Uporaba tinkture crnog oraha i moguće nuspojave

Tinkturu je preporučljivo uzimati po 15 kapi tri puta dnevno, tj. dnevna doza iznosi 50-ak kapi koje je najbolje raspodijeliti na nekoliko puta dnevno, razblaženo u nešto vode. Prilikom konzumiranja tinkture, preporučljivo je napraviti 14-dnevnu pauzu nakon popijene bočice od 50 ml

Moguće nuspojave prilikom uzimanja tinkture crnog oraha su: prvotno pogoršanje stanja prije nego nastupi promjena na bolje, interakcija s pojedinim ljekovima pa je preporučljivo savjetovanje s liječnikom te rijetka stolica kod unošenja pretjerane količine tinkture.

Ocjenite članak

3.71 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera i nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tinktura crnog oraha – prirodno čišćenje organizma

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.