Pobijedite bol u vratu u ramenima

bol-u-vratu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ovaj članak ima više stranica:

nastavi čitati ovaj članak

Bolovi u vratu i ramenima su česti i mogu imati razne uzroke. Oni uglavnom nisu opasni nego samo dosadni. Sjedenje u istom položaju dulje vrijeme, npr. na poslu uz računalo, najčešći je uzrok ukočenih mišića vrata i popratne napetosti i bol. Srećom postoje efikasna rješenja s kojima ćemo vas upoznati.

Za početak- oprez! Potrebno je razlikovati blagu i uglavnom bezopasnu bol od one akutne koja može biti opasna. Ako patite od neizdržive boli, trebate potražiti doktora koji će vas uputiti na pretrage. Također potražite pomoć doktora ako uz bol imate i jedan od ovih simptoma:

  • pulsirajuća bol koja se širi od ramena na ruke
  • utrnuće i nedostatak snage u dlanovima i ruci
  • promjene u mokrenju i probavi
  • trajna nemogućnost da bradom dotaknete prsa

Uzroci bolova u vratu

Da biste si mogli pomoći morate prvo upoznati uzrok boli. Vratobolja može biti uzrokovana životnim stilom (dugo sjedenje, spavanje na lošem jastuku i sl.), ozljedom (npr. trzajna ozljeda) te bolešću (npr. artritis i meningitis)

Ukočeni mišići vrata

Dugotrajno opterećivanje vratnih mišića tijekom vožnje ili sjedenja s nagnutom glavom može izazvati ukočenost vrata. Mišići vrata, pogotovo oni u stražnjem dijelu, dugotrajnim opterećenjem prvo pretjerano umore, a zatim i ukoče. Ako zanemarite vratobolju i nastavite s pretjeranim opterećenjem može se razviti kronična bol. Čak i male stvari kao čitanje u krevetu u ne-ergonomskoj pozi mogu uzrokovati bol.

Istrošeni zglobovi

Kao i svi drugi zglobovi u tijelu, i vratni zglobovi se troše s godinama. Pravilnom prehranom i unošenjem svih potrebnih minerala i vitamina ovaj proces može se usporiti.

Ozljede, prije svega trzajna ozljeda vrata

Brz i nagao udarac straga (obično u automobilskoj nesreći) uzrokuje trzaj glave prema naprijed pa prema nazad čime se meko tkivo u vratu rasteže iznad “dozvoljenih granica”.

Bolesti i kompresija živaca

Bolesti koje sa sobom nose i bol u vratu su reumatoidni artritis (nakon dlanova i stopala, zglobovi u vratu s sljedeći po brojnosti) i meningitis. Ako dođe do pomicanja diskova i stezanja prostora kojim prolaze živci onda dolazi do kompresije živaca.

Kako se riješiti boli u vratu i ramenima?

U nastavku ćemo se baviti načinima kako ukloniti ili barem ublažiti bol u vratu i ramenima.

Samopomoć

Najčešći uzrok bolova u vratu je nepravilni položaj tijela. Zato je najučinkovitija prevencija pravilno držanje. Glava mora biti uspravna, u ravnini s kralježnicom, a ramena opuštena. Evo par navika koje vam mogu pomoći:

  • koristite anatomski jastuk– ako dosad niste koristili anatomski jastuk, možda će samo on biti dovoljan da vaša bol prođe. Anatomski jastuk pruža vratu dodatnu potporu pa su mišići vrata opušteni. Anatomski jastuk vas prisiljava da spavate na boku ili leđima, a ne na trbuhu (kod spavanja na trbuhu vratna kralježnica je zarotirana što se ne preporučuje). Napomena: nekim osobama je potrebno određeno vrijeme da se priviknu na anatomski jastuk
  • istežite se redovito

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Renarthro
Renarthro

Brzo zaustavlja bol u zglobovima.

od 69 kn

Tigrova Mast Crvena (19g)
Tigrova Mast Crvena (19g)

Najpoznatija mast na svijetu protiv bolova.

69 kn

Saznajte više o - akupunktura (3) - bol (71) - bol u zglobovima (13) - pravilno držanje (7) - ramena (2)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.59 / 5 (34 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Share via Whatsapp

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: bolovi u ramenima, bolovi u vratnim žilama, bol u vratnim zilama, bolovi u vratu, vratne zile, bol u vratu, bolovi u vratu i ramenima, upala živca u ramenu, upala vratnih žila, vratne zile bolovi,