Ghee (pročišćeni maslac) – kako ga napraviti?

ghee3

Ghee je pročišćeni maslac koji često poistovjećujemo s indijskom (ajurvedska) kuhinjom koja veliča njegov fini okus i zdrave karakteristike. On se koristi za pripremanje mnogih jela, uglavnom ga koristimo tamo gdje bismo inače koristili obično ulje ili maslac, dakle pri kuhanju, prženju i sl.

Interesantno je da se Ghee često smatra egzotičnom namirnicom iz daleke Indije, a zapravo se i kod nas koristi još od davnina pod jednostavnim nazivom maslo. Ghee za razliku od običnog maslaca nije kvarljiv i ne treba stajati u hladnjaku pa je prije modernog doba hladnjaka bio itekako upotrebljavan.

Kako napraviti Ghee? Recept za Ghee

Da biste napravili maslo potreban vam je običan, nesoljeni maslac. Za prvi puta uzmite manju količinu, npr. pola kilograma. Kada se uvježbate lako ćete pripravljati i puno veće količine, ali sigurno je sigurno pa krećemo s pola kile. U nastavku donosimo recept:

  1. Stavite maslac u lonac te kuhajte. Kuhajte ga na jakoj vatri dok se potpuno ne otopi (trebat će 10-ak minuta), a onda smanjite vatru.
  2. Na laganoj vatri se treba kuhati još oko 45 minuta. Za to vrijeme će se na vrhu i na dnu smjese početi pojavljivati nečistoće. One s vrha odstranite žlicom. Ne trebate miješati smjesu. Kuhanje na laganoj vatri bitno je kako nečistoće na dnu ne bi zagorjele i kako bi voda iz smjese djelomično isparila.
  3. Nečistoće će se cijelo vrijeme pojavljivati na površini, kako se pojave vi ih uklonite žlicom.
  4. Za 45 minuta ugasite vatru i pustite da se maslo ohladi. Kada se ohladilo prelijte ga u posudi u kojoj ćete ga čuvati. Ne trebate držati u hladnjaku. One ostatke s vrha i dna posude možete baciti ili ih iskoristiti kao dodatak u prehrani (mi to ne preporučujemo).

Pogledajte video – Kako napraviti Ghee 

Je li Ghee zdrav i koje su njegove dobrobiti?

Ghee je zdraviji od nečistog maslaca utoliko što ima manje mliječnih proteina i čišći je. Lakše podnosi visoke temperature prženja. Ajurvedska medicina mu pripisuje razna blagotvorna svojstva, citiramo:

Ghee povećava dugovječnost, memoriju, moć razlučivanja i inteligenciju. On daje snagu i odgađa proces starenja tjelesnih tkiva. Ghee povećava plodnost, sjeme i jajašce. Poboljšava glas i grlo.

Ipak, treba voditi računa o tome da je glavno obilježje Ghee-a dobar, fin i čist okus neizostavan u raznim jelima, a ne zdravstvena blagodat. Ghee ima veliki postotak zasićenih masnih kiselina i malo nezasićenih. Alternativa Ghee-u svakako je maslinovo ulje s većim udjelom nezasićenih masnih kiselina.

Gdje ga kupiti?

Ghee maslac možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane bio&bio, Priroda i Društvo, Tvornica zdrave hrane.

Kako koristiti Ghee maslo?

Ghee maslo koristi se kod svih jela kao zamjena ulju. Možete ga staviti i u manjoj količini nego bi stavili npr. suncokretovo ulje jer Ghee ne hlapi (zato smo ga u pripremi dugo kuhali da višak vode izađe). Na Ghee-u možete pržiti bez straha da će izgorjeti, možete ga dodavati jelima za okus. Neki savjetuju žličicu Ghee-a prije spavanja za bolji san.

Članak objavljen:

Saznajte više o mastima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o indijskoj kuhinji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.38 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ghee recept, ghee maslac, maslo, ghee maslo, kapsule ulja maslaca, procisceni maslac, ulje od maslaca, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu