Povišena i snižena urea u krvi – tumačenje krvne slike

tumacenje-krvne-slike

U metabolizmu aminokiselina konačni je proizvod urea. Organizam sintetizira ureu iz amonijaka koji nastaje iz proteina i koji je toksičan spoj, zato se i sintetizira u ureu da bi se mogao slobodno izlučiti iz tijela. Odrasla osoba dnevno izlučuje oko 30 grama ureje.

Referenta vrijednost ureje u krvi i kod muškaraca i kod žena iznosi: 2,8 – 8,3 mmol/L.

Kada govorimo o komplikacijama povišene ureje u krvi, tada je najbolje reći da su komplikacije po život opasna stanja u organizmu koja uzrokuju povišenu razinu ureje. Stoga možemo slobodno reći da je urea indikator neispravnog rada organizma. 

Urea se izlučuje putem bubrega, crijeva i kože, a varijacije u vrijednosti ureje u krvi mogu upućivati na probleme s bubrezima, jetrom i neke druge poremećaje.

Dakle, opisat ćemo vam kratki proces izlučivanja ureje. Manji dio ureje eliminira se putem kože, točnije znojenjem. Urea vrlo lako dolazi u crijeva. Gotovo 40% ureje iz organizma, nalazi se upravo u crijevima.

Kada urea završi u crijevima, bakterije koje se nalaze u crijevima će početi razgrađivati ureu na amonijak i ugljikov dioksid. Amonijak se tako apsorbira u krv, te potom završava u jetri. Metabolički se on ponovno pretvori u ureu, ali je eliminacijski put zatvoren.

Budući da se ureja sintetizira u jetri, jetrene bolesti uzrokuju poremećaje sinteze ureje i posljedično nagomilavanje amonijaka u tijelu. Glavni proces eliminacije odvija se putem mokraće

Faktori koji utječu na koncentraciju ureje u krvi su funkcionalnost bubrega, unos proteina, unos tekućine te metaboličko stanje organizma. 

Urea

Povišena urea u krvi

Povišena vrijednost tipična je za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega. Kada se bubreg ošteti, urea se vraća u krv, jer bubreg nema moć filtracije, odnosno stvaranja mokraće. Da bi došlo do smanjenja filtracije, bubreg mora biti najmanje 60% oštećen.

Također, povišena razina ureje može upućivati i na smanjen dotok krvi u bubrege što se događa kod problema sa srcem točnije srčanom insuficijencijom, povišenim krvnim tlakom ili kod dehidracije.

Do naglog porasta ureje u krvi, dolazi zbog prisustva kamenaca u bubregu ili tumora. Kod srednjeg ili jakog krvarenja u probavnom sustavu (npr. kod čireva) također može doći do pojave povišene koncentracije ureje. Povećana koncentracija ureje u krvi javit će se:

  • Ako se pretjerano hranite namirnicama koje su bogate proteinima
  • Ako dođe do infekcije, povišene temperature, pretjeranog naprezanja ili upale.
  • Zbog smanjenje konzumacije vode i dehidracije
  • Ako ste doživjeli stanje šoka ili ste pod ogromnim stresom
  • Zbog loše cirkulacije
  • Zbog abnormalnosti u radu štitnjače. (hipotireoza ili hipertireoza)
  • Zbog manjka hormona rasta koji sprječava sintezu ureje.

Simptomi povišene ureje

Premda se insuficijencija bubrega odvija u tišini i najčešće iznenadi oboljelog, ipak postoje indikacije da organizam ne radi onako kako bi trebao. Simptomi povišene ureje u organizmu su: 

  • Učestalo mokrenje.
  • Promijenjena boja urina (urin može potamniti ili čak krvav).
  • Pojava bolova u zglobovima, kostima i leđima te grčeva u mišićima.
  • Pojava sindroma nemirnih nogu te problema sa spavanjem.
  • Pojava svrbeža bez osipa.
  • Loš apetit i osjetljivost na mirise.
  • Oticanje nogu i ruku (posebnu u predjelu zglobova – ako dotaknete oteklinu i ostane udubljenje od prsta – hitno potražite liječničku pomoć).
Urea test

Niska urea u krvi

Niska urea obično nije znak za uzbunu. Mogu ju uzrokovati problemi s jetrom, nedostatna prehrana ili izgladnjivanje te pretjerana konzumacija alkoholnih napitaka.

Pretjerana hidracija (ispijanje više tekućine nego je potrebno) također može sniziti razinu ureje. U trudnoći se zbog promjena u krvotoku često spušta razina ureje.

Do snižene razine ureje u krvi dovode i prehrambene navike, primjerice prehrana siromašna proteinima i vlaknima. Poremećena funkcija jetre također može biti mogući uzrok niske rezine ureje u krvi.

Urea i kreatinin

Kako bi se utvrdila količina ureje u krvi odnosno dijagnosticirala povišena razina ureje u krvi, testiranje se obično radi s testom kreatinina (BUN). Količina kreatinina također će pokazati funkcioniraju li bubrezi onako kako bi trebali.

Velika količina kreatinina pokazuje problem u radu bubrega. Međutim, ako je kreatinin blago povišen – nema razloga za brigu – vjerojatno imate malo više mišićne mase.

Poželjno je da razina obje supstance bude niska, također je poželjno da odnos između ureje i kreatinina bude mali.

Doznajte više o povišenom kreatininu.

Kako normalizirati razinu ureje u krvi?

Razina ureje u krvi trebala bi se normalizirati nakon otklanjanja osnovnog problema koji je i uzrokovao povišenu odnosno sniženu koncentraciju. Prepustite se liječnicima i propisanom tretmanu pogotovo ako se radi o insuficijenciji odnosno zatajenju nekog organa – jer tu nažalost ne možete učiniti puno.

Kod povišene koncentracije ureje u krvi preporučuje se piti više vode, kako bi se urea što prije izlučila iz organizma. Međutim, ako je došlo do insuficijencije bubrega – ova metoda nije preporučljiva jer vaši bubrezi više nemaju moć filtracije pa biste mogli dodatno oteći.

Ako imate visoku razinu ureje u krvi, smanjite unos proteina, a ako je urea pak niska – povećajte unos proteina.

Ekstrakt đumbira, kandirani đumbir ili svježi, kapsule ili čaj od đumbira mogu vam pomoći u izbacivanju prevelikih količina ureje iz organizma. U prehrani se preporučuje konzumacija citrusa i namirnica s 90% udjelom kakaa.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.94 / 5   134

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: urea u krvi, ureja, urea, niska urea, povišena urea, smanjena urea u krvi, povisena urea u krvi, snizena urea, smanjena urea, ureja u krvi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu