Vodene kozice kod djece i odraslih – uzroci, simptomi i liječenje

vodene kozice

Vodene kozice (pljuskavice) su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod djece, a iznimno i kod odraslih osoba. Uzročnik ove bolesti je virus varicella zoster, koji spada u skupinu herpes virusa i iznimno je zarazan, a osobito u prvim danima. Iz ovog razloga, varicella najčešće nastupa epidemijski.

Nakon preboljene bolesti razvija se doživotna imunost, no sekundarna aktivacija virusa kod odraslih može uzrokovati herpes zoster.

Vodene kozice se prenose kapljičnim putem odnosno izravnim dodirom sa zaraženom osobom. Prenošenje bolesti na druge moguće je od dva dana prije pojave osipa, pa do šest dana nakon izbijanja prvih mjehurića. Međutim, opasnost od zaraze postoji sve dok se mjehurići u potpunosti ne pretvore u kraste i osuše.

Vodene kozice su zarazna virusna bolest koja se manifestira osipom koji svrbi, a koji se sastoji od čitavih nakupina malih mjehurića koji su ispunjeni tekućinom. Mjehurići većinom nisu veći od pola centimetra.

Osip se najprije javlja na abdomenu, a potom se širi na vrat, lice, vlasište, ruke, noge pa čak i spolne organe. Mjehurići se mogu javiti u sluznici usta i u uhu. Simptomi koji prate vodene kozice su većinom povišena tjelesna temperatura, glavobolja i malaksalost.

Vodene kozice – inkubacija

Inkubacija kod vodenih kozica može varirati od 10 do 23 dana. Prvih nekoliko dana simptomi su obično slabog intenziteta, osobito kod djece, dok je kod odraslih osoba bolest nešto jače izražena.

vodene kozice osip

Simptomi vodenih kozica

Na licu, rukama i nogama većinom je prisutna mala količina osipa, osim kada je riječ o teškim slučajevima kada je prekrivena cijela površina tijela. Osip je često prisutan na vlasištu. Kada se javi u ustima, mogu nastati neugodni vrijedovi koji otežavaju gutanje. Vrijedovi se mogu pojaviti na kapcima, dišnom traktu, rodnici, debelom crijevu.

Vodene kozice ili ospice? Ospice su poznate kao male boginje odnosno zarazna virusna bolest koja se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće. Premda su simptomi vrlo slični kao i tijek bolest, osip se razlikuje kao i specifičnosti bolesti.

Osip koji se pojavi u grkljanu i gornjim dišnim putovima može dovesti do značajnih teškoća u disanju. U tom razdoblju se limfni čvorovi mogu povećati i postati osjetljivi i bolni na dodir. Najgore razdoblje bolesti traje oko tjedan dana

Većina osoba se počne bolje osjećati kada temperatura postane normalna te kada osip prestane izbijati. Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim u slučaju da se kraste ne inficiraju ili ih dijete ne češe i ne guli. 

U pravilu je potrebno između 6 i 12 mjeseci da se koža u potpunosti oporavi od osipa. 

Tijekom tog vremena, a prije same pojave osipa mogući su sljedeći simptomi:

Ova faza inkubacije naziva se prodromalni stadij, a prethodi eruptivnom stadiju koji karakterizira pojava osipa.

Simptomi eruptivnog stadija su:
  • osip na prsima, leđima, ramenima, vlasištu i drugim dijelovima tijela,
  • lezije u ustima, vagini, rektumu, očima ili drugim sluznicama,
  • vodenasti mjehurići (vezikule), koji se s vremenom pretvaraju u kraste,
  • jak svrbež,
  • povišena tjelesna temperatura.

Osip se najčešće javlja nakon 4 do 5 dana, a najkasnije do osam dana nakon zaraze.  Započinje sa svega nekoliko manjih crvenih točkica, koje se ubrzo pretvaraju u mjehuriće ispunjene tekućinom (vezikule).

Mjehurići ispunjeni tekućinom se zadržavaju na tijelu nekoliko dana, nakon čega pucaju, suše se i pretvaraju u kraste, koje se obično povlače u roku od 9 do 14 dana.

Ova posljednja faza naziva se stadij regresije, tijekom kojeg se temperatura u potpunosti povlači , a koža se na tom području obnavlja. 

vodene kozice

Vodene kozice – temperatura

Temperatura se kod oboljelih javlja oko 2. ili 3. dana zaraze. Za suzbijanje visoke tjelesne temperature većinom se koristi Paracetamol, Lupocet, Plicet, Panadol i sl. U pravilu se lijekovi za suzbijanje visoke tjelesne temperature koriste tek kada osoba ima temperaturu koja je viša od 38 C

Djeci ne smijete davati lijekove kao što su aspirin i andol, budući da dijete može razviti Reyeov sindrom čije su posljedice oštećenje jetre, mozga i bubrega.

Temperatura se većinom smiruje u roku od tjedan dana, tada nastupa razdoblje olakšanja te se pacijenti počinju osjećati bolje. 

Vodene kozice kod odraslih

Kao što je već spomenuto, vodene kozice (pljuskavice) su pretežito bolest djece. Obolijevanje starijih osoba je moguće ako ranije nisu bile izložene virusu i kontaktu s oboljelima. Klinička slika je kod odraslih osoba teža nego u djece, a komplikacije su također češće.

Još uvijek se ne može sa sigurnošću potvrditi je li od vodenih kozica moguće oboljeti dva puta. Opće je prihvaćeno mišljenje da je drugo oboljenje moguće u slučaju da prvo nije postiglo puni intenzitet.

Premda se u dječjoj dobi ne propisuju lijekovi za liječenje virusa, u odrasloj dobi ta opcija ipak postoji, budući da su komplikacije znatno teže nego u djece.

Neke komplikacije su uzrokovane lokacijom osipa (oko, ždrijelo, grkljan) što može dovesti do smetnji s disanjem, oštećenja sluha. Jedna od komplikacija je i upala pluća, upala srčanog mišića i akutna upala zglobova. 

Vodene kozice kod odraslih su posebno opasne u osoba koje su oboljele od malignih bolesti. Kod trudnica postoji opasnost od pobačaja ili kasnijih posljedica koje mogu dovesti do razvitka srčanih mana kod djeteta.

Vodene kozice kod beba

Vodene kozice kod beba su relativno česta pojava. U slučaju da se kod vaše bebe pojavio osip, a beba ima manje od 4 tjedna, svakako se javite liječniku zbog procjene zdravstvenog stanja i daljnjeg postupanja. Bebe spadaju u osjetljivu skupinu bolesnika kod kojih vodene kozice mogu uzrokovati ozbiljne posljedice, jedna od njih je upala pluća.

Bez odgađanja posjetite liječnika ako su se malom djetetu mjehurići ili koža upalili, te ako primijetite da dijete ima teškoće s disanjem

vodene kozice kod beba

Vodene kozice – komplikacije

Komplikacije se mogu javiti kod svih oboljelih, ali se većinom javljaju kod izrazito male djece (4 tjedna), trudnica i odraslih. Ako se vodene kozice jave u ranoj trudnoći, one mogu utjecati na razvijanje srčanih mana u djeteta.

U kasnoj trudnoći postoji rizik od prijevremenog poroda. Kod ovih skupina se koristi varičela zoster imunoglobulin:

  • majka koja je u posljednjih mjesec dana trudnoće bila u kontaktu s vodenim kozicama, 
  • majka koja je pet dana prije poroda oboljela od vodenih kozica, 
  • majka koja je 10 dana nakon poroda razvila kliničku sliku vodenih kozica. 

Neke od mogućih komplikacija su:

Vodene kozice – liječenje

Nekomplicirani oblici vodenih kozica danas se uglavnom liječe simptomatski, što uključuje mirovanje, kontrolu tjelesne temperature te održavanje higijene radi prevencije sekundarnih infekcija kože.

Kod ublažavanje svrbeža može pomoći kupka u mlakoj vodi s nekoliko zrnaca hipermangana, koji možete nabaviti u ljekarni, kao i pripravci s lokalnim djelovanjem, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol. Navedeni pripravci mogu se nabaviti u ljekarni bez recepta, a nanose se u malim količinama na zahvaćena mjesta. U slučaju osipa na spolovilu, spolovilo možete također ispirati s nekoliko zrnaca hipermangana. 

Izbjegavajte upotrebu acetilsalicilne kiseline kako biste izbjegli rizik nastanka Reyeovog sindroma. Za snižavanje temperature radije koristite paracetamol.

Lijek aciklovir pomaže kod ublažavanja simptoma vodenih kozica, ako se uzme u roku od 24 sata nakon pojavljivanja osipa. Najčešće se primjenjuje kod starijih osoba i tinejdžera, ali i kod težih slučajeva te kod pacijenata s imunosupresivnom terapijom, djece koja imaju oštećen imunološki sustav, uzimaju steroide, imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća.

Varicella zoster imunoglobulin može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu, a primjenjuje se kod osoba visokog rizika.

Kada kontaktirati liječnika?

Ako kod vašeg djeteta primijetite neke od sljedećih simptoma, trebali biste odmah kontaktirati pedijatra:

  • ako su mjehurići ili kraste inficirani (gnojne kraste, crvenilo),
  • ako dijete ima krvave mjehuriće,
  • ako se osjeća malaksalo, klonulo, ima vrtoglavicu, glavobolju ili poremećaj svijesti,
  • u slučaju preosjetljivosti na svjetlo,
  • ako dijete povraća, jako kašlje ili ima temperaturu preko 40 C, koja se ne može spustiti primjenom lijekova,
  • ako se osip pojavi na spojnici oka (bjeloočnica, rožnica).
vodene kozice kod djece

Vodene kozice – prirodno liječenje

U nastavku teksta ćemo vam navesti nekoliko prirodnih metoda liječenja koje možete primjenjivati za ublažavanje neugodnih simptoma koji prate vodene kozice:

  • U slučaju grlobolje, pijte hladnu vodu.
  • Svrbež i iritaciju možete umiriti sodom bikarbonom, točnije mješavinom pola žlice sode bikarbone i jedne čaše vode. Ovu otopinu možete nanijeti na problematična mjesta.
  • Iritaciju i osip možete zaustaviti jabučnim octom. Pripremite kupku s toplom vodom u koju ćete dodati pola šalice jabučnog octa. Pobrinite se da kupka bude u omjeru 1:1.
  • Svrbež i iritaciju možete ublažiti čajem od nevena.
  • Kožu možete mazati čistim organskim medom.

Vodene kozice kupanje – zobena kupka

Sastojci potrebno za zobnu kupku su: 

  • 1 šalica zobenih pahuljica, 
  • 1 litra vode.

Sve sastojke dobro izmiksajte blenderom, procijedite kroz gazu i pomiješajte s vodom u kojoj ćete se kupati vi ili dijete. Djeca se u ovoj kupki mogu kupati i dva puta dnevno.

Kupanje se preporučuje, međutim voda ne smije biti vruća, a ne smije biti niti prehladna. Kao što je već navedeno, za kupanje koristite hipermangan. Ako imate malo dijete koje je oboljelo od vodenih kozica, svakako vodite računa o tome da se dijete ne prehladi u mlakoj vodi, budući da je otpornost organizma znatno oslabljena.

Vodene kozice – prevencija

Varičela zoster imunoglobulin može ublažiti intenzitet bolesti ili spriječiti njezin nastanak ako se primi tijekom 96 sati od izloženosti virusu. Imunoglobulin se većinom daje osobama visokog rizika. U rizičnoj skupini se nalaze osobe koje: 

  • nisu preboljele vodene kozice, 
  • primaju kemoterapiju, 
  • imaju neki imunološki poremećaj, 
  • imaju AIDS
  • imaju limfom ili leukemiju
  • su imale transplantaciju organa.

Protiv vodenih kozica se većinom cijepe djeca koja imaju više od 12 mjeseci. Djeca i odrasli u pravilu trebaju primiti dvije doze u razmaku od 6-10 tjedana. Cjepivo protiv vodenih kozica moguće je primijeniti s ostalim cjepivima.

Djeca koja su imala alergijsku reakciju na neomicin (antibiotik) ili želatinu, ne smiju se cijepiti. Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav, također se ne smiju cijepiti. Cjepivom protiv vodenih kozica se ne smiju cijepiti ni trudnice. Nakon cijepljenja je potrebno pričekati tri mjeseca prije pokušaja trudnoće.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.95 / 5   20

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vodene kozice, simptomi vodenih kozica, vodene kozice simptomi, vodene ospice, vodene kozice inkubacija, ospice kod djece, vodene ospice simptomi, vodene kozice kod odraslih, pljuskavice kod djece, vodene kozice kod djece, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu