Alkoholni hepatitis – uzroci, simptomi i liječenje

alkoholni-hepatitis

Alkoholni hepatitis opisuje oštećenja jetre nastala pod utjecajem alkohola. Ova bolest javlja se kod osoba koje konzumiraju alkohol dugi niz godina.

Odnos između alkohola i alkoholnog hepatitisa je vrlo složen. Neće svi alkoholičari razviti alkoholni hepatitis, a bolest se može pojaviti i kod osoba koje umjereno konzumiraju alkohol.

Ipak, u slučaju dijagnoze alkoholnog hepatitisa, morat ćete prestati piti alkohol. Osobe koje i dalje konzumiraju alkohol mogu razviti više ozbiljnih oštećenja u obliku ciroze i zatajenja jetre.

Pročitajte više »  Ovisnost o alkoholu i liječenje alkoholizma.

Alkoholni hepatitis – simptomi

Blagi oblici alkoholnog hepatitisa obično ne izazivaju znatne probleme, no kako bolest sve više napreduje i jetra je sve više oštećena te postoji veća vjerojatnost da će se razviti sljedeći simptomi:

Osoba kojoj je jetra zdrava u jednom danu može metabolizirati najviše 180 grama alkohola, a već doza od 80 grama može biti opasna. Iako je za veće oštećenje jetre potrebno dulje vremena, pokazalo se da je uastopno konzumiranje većih količina alkohola opasnije nego povremeno.

Jetra se nema vremena oporaviti ako konzumirate velike količine alkohola svaki dan te će se tako prije oštetiti. 

Alkohol

Alkoholni hepatitis – uzroci

Alkoholni hepatitis se javlja uslijed oštećenja jetre, koje nastaje zbog pretjerane konzumacije alkohola. Kako alkohol oštećuje jetru i zašto to čini samo kod manjine teških alkoholičara nije posve jasno.

Poznato je da proces razbijanja etanola (alkohola u pivu, vinu i drugim alkoholnim pićima) proizvodi vrlo otrovne kemikalije, poput acetaldehida.  Ova kemikalija je okidač za nastanak upale koja uništava stanice jetre.

S vremenom, ožiljci i mali čvorovi zamjenjuju zdravo tkivo jetre i ometaju njezino normalno funkcioniranje. Ovi nepovratni ožiljci nazivaju se ciroza, a riječ je o konačnoj fazi alkoholnog oboljenja jetre.

Upotreba alkohola može dovesti do bolesti jetre, a rizik se povećava s trajanjem i količinom konzumacije alkohola. No, budući da mnogi alkoholičari neće nikada razviti alkoholni hepatitis ili cirozu, to je vjerojatnije da i drugi faktori, osim alkohola, igraju ulogu.

Ostali čimbenici uključuju:

  • Genetski faktor – nakon mutacije u određenim genima koji utječu na preradu alkohola u tijelu povećava se rizik od alkoholnih bolesti jetre, kao i od raka povezanog s alkoholom i drugih komplikacija koje mogu biti uzrokovane alkoholizmom.
  • Ostale vrste hepatitisa – dugoročna zloupotreba alkohola pogoršava oštećenja jetre uzrokovana drugim vrstama hepatitisa, a posebno hepatitisom C. Ako imate hepatitis C i konzumirate alkohol, čak i umjereno, postoji povećan rizik od razvoja ciroze jetre.
  • Pothranjenost – mnoge osobe koje konzumiraju alkohol su pothranjene, bilo zbog nepravilne prehrane ili zbog alkohola i njegovih otrovnih nusprodukata, koji sprječavaju tijelo u pravilnoj probavi hranjivih tvari, a posebno bjelančevina, određenih vitamina i masti. U oba slučaja, nedostatak hranjivih tvari pridonosi oštećenju stanica jetre,
  • Spol – dokazano je da žene brže i lakše obolijevaju od oštećenja jetre. 
Oštećena jetra

Alkoholni hepatitis – testovi i dijagnoza

Budući da postoje mnoge bolesti jetre i širok raspon čimbenika koji ih mogu izazvati, uključujući i virusne infekcije, droge i toksine, dijagnosticiranje alkoholnog hepatitisa može biti komplicirano.

Kako bi dijagnosticirao alkoholni hepatitis, liječnik može poduzeti jedan ili više sljedećih koraka:

  • Anamnezu i fizikalni pregled – vaš liječnik će provjeriti vašu povijest bolesti, provjeriti konzumirate li često alkohol i obaviti fizikalni pregled.
  • Krvne testove – pomoću njih se mogu utvrditi visoke razine određenih enzima povezanih s jetrom, kao što su aspartat aminotransferaze (AST) i alanin aminotransferaze (ALT).
  • Ultrazvuk – vaš liječnik može koristiti ovaj test kako bi provjerio vašu jetru i isključio druge probleme koji mogu uzrokovati oštećenja.
  • Biopsiju jetre – u ovom postupku se uzima mali uzorak jetre i provjerava pod mikroskopom. Biopsija jetre obično uključuje umetanje duge, tanke igle kroz kožu, kako bi se uzeo uzorak tkiva jetre. Ovo je najvažnija i najtočnija pretraga kod dokazivanja alkoholnog hepatitisa. 

Alkoholni hepatitis – liječenje

Liječenje alkoholnog hepatitisa uključuje:

  • Prestanak konzumiranja alkohola – ako imate dijagnozu alkoholnog hepatitisa, obavezno biste trebali prestati konzumirati alkohol. To je jedini način da se poništi oštećenje jetre ili, u naprednijim slučajevima, spriječe još teže komplikacije do kojih će vjerojatno doći ako ne prestanete konzumirati alkohol. Ako ste ovisni o alkoholu i želite prestati piti, vaš liječnik može preporučiti terapiju koja je prilagođena vašim potrebama, a ona bi mogla uključivati lijekove i savjetovanje.
  • Liječenje pothranjenosti – vaš liječnik može preporučiti posebnu dijetu kako biste nadomjestili prehrambene nedostatke, koji se mogu pojaviti kod osoba s alkoholnim hepatitisom. Možete biti upućeni nutricionistu, koji vam može pomoći u procjeni trenutne prehrane i predložiti određene promjene u ishrani.
  • Lijekovi za smanjenje upale jetre – osobe s teškim alkoholnim hepatitisom mogu razmotriti kratkoročni tretman lijekovima za kontrolu upale jetre. U određenim situacijama, liječnik može preporučiti kortikosteroide ili pentoxifyline.
  • Presađivanje jetre – kada su funkcije jetre teško narušene, transplantacija jetre može biti jedina opcija. Iako je transplantacija jetre često uspješna, broj osoba koje čekaju presađivanje daleko nadmašuje broj raspoloživih organa. Iz tog razloga, transplantacija jetre kod osoba s alkoholnim hepatitisom izaziva prijepore.

Dugotrajna konzumacija alkohola obično uzrokuje više raznih oštećenja jetre koji se moraju kombinirano liječiti. Prvo se javlja masna jetra, zatim alkoholni hepatitis te ciroza jetre.

Jetra

Osim liječenja već nastalog oštećenja jetre, vrlo je važno liječiti ovisnost o alkoholu. Ako se alkohol nastavi konzumirati u velikim količinama, bolesti jetre će se samo pogoršavati.

Više o liječenju alkoholizma pročitajte ovdje.

Stopa preživljavanja za akutni alkoholni hepatitis gdje osoba nastavlja piti je 75%, u periodu od godine dana. Međutim, to će rezultirati drugim posljedicama s manjom stopom preživljenja.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alkoholni hepatitis, biopsija jetre, alkoholni hepatitis simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu