Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Vaginitis – uzroci, simptomi i liječenje

vaginitis

Vaginitis je upala rodnice (vagine) koja može uzrokovati iscjedak, svrbež, crvenilo i nadražaj intimnog područja te bol prilikom mokrenja (dizurija) ili spolnog odnosa (dispareunija).

Uzrok je obično promjena u ravnoteži normalne vaginalne flore ili infekcija, odnosno zarazna spolno prenosiva bolest.

Vaginitis također mogu uzrokovati smanjene razine estrogena nakon menopauze.

Najčešći tipovi vaginitisa su:

  • Bakterijska vaginoza – koja proizlazi iz pretjeranog razmnožavanja anaerobnih bakterija, normalno prisutnih u vagini.
  • Gljivične infekcije – uzrokovane su normalno prisutnom gljivicom, najčešće Candidom albicans, u stanjima koja vode do njenog povećanog broja.
  • Trihomonijaza – uzrokovana je parazitom i spada u spolno prenosive bolesti.
  • Vaginalna atrofija (atrofični vaginitis) – proizlazi iz smanjene razine estrogena nakon menopauze.

Simptomi vaginitisa

Simptomi vaginitisa mogu uključivati:

Karakteristike vašeg vaginalnog iscjetka mogu ukazivati na to koju vrstu vaginitisa imate, primjerice:

  • Bakterijska vaginoza – karakterističan je pojačan sivi iscjedak, neugodnog mirisa (podsjeća na miris ribe), koji je intenzivniji nakon spolnog odnosa i menstruacije.
  • Gljivične infekcije – glavni je simptom svrbež, no može biti prisutan i bijeli, gusti, sirasti iscjedak bez mirisa.
  • Trihomonijaza – ova infekcija može uzrokovati obilan, pjenušast zelenkasto-žuti iscjedak neugodnog mirisa.
vaginitis

Uzroci vaginitisa

Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza posljedica je neravnoteže između bakterija koje su uobičajeni dio vaginalne flore. Normalno su ”dobre bakterije” (laktobacili) brojnije od ”loših bakterija” (anaerobne bakterije).

Međutim, kada se anaerobne bakterije previše razmnože, najčešće je riječ o Gardnerelli vaginalis, one mogu poremetiti ravnotežu, što uzrokuje bakterijsku vaginozu. Ova vrsta vaginitisa može se širiti spolnim putem, ali se također javlja i kod osoba koje nisu seksualno aktivne, dakle nije nužno spolno prenosiva bolest.

Žene s novim partnerom ili više seksualnih partnera, kao i žene koje su pod kroničnim stresom ili koriste intrauterini uređaj za kontrolu rađanja, imaju veći rizik od bakterijske vaginoze.

Pročitajte više o bakterijskoj vaginozi!

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se javljaju kada normalno okruženje vagine prolazi kroz neke promjene koje izazivaju bujanje, odnosno povećanje broja gljivica  – obično Candide albicans.

Gljivične infekcije ne smatraju se spolno prenosivim bolestima. Osim što je većina gljivičnih infekcija uzrokovana gljivicom Candida albicans, ona također uzrokuje infekcije i u drugim dijelovima tijela, kao što su usta, kožni nabori i nokti.

Prema istraživanjima, procjenjuje se da će tri od četiri žene imati gljivičnu infekciju u nekom trenutku tijekom svog života.

Čimbenici koji povećavaju rizik od gljivične infekcije uključuju lijekove, kao što su antibiotici i kortikosteroidi, nekontrolirani dijabetes i hormonalne promjene, poput onih koje su povezane s trudnoćom, kontracepcijskim pilulama ili menopauzom.

vaginalni problemi

Trihomonijaza  

Trihomonijaza je spolno prenosiva bolest, uzrokovana anaerobnim parazitom koji se zove Trichomonas vaginalis. Ovaj organizam širi se tijekom spolnog odnosa sa zaraženom osobom.

Osim obilnog vaginalnog, pjenušastog iscjetka žutozelene boje i neugodnog mirisa, može biti prisutno i točkasto krvarenje na stijenci rodnice, natečenost i crvenilo sluznice, svrbež, bolno mokrenje (dizurija) ili bolni spolni odnosi (dispareunija).

Neinfektivni vaginitis

Razni proizvodi, poput intimnih sprejeva, parfimiranih sredstava za intimnu njegu, mirisnih deterdženata, uložaka, prezervativa, vlažnih maramica i sl., mogu izazvati alergijsku reakciju ili iritirati stidnicu i rodnicu.

Stanjivanje epitela vagine, kao rezultat gubitka hormona (estrogena) nakon menopauze ili kirurškog odstranjivanja jajnika, uz opadanje glikogena i razine laktobacila te porast pH čine vaginu podložnijom upalama.

Liječenje vaginitisa

Vaginitis mogu uzrokovati razni organizmi i stanja, stoga je liječenje usmjereno na određeni uzrok:

Bakterijska vaginoza 

Kod ovog tipa vaginitisa, liječnik može propisati metronidazol tablete za oralnu primjenu, metronidazol gel, koji se primjenjuje lokalno ili klindamicin kremu.

Umjesto metronidazola, liječnik vam može pripisati i druge antibiotike kao što su klindamicin ili ampicilin.

Lijekovi se obično koriste jednom ili više puta dnevno tijekom 5 do 7 dana što će vam detaljno objasniti liječnik koji vam je terapiju i prepisao. Bitno je za naglasiti da se metronidazol ne smije koristiti uz alkohol niti u prvom tromjesečju trudnoće.

Tijekom liječenja preporučuje se suzdržavanje od spolne aktivnosti ili zaštićeni spolni odnosi (prezervativ).

Bakterijsku vaginozu možete liječiti i prirodnim putem:

  • Većim unosom vitamina E – namirnice bogate vitaminom E –  špinat, bosiljak, origano, kikiriki, bademi, brokula i crvena paprika.
  • Uljem divljeg origana – potrebno ga je pravilno razblažiti.
  • Bijelim lukom – bijeli luk napada patogene, a čuva korisne bakterije unutar vagine.
  • Ehinacejom – ehinaceja je biljka u službi prirodnog antibiotika koja jača imunitet.
  • Neven – vaginalete od nevena i vitamina ublažavaju iritaciju i upalu bakterijske vaginoze.

Gljivične infekcije

Gljivične infekcije se obično tretiraju antimikoticima u obliku masti ili vaginaleta, kao što su nistatin, mikonazol, klotrimazol, ali i oralnim antimikoticima (tablete) kao što je flukonazol.

Prednosti OTC lijekova (lijekovi koji se uzimaju bez recepta) su praktičnost, cijena i to što ne morate čekati liječnički pregled. Ipak, ako niste sasvim sigurni da je riječ o gljivičnoj infekciji posjetite liječnika. Korištenje krivog lijeka može odgoditi pravilnu dijagnozu i najprikladniji tretman.

Prevencija gljivične infekcije su:

  • Nošenje prirodnih materijala ispod kojih se koža ne znoji (pamučna odjeća i donje rublje)
  • Izbjegavajte unos šećera jer gljivice vole slatko.

Trihomonijaza, atrofični i neinfekcijski vaginitis

  • Trihomonijaza – liječnik vam može propisati metronidazol tablete ili vaginalete te kombinirati ova dva načina liječenja. Bitno je liječiti oba partnera.
  • Atrofični vaginitishormonsko nadomjesno liječenje može spriječiti atrofične promjene u urogenitalnom sustavu žene te tako smanjiti rizik od nastanka upale.
  • Neinfektivni vaginitis – za liječenje ove vrste vaginitisa, potrebno je odrediti izvor iritacije te ga izbjegavati. Mogući izvori uključuju novi sapun, deterdžent, higijenske uloške, prezervative ili tampone.

Kako bi liječenje od gore navedenih infekcija bilo uspješno – potrebno je apstinirati od spolnog odnosa ili se zaštiti prezervativom te u nekim slučajevima liječenje provesti kod oba partnera. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.15 / 5   27

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gljivična infekcija, vaginitis, bakterijska vaginoza, bakterijski vaginitis, vaginitis simptomi, vulvovaginitis simptomi, vulvovaginitis kod žena, vulvovaginitis liječenje, atroficni vaginitis, bakterijski vaginitis medazol, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu