Apsces zuba – uzroci, simptomi i liječenje

zubobolja

Apsces zuba je šupljina ispunjena gnojem u tkivu oko vrha korijena koji se usađen u čeljust. Ova upala zuba uglavnom je uzrokovana bakterijskom infekcijom u unutrašnjem dijelu zuba. U nastavku članka saznajte kako nastaje te kako se liječi.

Bolest se obično javlja kao posljedice neliječene zubne šupljine ili pukotine u vašem zubu koja omogućuje bakteriji put u unutarnji zub. Apsces se obično razvija ako zub propada ili odumire.

U komori srčike zuba i kanalu korijena prisutne su otrovne tvari nastale raspadanjem mrtve srčike zuba, kao i bakterije koje lako mogu inficirati okolnu kost čeljusti. 

Liječenje apscesa zuba uključuje isušivanje čira i oslobođenje područja infekcije. Zub može biti spašen liječenjem korijenskih kanala, ali u nekim slučajevima bit će potrebno izvaditi zub, posebno kada je upala zuba uznapredovala te postoji opasnost širenja infekcije na okolno tkivo.

Neliječenje apscesa zuba može dovesti do ozbiljnih problema, pa čak i onih opasnih po život. Apsces zuba se može spriječiti pravilnom brigom o zubima, zdravom prehranom i obavljanjem redovitih stomatoloških pregleda.

zubar
Foto: Photospin

Simptomi apscesa zuba

Apsces se manifestira kao uporna ”kucajuća” bol, a zagriz ili žvakanje oboljelim zubom obično izaziva vrlo jake bolove. Ako apsces pukne, gnoj neugodna okusa iscijedi se u usta, a bolovi popuste.

Može se pojaviti bol i oticanje u žlijezdama u vratu, kao i u obrazu. Često se javlja i groznica, te se bolesnik osjeća izrazito loše. Ako redovito ne odlazite zubaru, vjerojatnost da ćete prije ili kasnije imati zubni apsces izrazito je velika.

Ako ne liječite pokvareni zub on će odumrijeti, a mrtav zub u nekim situacijama može izazvati apsces. Ako se apsces ne liječi, postoji opasnost od proširenja infekcije krvotokom i općeg otrovanja krvi. 

Znakovi i simptomi apscesa zuba uključuju:

Kada posjetiti zubara?

Ako imate ikakve znakove i simptome apscesa zubi pod hitno morate otići vašem stomatologu. Ako imate temperaturu ili groznicu, a ne možete pristupiti vašem stomatologu, idite na hitnu.

Groznica i oteklina može značiti da se infekcija proširila dublje u čeljust i okolna tkiva ili čak na druga područja vašeg tijela. “Stomatologu je cilj izliječiti zub tako da ga ne mora vaditi, ali ako se infekcija nepovratno proširila vađenje zuba je nekad jedina opcija“, ističe dr. Burhenne.

Uzroci apscesa zuba

Apsces zuba nastaje kada bakterije napadnu zubnu pulpu – mekan, unutarnji dio zuba koji sadrži krvne žile, živce i vezivna tkiva.

Bakterija ulazi kroz bilo koji dio zubne šupljine ili napuknuća u zubu i širi se sve do korijena. Bakterijska infekcija uzrokuje oticanje i upalu. Čvrsti prostor unutar kojeg se javlja upala tjera gnoj u „džep“ (apsces) na vrhu korijena.

Prirodno liječenje zubnog apscesa

Liječenje zubnog apscesa uglavnom se vrši kod stomatologa otvaranjem zuba i ispuštanjem gnoja. Međutim, neke mjere mogu pomoći bržem pucanju apscesa pa samim time i oslobođenjem od pritiska i bolove.

Imajte na umu da nisu zamjena za pravo liječenje i da ih trebate koristiti nakon savjetovanja sa stomatologom.

  • bolove možete ublažiti aspirinom ili nekim drugim analgetikom,
  • svaki sat ispirite usta slanom vodom, što bi moglo ubrzati pucanje apscesa, a voda će isprati eventualni gnoj,
  • 2 kapi ulja klinčića – mogu vam pomoći u dezinfekciji inficiranog zuba,
  • kokosovo ulje – također je učinkovito u eliminiranju bakterija u usnoj šupljini, a koristeći četkicu, kokosovim uljem možete istrljati zubno meso i zatim isprati usta,
  • ulje čajevca – možete štapićem za uši nanijeti na oboljelo mjesto, pritom pazeći da koristite kvalitetno ulje i u malim količinama, budući da čajevac osobe osjetljivijeg želuca, može natjerati na povraćanje,
  • čaj od žalfije – koristi se prvenstveno za ispiranje usne šupljine, sadržaj nemojte gutati već ispljunite, a upute za pripremu možete proučiti ovdje,
  • ulje divljeg origana – možete nanijeti štapićem na oboljelo mjesto,
  • đumbir – možete žvakati komadić đumbira ili jednostavno mućkati đumbirov čaj u ustima i zatim ispljunuti,
  • metvica – pijte čaj od metvice, a ako ispirete usta čajem od metvice sadržaj nemojte gutati već ispljunite,
  • češnjak – ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći kod apscesa zuba tako da malo smrvljenog svježeg češnjaka nanesete na upaljeno mjesto,
  • led – na bolno mjesto stavljajte ledene obloge. 

Iako nije provedeno puno istraživanja na tu temu, neka od njih pokazuju da metoda liječenja zubiju uljem može pomoći kod krvarenja desni, lošeg zadaha i smanjenja koncentracije bakterija u ustima.

Ulje poput maslinovog ili kokosovog mućkajte u ustima par minuta te ga zatim ispljunite bez gutanja, iznosi zdravstveni portal Healthline. Više o tome pročitajte ovdje.

Ako vam čajevi i otopine navedenih prirodnih lijekova ne pomognu ili jednostavno želite doznati više – preporučujemo naš članak o prirodnim lijekovima protiv zubobolje

Liječenje apscesa zuba

Zubar će vjerojatno izvaditi vrlo zahvaćeni stražnji zub ili mliječni zub. Kako bi spasio prednji zub, zubar će kroz krunu u komoru srčike izbušiti mali otvor – time će popustiti pritisak gnoja, ali i bolovi.

Ako upala zuba nije jaka, te postoji šansa da se zub spasi stomatolog će ga privremeno plombirati dok se infekcija ne povuče,  u međuvremenu će te morati piti antibiotike

Ponekad unatoč svim metodama liječenja upala zuba ne posustaje. Apsces se zadržava kao mala inficirana šupljina. U tom slučaju zubar mora izvršiti malu operaciju koja se zove apikoektomija.

Pošto umrtvi desni lokalnim anestetikom, zubar će odrezati kost iznad vrška korijena, odstraniti inficirano tkivo i ispuniti kanal korijena. U rijetkim situacijama je i ovaj postupak bezuspješan pa zub treba izvaditi. 

Cilj liječenja je isušiti čir i eliminirati infekciju. Da bi se to postiglo vaš stomatolog može:

  • Ispuniti kanal korijena – ovaj postupak pomaže eliminirati infekciju i spasiti zub. Vaš stomatolog buši vaš zub, uklanja bolesno tkivo i isušuje čir. Pulpna komora zuba i korijenski kanal su zapečaćeni i ispunjeni. Obnovljeni zub može trajati cijeli život ako je ispravno zbrinut.
  • Izvaditi zahvaćeni zub – ako zub zahvaćen infekcijom ne može biti spašen, vaš stomatolog će ga izvaditi i isušiti čir da bi vas oslobodio infekcije.
  • Propisati antibiotike – ako je infekcija (upala zuba) ograničena na nekom području, antibiotici možda neće biti potrebni. Ali ako se infekcija proširila na obližnje zube, čeljust ili druga područja, vaš stomatolog će vjerojatno propisati antibiotike kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze. Antibiotici se također preporučuju ako imate slab imunološki sustav.

Kako biste izbjegli svu torturu koja proizlazi radi nedovoljnog održavanja higijene kao i neredovitih odlazaka stomatologu morate zaključiti poglavlje s malo razmišljanja. Upala zuba koja se ne liječi može dovesti do gangrene zuba, zubnog apscesa pa i paradentoze. Imajte na umu da zdravlje vaših zuba utječe na kvalitetu života.

WebMD navodi glavne smjernice kojih se trebate pridržavati kako biste zadržali zdravlje svojih zubi:

  • redovno idite na preglede kod zubara,
  • barem dva puta dnevno perite zube pastom za zube koja sadrži fluoride,
  • pijte i jedite manje namirnica s visokim udjelom šećera,
  • čistite područje između zubi zubnim koncem kako hrana ne bi ostala zarobljena između zuba i zubnog mesa.

Kada nemate zdrave zube imate poteškoće s konstantnim bolovima što god pojeli i popili, morate paziti kako jedete, najčešće jedete sami kako nitko ne bi vidio kako se mučite s hranom, imate neugodan zadah te se ponekad sramite pričati kada vam je netko iznimno blizu, ne smijete se otvorenih usta strahujući da će netko vidjeti kako imate ”ružne zube”.

Pokušajte sve ove događaje svrstati u 365 dana pa i više. Vrlo brzo ćete shvatiti da zdravi zubi doista jesu razlog za sreću.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Santos-Longhurst, A. (2018) Abscessed Tooth: What You Need to Know. Healthline.
  2. Burhenne, M. (2018) Tooth abscess: how to identify, treat, and prevent. Ask The Dentist.
  3. Jay, K. (2018) 10 Home Remedies for a Tooth Abscess. Healthline.
  4. Shanbag, V.K.L. (2017) Oil pulling for maintaining oral hygiene – A review. J Tradit Complement Med. 7(1): 106–109.
    doi: 10.1016/j.jtcme.2016.05.004.
  5. What Is an Abscessed Tooth? (2018) WebMD.

Ocijenite članak

4.04 / 5   50

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: apsces zuba, gnoj u zubu, gnojna upala zuba, oteklina od zuba, upala zuba simptomi, gnoj iz zuba, apces zuba, antibiotik za zub, oteklina zuba, zubni apsces, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu