Depresija kod mladih – kako ju prepoznati i liječiti?

Depresija-kod-mladih-ljudi

Depresija kod mladih je ozbiljan zdravstveni problem koji uzrokuje stalni osjećaj tuge i gubitak interesa za ugodne aktivnosti. Ona utječe na mišljenje, osjećaje i ponašanje, a može uzrokovati emocionalne, funkcionalne i fizičke probleme.

Iako se poremećaji raspoloženja, poput depresije, mogu javiti u bilo kojem trenutku u životu, simptomi mogu biti različiti između mladih i odraslih osoba.

Problemi, kao što su pritisak vršnjaka, akademska očekivanja i promjena tijela, mogu donijeti puno uspona i padova za mlade, no kod nekih nije riječ samo o privremenim osjećajima, već i simptomima depresije.

Depresija kod mladih nije slabost ili nešto što se može prevladati uz jaku volju. Ona može imati ozbiljne posljedice i zahtijeva dugotrajno liječenje. Za većinu tinejdžera, simptomi depresije uspješno se liječe.

Depresivna-djevojka
Foto: Photospin

Depresija kod mladih – simptomi 

Znakovi i simptomi depresije kod mladih uključuju promjene u emocijama i ponašanju.

Emocionalne promjene mogu uključivati:

  • osjećaj tuge, što može uključivati plač bez ikakvog razloga,
  • razdražljivost, frustraciju ili osjećaj tuge, čak i zbog malih stvari,
  • gubitak interesa ili zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima,
  • gubitak interesa za prijatelje i obitelj ili sukob s njima,
  • osjećaj bezvrijednosti, krivnje, fiksacije na prošle neuspjehe, pretjerano samookrivljavanje ili samokritika,
  • ekstremna osjetljivost na odbijanje ili neuspjeh, potreba za prekomjernim uvjeravanjem,
  • problemi koncentracije, razmišljanja, donošenja odluka i prisjećanja događaja,
  • osjećaj da je život i budućnost strašna i sumorna,
  • česte misli o smrti ili samoubojstvu.

Promjene u ponašanju mogu uključivati:

  • umor i gubitak energije,
  • nesanica ili previše sna,
  • promjene u apetitu, poput smanjenog apetita ili povećane želje za hranom i debljanja,
  • upotreba alkohola ili droge,
  • agitacija ili nemir, primjerice nemogućnost mirnog sjedenja,
  • usporeno razmišljanje, govor ili pokreti tijela,
  • česte pritužbe na neobjašnjive bolove u tijelu i glavobolju, koje mogu uključivati česte posjete liječniku,
  • slab školski uspjeh ili česti izostanci iz škole,
  • zapušten izgled, poput neprilagođene odjeće i raščupane kose,
  • rizično ponašanje,
  • samoozljeđivanje.
Depresivna-žena
Foto: Photospin

Depresija kod mladih – uzroci

Uzroci depresije kod mladih mogu biti različiti. Ponekad su u pitanju teške životne okolnosti (npr. gubitak voljene osobe, siromaštvo, dugotrajna bolest, preseljenje), a ponekad je u pitanju i sama genetika. Čini se da su djeca i mladi čiji roditelji pate od depresije upravo rizična skupina za nastanak iste. 

Također, depresija kod mladih može biti uzrokovana nedostatkom neurotransmitera serotonina ili dopamina, hormona koji utječu na poboljšanje i stabilizaciju raspoloženja te osjećaj sreće. Nadalje, depresija kod mladih često može biti povezana i sa zloupotrebom droga i alkohola.

Djeca i mladi su ponekad previše zaokupljeni ostvarivanjem vlastitih životnih ciljeva koji nerijetko uključuju materijalne dobitke i financijsku sigurnost koja je danas teško ostvariva bez dugogodišnjeg truda, rada i odricanja. Zbog toga se često javlja depresija zbog trenutnog neuspjeha u osamostaljenju i ostvarivanju željenih postignuća.

Depresija-kod-mladih-muškaraca
Foto: Photospin

Depresija kod mladih – liječenje 

Postoje mnoge mogućnosti liječenja depresije kod mladih. U nekim slučajevima, liječnik opće prakse može propisati lijekove koji ublažavaju simptome depresije (npr. antidepresive).

Mnogi roditelji se pitaju kako pomoći depresivnom tinejdžeru. Međutim, mnogi tinejdžeri trebat će posjetiti psihijatra ili psihologa kako bi mogli izliječiti depresiju. Kombinacija lijekova i psihološkog savjetovanja je vrlo učinkovita za većinu tinejdžera s depresijom.

Kada je u pitanju depresija kod djece, morat ćete poduzeti dodatne mjere opreza. Ako se pitate kako pomoći depresivnom djetetu, odnosno ako vaše dijete ima tešku depresiju te je u opasnosti od samoozljeđivanja, možda će morati ostati u bolnici ili sudjelovati u programu ambulantnog liječenja dok se simptomi ne poboljšaju.

Antidepresivi

Budući da su studije o učincima antidepresiva za mlade ograničene, liječnici se oslanjaju na lijekove koji se koriste i kod odraslih. FDA je odobrila dva lijeka za depresiju kod mladih – fluoksetin (Prozac) i escitalopram (Lexapro). Međutim, kao i kod odraslih, drugi lijekovi mogu biti propisani ovisno o potrebama.

Razgovarajte s vašim liječnikom o mogućim nuspojavama te procijenite prednosti i rizike. U nekim slučajevima, nuspojave se mogu povući nakon što se tijelo prilagodi.

Iako su antidepresivi općenito sigurni kada se uzimaju prema uputama, u nekim slučajevima mogu dovesti do porasta suicidalnih misli ili ponašanja, osobito u prvih nekoliko tjedana nakon početka terapije ili kod promjene doze.

Takve skupine potrebno je posebno pratiti, a ako primijetite da vaše dijete ima suicidalne misli dok uzima antidepresive, odmah se obratite vašem liječniku. Za većinu tinejdžera, prednosti uzimanja antidepresiva općenito su veće od eventualnih rizika.

Pažljivo pratite uzimanje lijekova vašeg djeteta. Da bi imali učinka, antidepresivi se moraju uzimati prema uputama liječnika.

Pronalaženje odgovarajućeg lijeka ili doze može potrajati neko vrijeme s obzirom na to da određeni antidepresivi imaju potpuni učinak tek nakon dugotrajnog uzimanja, dok drugi mogu izazvati nuspojave ako se naglo prestanu uzimati.

U slučaju trudnoće, obavezno se savjetujte s liječnikom o uzimanju lijekova jer neki antidepresivi mogu predstavljati povećan rizik za nerođeno dijete.

Depresija-kod-mladih-žena
Foto: Photospin

Psihoterapija

Psihoterapija, odnosno psihološko savjetovanje, opći je pojam za liječenje depresije putem razgovora sa stručnom osobom. Psihoterapija se može provesti individualno, s članovima obitelji ili u grupi.

Kroz psihološko savjetovanje, tinejdžer može više naučiti o uzrocima depresije, kako ju prepoznati i napraviti promjene u nezdravom ponašanju ili mislima, istražiti odnose i iskustva, pronaći bolje načine kako se nositi i rješavati probleme te postaviti realne ciljeve.

Kada je u pitanju depresija, iskustva su jako bitna posebno kada se javlja depresija kod mladih žena ili depresija kod mladih muškaraca. U ranoj odrasloj dobi, izrazito je važna socijalna potpora, a kroz grupne terapije ili grupe podrške, takvi pojedinci mogu puno naučiti o vlastitoj poteškoći i načinima nošenja s istom.

Psihoterapija također može pomoći osobi vratiti osjećaj sreće i kontrole, olakšati simptome, kao što su beznadnost i ljutnja, ali i naučiti ga kako da se prilagodi na krizu ili druge poteškoće.

Hospitalizacija i drugi terapijski programi

Kod nekih osoba, depresija može biti vrlo ozbiljna i zahtijevati hospitalizaciju, osobito ako je dijete u opasnosti od samoozljeđivanja ili ranjavanja drugih osoba. Psihijatrijsko liječenje u bolnici može potrajati sve dok se simptomi depresije ne povuku.

Programi liječenja također mogu biti od pomoći. Ti programi pružaju podršku i savjetovanje sve dok simptomi depresije ne budu pod kontrolom.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Buysse, D. J., Angst, J., Gamma, A., Ajdacic, V., Eich, D. i Rössler, W. (2008). Prevalence, course, and comorbidity of insomnia and depression in young adults. Sleep, 31(4), 473-480.
  2. Orth, U., Robins, R. W. i Roberts, B. W. (2008). Low self-esteem prospectively predicts depression in adolescence and young adulthood. Journal of personality and social psychology, 95(3), 695.
  3. Twenge, J. M. (2017). Why So Many Teens Today Have Become Depressed? Psychology Today.

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.77 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: depresija kod mladih, simptomi depresije kod mladih, znakovi depresije, depresija kod adolescenata, depresija kod tinejdžera, znakovi depresije kod tinejdzera, nesanica kod tinejdžera, depresije kod mladih, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu