Pretvorite dom u mirisnu oazu: Ovi će vas prirodni mirisi opustiti, a i odlična su dekoracija

Pretvorite dom u mirisnu oazu

Mirisi imaju poseban utjecaj na našu psihu – mogu nam popraviti raspoloženje, podsjetiti nas na neke osobe i događaje iz djetinjstva ili davne prošlosti, izazvati osjećaj ugode ili neugode, ili nas pak asocirati na određeno godišnje doba ili praznike. Mirisi u domu imaju poseban značaj s obzirom na to da u domu provodimo mnogo vremena i želimo se osjećati ugodno i opušteno.

Evo nekoliko prijedloga za ekološke mirise u domaćoj izradi, od prirodnih, lako dostupnih sastojaka, koji će vaš dom pretvoriti u mirisnu oazu.

Potpuri - mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina
FOTO: Shutterstock

Potpuri – mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina

Potpuri je mješavina suhih latica cvijeća, mirisnog ulja i začina koja se stavlja u dekorativne posude kako bi namirisala sobu. Odaberite drvenu, papirnu ili staklenu, dekorativnu posudicu i u nju pohranite svoju omiljenu mirisnu mješavinu.

Za neodoljive zimske mirise možete načiniti mješavinu od štapića cimeta ili vanilije, začina poput kardamoma ili anisa, osušene korice naranče ili limuna, komadića sušene jabuke i šišarke bora.

Za ljetnu varijantu možete kombinirati latice sušenog cvijeća, komadiće suhog manga ili ananasa, sušenu lavandu, kadulju, ružmarin itd.

U potpuri možete ukapati nekoliko kapi eteričnog ulja naranče, lavande, ylang-ylanga ili ulja divlje ruže, za intenzivniji miris. Osim što potpuri može zamijeniti skupe mirise iz trgovine, odlično izgleda i kao dekoracija na stolu!

Pročitajte članak “Od citrusa do medenjaka: 3 ideje za mirisni dom bez upotrebe svjećica“.

Kupaonica s mirisom lavande
FOTO: Shutterstock

Kupaonica s mirisom lavande

U manju posudu usipajte šaku sušene lavande i pohranite je u kupaonicu. Ako imate veću kupaonicu, možete postaviti nekoliko posudica s lavandom u različite kutove.

Lavanda će danima otpuštati ugodan, opuštajući miris, a ako ga želite intenzivirati, možete ukapati u posudicu i 10-ak kapi eteričnog ulja lavande. Za ugođaj kao u spa centru ukapajte eterično ulje smreke ili borovine.

Pročitajte članke:

Prirodni osvježivač prostora
FOTO: Shutterstock

Prirodni osvježivač prostora

Ako tražite ekološki, prirodni osvježivač prostora, koji divno miriše, ovaj će vas oduševiti. Možete ga sasvim jednostavno izraditi sami.

Sastojci:

Ako nemate raspršivač, možete iskoristiti onaj od sredstva za čišćenje stakla kada ga potrošite.

Priprema

  1. U raspršivač ulijte destiliranu vodu, iscijeđen i procijeđen limunov sok te ukapajte eterično ulje.
  2. Zatvorite raspršivač i dobro izmućkajte.
  3. Vaš osvježivač prostora je spreman! Prije upotrebe potrebno ga je promućkati.
Vrećice od lavande za spavaću sobu ili ormare
FOTO: Shutterstock

Vrećice od lavande za spavaću sobu ili ormare

Vrećice od lavande pohranjene uz jastuk pomoći će vam da zaspite. Za bolji učinak ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande prije spavanja na jastuk ili u posudicu s vodom na radijatoru.

Za mirisnu odjeću pohranite jednu ili više vrećica s lavandom u ormar. Ako na njih povremeno ukapate nekoliko kapi etričnog ulja lavande, osim od neugodnih mirisa, čuvat će vašu odjeću i od moljaca!

Dunje
FOTO: Shutterstock

Dunje

Dunje su se od davnina koristile za mirise u ormaru s odjećom ili u domu. Važno je odabrati dunju koja je bez oštećenja na kori jer će se u protivnom pokvariti.

Posudice za radijator
FOTO: Shutterstock

Posudice za radijator

Ako u zimskim mjesecima na radijatore stavljate posudice s vodom, zaboravite na umjetne mirise iz trgovine. U posudice s vodom nekoliko puta na dan ukapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i vaš dom će neprestano mirisati.

Eterična ulja možete odabrati prema željama ili potrebama:

  • eterično ulje limuna neutralizira neugodne mirise i pomaže u dezinficiranju doma od virusa i bakterija (kojih je zimi u domu u izobilju)
  • eterično ulje od naranče razbuđuje i daje osjećaj poletnosti i energije
  • eterično ulje lavande opušta i pomaže dobrom snu
  • eterična ulja smreke, eukalitpusa i ružmarina povoljno djeluju na dišne puteve.
Eterično ulje ruže
FOTO: Shutterstock

Za poseban ugođaj u domu možete koristiti eterična ulja divlje ruže, cimeta, geranija i ylang-ylanga

Pročitajte i članak “Vodič kroz eterična ulja – koje su sve primjene“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.36 / 5   11

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prirodni osvjezivaci prostora, prirodni osvježivač prostora, kako napraviti miris za prostorije, osvježivač prostora, kako napraviti osvježivač prostora, prirodni osvježivač zraka, osvjezivaci prostora, kako napraviti prirodni osvježivač prostora, prirodni mirisi za kuću, osvježivač zraka, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu