Kako napraviti zdravu salatu?

zdrave salate

Salate su vrlo važan dio naše prehrane (čak i ako ste vegetarijanac) jer neke vitamine i minerale možemo unijeti u organizam isključivo putem sirovih namirnica s obzirom na to da se tijekom kuhanja gube. Uz malo mašte i umijeća, umjesto hrpe zelenog lišća, od salate možete dobiti obilje vitamina i minerala te uživati u nevjerojatnim okusima i mirisima! Ako budete primjenjivali ovih šest koraka, Vaša salata će uvijek biti ukusna i zdrava!

Odaberite glavno povrće

Odaberite povrće koje će biti dominantno u Vašoj salati (zelenu salatu, špinat, poriluk, cikla, rajčica, krastavac…).

Dodajte začinsko bilje i klice

Salatu ćete prirodno aromatizirati i obogatiti vitaminima ako dodate svježe začinsko bilje (bosiljak, korijander, lišće peršina ili celera…). Uz malo kadulje ili ružmarina, Vaša salata imat će i ljekovita svojstva.

Šumsko ili divlje bilje (poput lišća maslačka, koprive…) iz netaknute prirode opskrbit će Vas rijetkim vitaminima i mineralima koji se teško mogu pronaći u povrću uzgojenom konvencionalnim putem, gdje se iz godine u godinu zemljište osiromašuje, a biljke gube svoje prirodno okruženje u kojem su rasle.

Klice su “eliksir mladosti” i vitaminsko-mineralna bomba, a vrlo ih je lako uzgojiti i u domu (kako uzgojiti klice pročitajte ovdje).

Dodajte zdrave masti

Salata je idelan i zabavan način da unesete u organizam zdrave masti (umjesto da svakoga dana popijete žlicu gorkog ulja za zdravlje srca i krvnih žila, reguliranje krvnog tlaka ili ljepotu kože, u salati ih je mnogo lakše “progutati”).  

Ovisno o željama i zdravstvenim potrebama, možete u salatu dodati djevičansko maslinovo ulje, bučino ulje, sezamovo ulje, laneno ulje…). Važno je da su ulja hladno prešana, kako biste iz njih iskoristili maksimum dobrobiti. U salatu obavezno dodajte i neke sjemenke (lana, sezama, suncokreta ili miks sjemenki).

 Poigrajte se s okusima

U salatu možete dodati kuhani grah, slanutak, kukuruz, orašasto voće, komadiće naranče, limunov sok, kriške ananasa (jako zanimljivu salatu od povrća i ananasa jela sam u Španjolskoj) te začine (gnječene sjemenke korijandera, gorušice…).

Dodajte boju svojoj salati

Ako Vam je dominantno povrće zeleno, odaberite nešto crveno za primamljiv kontrast (na primjer, rotkvice, radič ili ciklu). Ako ste kao podlogu imali ciklu, dodajte sitno isjeckani poriluk, malo endivije ili klice mungo graha. Mrkva svojom narančastom bojom daje predivan izgled bilo kojoj salati.

Dodajte dresing za salatu

Dresing možete kupiti u trgovini ili ga napraviti sami (za to može poslužiti jogurt sa začinskim biljem ili tahini pomiješan s jogurtom).

Odličan dresing su i kvalitetna ulja u kojima su bile potopljene začinske biljke (bosiljak, ružmarin…) ili čili papričice (za “paprene” salate), kao i balzamični ocat ili umak od soje. U Indiji, salate se prave sa smjesom od jogurta i vode, s limunovim sokom i malo soli (takva salata zove se raita).

Nadam se da će salate biti neizostavan dio Vašeg jelovnika.

S ljubavlju, Danijela

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako napraviti salatu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu