Donovanoza (ingvinalni granulom) – simptomi i liječenje

donovanoza

Donovanoza (granuloma inguinale, granuloma venereum) je klasična spolno prenosiva bolest, izrazito kroničnog tijeka, uzrokovana bakterijom Klebsiella granulomatis (nekad nazivana Calymmatobacterium granulomatis). Javlja se endemski u nerazvijenim zemljama tropskih i subtropskih krajeva. U Sjedinjenim Američkim Državama infekcija pripadnika crne rase je sedam puta češća nego infekcija u pripadnika bijele rase. Najčešće su zahvaćene osobe koje žive u lošim socioekonomskim uvjetima.

Klebsiella granulomatis je gram negativna bakterija koja pripada porodici Enterobacteriaceae. Nakon prodora kroz kožu izaziva upalnu reakciju što može rezultirati destrukcijom inficiranog tkiva. U sklopu upalnog žarišta nalazi se intracelularno, unutar tkivnih makrofaga (Donovanova tjelešca – nazvana po Charlesu Donovanu koji ih je prvi uočio). Sastavni je dio crijevne fiziološke flore, te se vrlo lako može prenijeti na genitalno područje autoinokulacijom ili seksualnim odnosom.

Prvi poznati naziv za ovo stanje je “serpiginozni čir”, koji datira iz 1882. godine. Pravilni klinički termin koji se danas upotrebljava za donovanozu je “granulom inguinale”. Granulom je vrsta upalne reakcije koja nastaje kao posljedica ozljede ili infekcije.

Inkubacija i simptomi donovanoze

Inkubacija (period od infekcije do pojave prvih simptoma) je dugotrajna i iznosi 10 do 40 dana. Očituje se pojavom  malih bezbolnih čvorova (nodula) na području vanjskog genitala (stidnica, penis).

Naknadno koža iznad promjene puca i dolazi do stvaranja ulceracije granulomatoznog dna, koja se autoinokulacijom širi i zahvaća područje perineuma (međice), analne regije  i prepona. Tipično su ulceracije bezbolne i relativno čiste. Često je prisutna i ingvinalna limfadenopatija (povećanje preponskih limfnih čvorova).

Dijagnoza donovanoze

Dijagnoza se postavlja na temelju:

  • anamnestičkih podataka o seksualnom odnosu sa rizičnom osobom
  • fizikalnog pregleda – bezbolan crveni čir sa rubom granulacijskog tkiva, ingvinalna limfadenopatija
  • biopsija tkiva – konačna dijagnoza je dokaz uzročnika unutar stanica u obliku inkluzijskih Donovanovih tjelešaca

Liječenje donovanoze

Liječenje antibioticima je vrlo učinkovito. Upravo zato je učestalost ove klasične spolno prenosive bolesti u razvijenim zemljama vrlo niska (SAD bilježi stotinjak slučajeva godišnje), za razliku od nerazvijenih područja gdje je dostupnost antibiotika ograničena.

Liječenje se najčešće provodi sljedećim antibioticima:

  • sulfometoksazol trimetoprim (Sinersul) per os 14 dana
  • doksiciklin (Vibramycin, Hiramicin) per os 14 dana
  • azitromicin (Sumamed) per os 7 dana

Iako se promjene počinju povlačiti već nakon prvog tjedna primjene antibiotika, liječenje treba provesti do kraja u svrhu smanjenja broja recidiva.

Učinkovite preventivne mjere uključuju izbjegavanje spolnih odnosa sa rizičnim skupinama, posebno u endemskim područjima te preventivno testiranje na spolno prenosive bolesti.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu