Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Intersticijski cistitis – uzroci, simptomi i liječenje

cistitis naslovna

Intersticijski cistitis, također se naziva i sindromom bolnog mjehura, je kronično stanje u kojem osoba osjeća pritisak u mjehuru, bol mjehura te bol u zdjelici u rasponu od blage nelagode do jake boli. Riječ je o upali mjehura neinfektivne prirode.

Mjehur je šuplji, mišićni organ koji pohranjuje urin. Širi se kada postane pun te tada signalizira mozgu da je vrijeme za mokrenje. To stvara potrebu za mokrenjem kod većine ljudi. Kod osoba s intersticijskim cistitisom ti se signali poremete te one osjete potrebu za mokrenjem puno češće nego većina ljudi, pritom izlučujući puno manje količine urina.

Intersticijski cistitis najčešće pogađa žene (90%) i može imati dugotrajan utjecaj na kvalitetu života. Iako ne postoji tretman koji pouzdano uklanja intersticijski cistitis, lijekovi i određene terapije mogu osigurati olakšanje.

Intersticijski cistitis – uzroci

Točan uzrok intersticijskog cistitisa nije poznat, ali je vjerojatno da su mnogi faktori odgovorni za njegovu pojavu. Na primjer, osobe s intersticijskim cistitisom mogu također imati nedostatak zaštitne obloge (epitela) mjehura. Ta pojava može omogućiti da otrovne tvari u mokraći iritiraju zid mjehura.

Ostali, nedokazani čimbenici, koji mogu pridonijeti intersticijskom cistitisu su: autoimune reakcije, genetika, infekcija ili pak alergija.

Intersticijski cistitis – simptomi

Znakovi i simptomi intersticijskog cistitisa se razlikuju od osobe do osobe. Samim time, simptomi mogu varirati tijekom vremena te biti intenzivniji za vrijeme mjesečnice, prilikom dugog sjedenja, stresa, vježbanja ili seksualne aktivnosti.

Znakovi i simptomi su:

  • bol u zdjelici ili između vagine i anusa kod žena,
  • bol između skrotuma i anusa kod muškaraca,
  • kronična bol u zdjelici,
  • uporna, stalna potreba za mokrenjem,
  • učestalo mokrenje, često u malim količinama, tijekom cijelog dana i noći (čak i do 60 puta dnevno),
  • bol i nelagoda prilikom punjenja mjehura, olakšanje nakon mokrenja,
  • bol tijekom spolnog odnosa,
  • pogoršanje bolova uz ovulaciju, menstrualne bolove, sezonske alergije, fizički i emocionalni napor.

Jačina simptoma intersticijskog cistitisa često varira, a neki ljudi mogu doživjeti razdoblje u kojima simptomi nestaju. Iako znakovi i simptomi nalikuju onima kronične infekcije urinarnog trakta, urin je obično bez bakterija.

Međutim, simptomi se mogu pogoršati ako osoba s intersticijskim cistitisom dobije i infekciju urinarnog trakta.

Intersticijski cistitis – liječenje

Kako bi se intersticijski cistitis dijagnosticirao morat ćete dati uzorak urina kako bi se utvrdilo postoji li i određena infekcija koja utječe na pojavu cistitisa. 

Ne postoji jednostavan tretman koji bi omogućio uklanjanje znakova i simptoma intersticijskog cistitisa. Možda ćete morati isprobati razne tretmane ili kombinacije tretmana prije no što pronađete pristup koji ublažava simptome. Kod gotovo 90% pacijenata se terapija ponavlja, a izlječenja su vrlo rijetka

Oralni lijekovi koji mogu pomoći u uklanjanju znakova i simptoma:

  • Nesteroidni protuupalni lijekovi – poput ibuprofena ili naproksena, za ublažavanje bolova.
  • Triciklički antidepresivi – poput amitriptilina ili imipramina koji će vam pomoći u opuštanju mjehura i samim time blokirati bol.
  • Antihistaminici – poput loratadina koji može smanjiti učestalo mokrenje i smanjiti druge simptome.
  • Pentosan – po strukturi heparin, pomaže u obnovi zaštitne sluznice mjehura i smanjenju simptoma. Ako oralna terapija ne daje učinka, moguća je i direktna primjena u mjehur.

Također, postoji tehnika stimulacije živaca. S nekoliko desetaka blagih električnih impulsa ublažavaju se bolovi u zdjelici i u nekim slučajevima se smanjuje učestalost uriniranja. Stimulacija živaca može pomoći i povećanju protoka krvi u mjehuru te jačanju mišića koji pomažu u kontroliranju mjehura.

Što se kirurških opcija tiče, u obzir dolazi uklanjanje jednog dijela mjehura (cistektomija) ili proširenje mjehura. Najčešće se koristi kod pacijenata s teškim bolovima ili kod onih koji mogu držati samo vrlo male količine urina, ali obično tek nakon što drugi tretmani nisu uspjeli.

Prije pristupanja kirurškom tretmanu preporučuje se isprobavanje više od 2 konzervativna tipa liječenja. Ishod operacije ne jamči uvijek povlačenje simptoma.

Osobama koje pate od intersticijskog cistitisa se savjetuje prestanak pušenja, uživanja alkohola te konzumacije pikantnih namirnica. Savjetuje se i prestanak izlaganja pretjerano stresnim situacijama, a ako je moguće, i promjena posla te radne okoline.

Liječenje intersticijskog cistitisa je većinom usmjereno na ublažavanje simptoma. Budući da liječnici ne znaju što uzrokuje ovo stanje, ne postoji niti način na koji se ono može spriječiti. 

Prognoza je kod intersticijskog cistitisa promjenjiva jer simptomi mogu dolaziti i odlaziti. Kod nekih osoba se simptomi mogu dodatno pogoršavati, čak i ako ne pate od neke druge bolesti ili poremećaja urinarnog trakta.

cistitis prirodno lijecenje

Prehrana kod intersticijskog cistitisa

Većina informacija o prehrani u slučaju intersticijskog cistitisa dolazi iz istraživanja koje je provedeno na 344 različite namirnice, napitka, dodatka prehrani te začina. Istraživanje je provedeno na 598 ispitanika. Simptomi intersticijskog cistitisa su se pojavili kod 95,8% ispitanika.

Namirnice koje izazivaju pogoršanje simptoma su:

  • Napitci – čaj, kava, Coca-cola, Fanta i ostali mineralizirani napitci.
  • Alkohol – šampanjac, pivo, bijelo vino, crveno vino.
  • Začinjena hrana – indijska, tajlandska i meksička hrana. 
  • Začini – hren, mononatrijev glutamat, ocat. 
  • Razne vrste umjetnih sladila.
  • Proizvodi: od rajčice, papra i oni koji su bogati vitaminom C.
  • Grejp, limun, naranča, ananas, sok od brusnice

Primjerice, kalcijev glicerofosfat i soda bikarbona poboljšavaju simptome. Mnoge namirnice ne pogoršavaju simptome intersticijskog cistitisa i bolnog mjehura.

Većinu pacijenata će se prije bilo kakvog zahvata najprije podvrgnuti eliminacijskim dijetama, točnije procesu suzdržavanja od namirnica koje dovode do pogoršanja simptoma. 

Najmanje štetne namirnice kod intersticijskog cistitisa su:

  • Napitci: voda, punomasno i posno mlijeko. 
  • Banane, kruške, grožđice, borovnice, lubenica. 
  • Brokula, prokulice, kupus, mrkva, celer, krastavac, gljive, grah, krumpir. 
  • Piletina, jaja, puretina, svinjetina, škampi, tuna i losos. 
  • Zob, riža, pereci i kokice. 

Intersticijski cistitis – prirodno liječenje

Premda neka nova istraživanja pokazuju kako je sok od brusnice štetan u smislu da pojačava intersticijski cistitis, ipak postoje mišljenja onih koji se s tim ne slažu. Godinama su se žene zaklinjale kako sok od brusnica ublažava simptome cistitisa. Isto tako istraživačima godinama nije jasno po kojem principu taj famozni sok od brusnice djeluje.

Prema nekim istraživanjima se kod žena koje su svakodnevno konzumirale sok od brusnice – broj bakterija koje su izazivale razne infekcije smanjio. Stoga svakako nastojte najprije isprobati sok, a nakon nekoliko tjedana konzumacije odlučite pomaže li vam sok doista ili je vrijeme za novi prirodni lijek.

Bijeli luk se već stoljećima dokazuje kao prirodni lijek i dostojan saveznik u borbi protiv velikog broja bakterija i gljivica, pa tako i cistitisa ako je on uzrokovan bakterijama, odnosno gljivicama. 

Čajevi od koprive i uvin čaj svakako će vam pomoći u održavanju zdravlja mokraćnog sustava, međutim postoji opasnost od pretjerane aktivnosti vašeg mjehura jer ovi čajevi djeluju kao diuretici.

Oko konzumacije prirodnih lijekova u slučaju intersticijskog cistitisa najbolje je konzultirati se s liječnikom, odnosno stručnjakom jer ne postoji specifičan prirodni lijek koji se koristi kod ovog stanja. 

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Intersticijski cistitis. MSD Priručnik dijagnostike i terapije.

Ocijenite članak

3.86 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cistitis, intersticijski cistitis, cistitis simptomi, intersticijski cistitis simptomi, bolni mjehur, bol izmedu spolovila i anusa, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu