Vegetarijanski obrok na poslu – savjeti i recepti

obrok na poslu

Često pitanje naših čitatelja je “Što ponijeti na posao, što će me držati sitom/im tijekom dana, a što se neće pokvariti i izgubiti aromu?”.

Zbog specifičnih prehrambenih navika i potreba, vegetarijanci i vegani su često prinuđeni da svoje obroke nose od kuće (vrlo je vjerojatno da u blizini radnog mjesta nema dobrog restorana sa jelima od povrća ili ako ga ima, onda je izbor ovakvih jela jela minimalan).

Ukoliko niste sretnik/ca koja preko puta zgrade/ureda u kojem radite imate dostupan vegetarijanski restoran, onda je ovaj tekst upravo za vas.

Bilo da nosite doručak ili ručak na posao, osnovno i najvažnije pravilo je NE PRESKAKATI DORUČAK!

Nažalost, ovu grešku čini veliki broj ljudi (zbog jutarnje žurbe na posao ili zbog pretrpanosti poslom u jutarnjim satima). Hranjiv doručak temelj je dobrog zdravlja i osjećaja sitosti tijekom dana i bez ovog važnog jutarnjeg obroka, bez obzira što jeli tijekom dana, osjećat ćete glad i iscrpljenost, te pad koncentracije više puta na dan!

Za doručak ne morate izdvojiti mnogo vremena, no važno je da u njega uključite hranjive žitarice i voće, koje će vas držati sitim do ručka. Zobene pahuljice odličan su izbor za doručak, buduci da zob sadrži najvise vlakana, u usporedbi sa bilo kojom žitaricom i daje osjećaj sitosti najduže vremena, a možete ih pripremiti za 5 minuta!

Dobar izbor za doručak su i kuhani ječam (možete ga skuhati dan ranije, tako da jutarnji obrok spremite na brzinu) ili palenta (za koju je također potrebno 5 minuta), banana, voćni smoothie (recepte za ukusne i zdrave smoothije možete pronaći u našem Smoothie kutku).

Ideje za zdravi doručak možete dobiti u mom tesktu “Pet ideja za zdravi doručak na brzinu”, te shodno tome, napraviti doručak od namirnica koje vi volite jesti. Predlažem da isprobate nekoliko super-zdravih recepata za doručak koji ne zahtijevaju mnogo vremena (recepte možete pronaći ovdje).

Ukoliko nemate vremena da doručkujete u domu, spakujte doručak i pojedite ga tokom pauze, ali NE PRESKAČITE DORUČAK!

Što ponijeti na posao za ručak?

Isjeckani štapići od svježeg povrća sa biljnim namazom

Isjeckane štapiće mrkve, krastavaca, celera… možete lako spakirati u plastičnu kutiju ilI staklenu teglu, te ponijeti na posao, koje na poslu možete umakati u biljni namaz (kojeg možete spakirati u plastičnu zdjelicu sa poklopcem). Namaz može biti iz trgovine ili možete napraviti neki iz domaće radinosti, poput namaza od suncokretovih sjemenki, avokada, paštete od crnih maslina (za recept kliknite ovdje), namaza od bijelog graha (recept ovdje) ili humusa.

Humus ili namaz od graha su idealani namazi za one koji ujutro žure, budući da kuhani slanutak i bijeli grah mogu stajati više dana u hladnjaku, tako da ih ujutro možete na brzinu izmiksati u blenderu i ponijeti svjež namaz na posao.

Sendviči sa biljnim maslacem

Biljni malsaci dat će vam porebnu energiju tijekom dana, te zdrave masnoće (omega 3-kiseline), kao i cink, kalcij, magnezij… Svi ovi minerali važni su za osjećaj energije i pomažu da “pobijedite” umor. Za biljne maslace ne morate potrošiti puno novca, možete ih napraviti u kućnoj radinosti (pročitajte ovdje kako).

Kruh za sendviče obavezno neka bude integralni, budući da integralne žitarice postepeno oslobađaju energiju, te vas tako drže sitima duže vremena. U biljni malsac po vasem izboru možete umakati štapiće povrća, ili štapiće voća, ili ih namazti na pecivo, napraviti sendviče… Peciva za sendviče možete kupiti na putu do posla, u obližnjoj pekarnici, a umjesto biljnih maslaca možete sendviče napraviti i sa biljnim namazima.

Banane

Sigruno ste čuli za popularnu izreku “Jedna banana kao dvije kriške kruha”. Banane su bogat izvor energije, vitamina B-skupine kao i magnezija, te su zbog toga idealna namirnica koju možete ponijeti na posao. Dat će vam trenutačni osjećaj energije, mentalnu snagu i pomoći vam da prevladate stresne trenutke tijekom dana. Bananu nemojte rezati, već je ponesite svježu na posao, da ne bi oksiirala tijekom dana.

Voćna salata sa medom

vegetarijanski-obrok-na-posluVoćna salata uvijek je zdravo osvježenje koje će vam dati energiju, te opskrbiti vitaminima i mineralima. Da povrće ne oksidira tijekom dana, pospite malo limunovog soka na voće, nakon što ga izrežete na kockice (tako ce ostati svježe). U trgovinama su dostupna mini-pakiranja meda, koja možete ponijeti na posao i upotrijebiti prije samog konzumiranja voćne salate (voćni šećer iz meda pomoći će vam da se koncentrirate na rad, a voćna slalata bit će još ukusnija).

Datule kao zdrav slatkiš

Datule su prava energetska bomba i dat će vam trenutačni osjećaj energije, poleta, kao i zadovoljstva. Šećeri iz datula pomoći će vam da se skoncentrirate na posao i radne zadatke, te da lakše pamtite i usvajate nova znanja, a možete ih lako spakirati u malu plastičnu kutiju. Ukoliko su dostupne u vašem mjestu, nabavite svježe iranske datule, budući da su one pravo zadovljstvo za sva čula. Pročitajte zašto bi vegetarijanci i vegani trebali jesti datule svakog dana ovdje.

Kaša ili salata od heljde

Heljdu možete skuhati dan ranije i pohraniti u hladnjaku, te ujutro napraviti slanu salatu po želji (na primjer, kuhana heljda, morska sol, sjeckane masline, kuhani kukuruz, isjeckana rajčica, komadići biljnog ili kravljeg sira…) ili je pomiješati s voćem (jagode, maline, banane, kivi…) i medom. Heljda je hranjiva i zdrava žitarica, bogata vlaknima i držat će vas sitima.

Salata sa dresingom

U male plastične kutije možete spakirati salatu po vašem izboru, u koju ćete dodati dresing (osim okusa, dresing će salati pomoći da ostane svježija tijekom dana). Isprobajte savršeni dressing za salatu koji možete napraviti sami (za uputstvo za pripremu kliknite ovdje).

Važno je da eksperimentirate sa namirnicama koje vi volite. Da biste se dodatno motivrali da nosite zdravi doručak ili ručak na posao, možete kupiti zanimljive plastične kutije, u različitim bojama i simpatičnim dizajnom, staklene teglice, pribor za jelo, pa čak i torbicu s termo-efektom (da bi hrana ostala zagrijana tijekom dana). Važno je da se vi osjećate dobro u vezi hrane koju nosite, a ako isprobate sve navedene recepte i savjete, vrlo je vjerojatno da ćete početi nositi na posao veće kutije (kako biste ukusne zalogaje podijelili sa kolegama na poslu). 🙂

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vegetarijanski recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu