Baobab – prirodni izvor vitamina C

Baobab

U Africi, baobab (Adansonia sp.) se koristi već stoljećima za liječenje groznice, malarije i gastrointestinalnih problema uzrokovanih nedostatkom vitamina C. U našim područjima, baobab je do sad bio nepoznat plod, no od kad ljudi znaju za njegove zdravstvene prednosti interes je sve veći. 

Baobab danas možemo kupiti u prahu ili sjemenkama, a također je dostupno i ulje baobaba koje nastaje iz sjemena baobab voća. 

U nastavku članka pročitajte više o egzotičnom baobabu i njegovim ljekovitim svojstvima.

Plod-baobab
Foto: Photospin

Baobab – nutritivni sastav

Baobab je vrsta debelog afričkog stabla koje obiluje ukusnim plodovima i velikim količinama vode. Također se naziva i adansonija, a ime baobab je nastalo od riječi bu bibab što u prijevodu s arapskog znači voćka s mnogo zrnja. Još jedan popularan naziv je i drvo života, a nastao je upravo zbog veličine stabla. 

Baobab stanište pronalazi upravo u sušnim područjima, a potječe s otoka Madagaskar. Ako se slučajno pitate koliko godina može doživjeti baobab, iznenadit ćete se kad saznate da može živjeti čak nekoliko tisuća godina.

Jedna žlica baobaba u prahu, što je otprilike 4.4 grama, sadrži:

  • 10 kalorija,
  • 1 gram šećera,
  • 2 grama dijetalnih vlakana,
  • 136.4 miligrama vitamina C,
  • 0.352 miligrama tiamina (vitamin B1),
  • 0.227 miligrama piridoksina (vitamin B6).

Stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today navode da baobab sadrži 10 puta više vitamina C nego ista količina naranče.

Dodavanje svježe pulpe baobaba ili baobab u prahu prilikom kuhanja može opskrbiti vaša omiljena jela s mnogim korisnim mineralima, uključujući kalcij, bakar, željezo, magnezij, kalij i cink.

Sljedeće natuknice pokazuju koncentracije najvažnijih minerala u 100 grama svježe pulpe baobaba:

  • kalcij: 295 mg ( ili 30% od dnevne vrijednosti),
  • bakar: 1,6 mg ( ili 80% od dnevne vrijednosti),
  • željezo: 9.3 mg ( ili 52% od dnevne vrijednosti),
  • magnezij: 90 mg ( ili 23% od dnevne vrijednosti),
  • kalij: 1.240 mg ( ili 35% od dnevne vrijednosti),
  • natrij: 27,9 ( ili 1% od dnevne vrijednosti),
  • cink: 1,8 mg ( ili 12% od dnevne vrijednosti).

Baobab – voda 

Mnogi stručnjaci još uvijek ne znaju koliko vode može sadržavati baobab s obzirom na zanimljivu činjenicu da se baobab koristi kao spremnik vode u sušnim područjima.

Kada je u pitanju baobab, najveći promjer stabla može iznositi čak i preko 10 metara, dok je visina stabla i preko 30 metara. Upravo zbog tog impresivnog promjera, mnogima nije jasno za baobab koliko vode se može pronaći u njegovom ogromnom stablu. 

Neki ga također uspijevaju uzgojiti iz sadnica, ali takva vrsta uzgoja nije baš uvijek uspješna u našim krajevima. Sadnice baobaba se uglavnom mogu kupiti online od različitih prodavača putem brojnih oglasa, a cijena sadnice ovisi isključivo o prodavaču.

Baobab – zdravstvene prednosti

Najznačajnije zdravstvene prednosti baobaba su:

  • sadrži mnoge vitamine i minerale,
  • smanjuje probavne probleme jer sadrži dijetalna vlakna,
  • može pružiti dodatni osjećaj sitosti,
  • može regulirati koncentraciju šećera u krvi,
  • ima antioksidativno djelovanje na štetu koju izazivaju slobodni radikali.

Analize ekstrakta baobabovog ploda su pokazala da sadrži aktivne sastojke poput proantocijanida, flavonoidnih glikozida i polifenola.

Listovi baobaba sadrže procijanide, kvercetin, kempferol i ostale fitokemikalije koje djeluju protuupalno i antioksidativno, zaključuju talijanski znanstvenici u radu objavljenom 2018. godine u časopisu Molecules.

Uz uobičajeno uravnoteženu prehranu i redovnu tjelesnu aktivnost, baobab kao dodatak prehrani može pružiti nadopunu nutrijenata poput vitamina C i kalcija.

Stablo-baobab
Foto: Photospin

Vitamin C

Namirnice bogate vitaminom C pomažu tijelu oblikovati kolagen i elastin, dva strukturna proteina koji daju koži elastičnost i ljepotu te je tako baobab savršen u prevenciji protiv bora. Plod baobaba posjeduje jaka antioksidativna svojstva što ga čini još boljim za kožu.

Namirnice koje sadrže antioksidanse neutraliziraju slobodne radikale, nestabilne atome i molekule koje mogu štetiti vašoj koži i povećati rizik od degenerativnih bolesti i drugih znakova starenja.

Također, vitamin C je značajan za pravilan rad imunološkog sustava ljudskog organizma.

Baobab pruža osjećaj sitosti

Baobab sadrži dijetalna vlakna u značajnoj količini (u 4.4 grama praha baobaba se nalazi 2 grama dijetalnih vlakana). 

Dijetalna vlakna pomažu probavi jer potiču rad crijeva. Ujedno se sporije kreću kroz gastrointestinalni sustav te pružaju duži osjećaj sitosti.

Baobab-plod
Foto: Photospin

Baobab prah – prednosti

Osim u sjemenkama, baobab možete kupiti i u prahu. Proizvodnja sirovog praha baobaba je danas izrazito popularna zato što obiluje različitim mikronutrijentima, odnosno vitaminima, mineralima i antioksidantima.

Prah baobaba ima okus sličan limunu što znači da ga možete stavljati u različita jela, sokove, jogurte, deserte itd. 

Ipak treba paziti koliku količinu uzimati. Sasvim je dovoljno dnevno pomiješati 5 grama praha baobaba s hranom ili pićem.

Međutim, pravilna doza ovisi o dobi, masi, spolu i zdravstvenim karakteristikama neke osobe te se prije uzimanja dodataka prehrani treba savjetovati s profesionalcem.

Preporučuje se dodavanje praha samo u hladne napitke zato što toplina dovodi do neutralizacije aktivnih enzima i vitamina C.

Baobab-prah
  Foto: Photospin

Baobab prah – cijena i gdje kupiti?

Prah baobaba možete kupiti u obližnjim trgovinama zdrave hrane ili u online trgovinama zdrave prehrane. Cijene baobab praha se razlikuju ovisno o trgovini zdrave prehrane.

Neki od proizvoda koji su dostupni na tržištu su:

  • Tvornica zdrave hrane – za 250 grama baobab praha ćete morati izdvojiti oko 85 kuna.
  • Terra organica – za 125 grama baobab praha ćete morati platiti oko 90 kuna.
  • Bio svijet – 150 grama baobab praha će vas doći oko 115 kuna. 

Baobab ulje – prednosti

Baobab također dolazi u obliku ulja, a čini se da su prednosti korištenja baobab ulja mnogobrojne. Ulje se dobije prešanjem malih sjemenki koje se nalaze u plodovima baobaba, a može biti korisno za:

  • očuvanje elastičnosti kože, 
  • uklanjanje strija (posebno kod trudnica),
  • ublažavanje bora i ožiljaka,
  • zaštitu kože od sunca,
  • njegu suhe i kovrčave kose.

Baobab ulje bogato hrani vašu kožu i kosu, a također se može koristiti kao ulje za masažu cijeloga tijela.

Baobab-ulje
Foto: Photospin

Baobab ulje – cijena i gdje kupiti?

Baobab biljno ulje se može također kupiti u obližnjim trgovinama zdrave prehrane kao i u njihovim online trgovinama. Za otprilike 100 mililitara baobab biljnog ulja ćete u većini trgovina morati izdvojiti oko 90 kuna.

Baobab – rizici

S obzirom na to da je baobab relativno nova hrana u “modernom” svijetu i često se pojavljuje kao dodatak prehrani, dovoljno istraživanja o njegovom dugoročnom djelovanju na tijelo ne postoji.

Stoga se ne preporučuje uzimanje ovih ili sličnih biljnih pripravaka prije savjetovanja s liječnikom.

Ipak, plod baobaba i proizvodi od baobaba imaju GRAS (Općenito prepoznat kao siguran) status još od 2009. godine kad ga je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove.

Članak objavljen:

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu