Što uzrokuje kašalj i kako ga spriječiti?

kasalj

Generalno gledajući, kašalj je posve normalna pojava koja može pomoći tijelu da se riješi sluzi i drugih iritansa. Međutim, ako borbu s kašljem vodite kroz duži vremenski period to može upućivati da je možda u pitanju prehlada, alergija ili pak sinusna infekcija.

Kašalj spada u ponavljajuće reflektivne radnje odnosno obrambene mehanizme čiji je zadatak izbacivanje čestica iz grla i dišnih puteva. Kašlju su skloni svi. No, ako kašalj traje duže od 2 tjedna te ako se putem kašlja izbacuje krvava sluz potrebno je posjetiti liječnika kako bi se ustanovilo o čemu je riječ.

Sam po sebi, kašalj je stanje koje rijetko zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, no kada se ne može zaustaviti i kada nalikuje gušenju – potrebno je što prije potražiti hitnu liječničku pomoć. Kašalj nije bolest, već simptom nekog stanja ili neke bolesti.

Kašalj ne možete voljno zaustaviti budući da je riječ o automatskoj reakciji do koje dolazi bez čovjekove volje.

Kašalj – uzroci

Kašalj može biti uzrokovan infekcijama dišnog sustava, a kada je riječ o prehladi, najčešće se pojavljuje uz simptom nosne kongestije odnosno curenja nosa. Ako je uzrokovan alergijom, vjerojatno će se pojaviti u određenom okruženju ili određenom dijelu sezone. Alergijski kašalj ima slične simptome kao i onaj koji prati prehladu. Najčešći uzroci kašlja su: 

  • alergije, 
  • bronhitis i astma, 
  • akutni sinusitis
  • kronični sinusitis, 
  • prehlada, 
  • emfizem,
  • cistična fibroza, 
  • peludna groznica, 
  • upala grla, 
  • rak pluća, 
  • pneumonija
  • tuberkuloza.

Kašalj se može javiti u akutnom i kroničnom obliku. Akutni kašalj je većinom uzrokovan infekcijama gornjeg respiratornog sustava, dok se kronični kašalj najčešće javlja kod pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa. Kašalj se također može javiti zbog suhog zraka u prostoriji u kojoj boravite. Takav kašalj najlakše je otkloniti korištenjem ovlaživača zraka te redovitim prozračivanje prostorija.

Nevezano uz to javlja li vam se kašalj bez temperature ili s njom, ako je uporan i čini da se osjećate slabo i loše – potražite pomoć liječnika. 

Više doznajte u našem članku —> Kašalj – zašto kašljemo i kako zaustaviti kašalj?

Produktivni kašalj

Produktivni kašalj je onaj koji je karakteriziran nastajanjem sluzi te se može opisati kao ”čujan i hrapav”. Čujno i hrapavo kašljanje većinom se javlja kod teškog iskašljavanja sluzi. Sluz koju iskašljavamo može biti različite gustoće. Što je ona gušća, to ju je teže iskašljati.

Produktivni kašalj može izazvati pretjerano umaranje, te može doći i do pojave glavobolje što je posljedica prekomjernog trošenja kisika koji je namijenjen izvršavanju drugih aktivnosti unutar organizma.

Više o produktivnom kašlju možete doznati u našem članku —> Produktivni kašalj – prepoznavanje i liječenje

Suhi kašalj noću

Svatko od nas je barem jednom iskusio kašalj zbog kojeg nije mogao spavati noću. Suhi kašalj koji se javlja noću, snažno utječe na razinu energije tijekom sljedećeg dana. Upravo zbog toga je iznimno važno pročistiti dišne puteve prije spavanja te imati pri ruci pastile na bazi ljekovitog bilja kako bismo ublažili kašalj.

Prije spavanja povisite uzglavlje i poduprite leđa jastucima, to će vam olakšati disanje i omogućiti bolju kvalitetu sna. Prije spavanja se otuširajte toplom vodom, te ako je potrebno promijenite posteljinu ili preko jastuka stavite čisti ručnik.

Ako vam se kašalj ne smiruje ili pogoršava unatoč primjeni preventivnih mjera i prirodnih lijekova, potražite liječničku pomoć

kasalj po noci

Kako smiriti kašalj kod odraslih?

Metode smirivanja kašlja u odraslih osoba se ne razlikuju od metoda smirivanja kašlja kod djece. U ovom članku se nalaze prirodni lijekovi koji većinom mogu pomoći svima. Prije upotrebe prirodnih lijekova kod djece, svakako provjerite može li prirodni lijek imati štetno djelovanje kod osjetljivih skupina koje uključuju i djecu.

Ako ste pušač, smanjite pušenje ili potpuno prestanite sve dok ne ozdravite. Bolest bi vam mogla biti ”dobra prilika” da se u potpunosti riješite ove iznimno štetne navike.

Pročitajte više —> Suhi kašalj – uzroci i prirodni lijekovi

Kako ublažiti kašalj i prirodno liječenje kašlja 

Simptomi infekcije dišnog sustava koji prate kašalj uključuju tjelesne bolove i groznicu. Liječnika biste trebali posjetiti ako razvijete povišenu tjelesnu temperaturu jer ona može biti znak ozbiljne infekcije pluća kao što je bronhitis. Također, liječnika biste trebali kontaktirati ako iskusite kronično iskašljavanje guste sluzi neugodnog mirisa.

Kašalj uzrokovan prehladom, alergijom i sinusnom infekcijom može se liječiti brojnim lijekovima, no ako ste više zainteresirani za alternativno liječenje prirodnim preparatima, u nastavku su neki od njih koji bi vam mogli pomoći.

Svi znamo koliko može biti naporan kašalj, prirodni lijek ili nekoliko njih svakako bi trebali olakšati situaciju te ubrzati oporavak.

Med – lijek za suhi nadražajni kašalj

Med je tradicionalan i jedan od najučinkovitijih lijekova za upalu grla. Prema istraživanjima 2007. godine, med se pokazao vrlo učinkovitim prirodnim lijekom u suzbijanju kašlja. U istraživanju je navedeno da je učinkovitiji čak i od nekih lijekova.

No, ako vam liječnik propiše antibiotike, koristite med kao potpornu, a ne jedinu terapiju. Ako ste se pitali kako zaustaviti kašalj kod djece, evo vam i odgovora – med.

Pročitajte više —> Kašalj kod djece – uzroci, vrste kašlja i liječenje

med kasalj

Probiotici za liječenje kašlja

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pružiti niz zdravstvenih prednosti. Oni vas neće izravno osloboditi kašlja no pomoći će uravnotežiti gastrointestinalnu floru (bakterije koje žive u crijevima). Oni također mogu podržati funkciju imunološkog sustava u cijelom tijelu.

Vjeruje se kako Lactobacillus, bakterija u mliječnim proizvodima, može prevenirati kod prehlade i gripe, te smanjiti osjetljivost na određene alergene kod alergija, kao što je pelud.

Bromelain protiv kašlja

Bromelain je enzim u tropskom voću. Prema istraživanjima o ljekovitim vrijednostima ananasa, postoje dokazi da bromelain može pomoći u suzbijanju kašlja, kao i otklanjanju sluzi iz grla.

Ananas se također ponekad koristi za liječenje upala i oteklina, no budite oprezni i konzultirajte se sa svojim liječnikom prije uzimanja novih ili nepoznatih dodataka prehrani jer ananas u kombinaciji s amoksicilinom može povećati apsorpciju antibiotika.

Bromelain također ne bi trebala uzimati djeca ili odrasle osobe koje imaju problem sa zgrušavanjem krvi.

Timijan protiv kašlja

Timijan je biljka koja se najčešće koristi kod liječenja respiratornih bolesti. Lišće sadrži spojeve flavonoida koji će opustiti vratne mišiće, olakšati kašalj i smanjiti upalu. Timijan je najbolje konzumirati u obliku čaja.

Pepermint i eukaliptus za liječenje kašlja

Listovi peperminta i ulje eukaliptusa dobro su poznati po svojim ljekovitim svojstvima. Okus mentola u paprene metvice smiruje grlo i pomaže u rješavanju iskašljavanja sluzi. Može se konzumirati kao čaj, ali i udisanjem pepermint pare iz parne kupelji.

Od eukaliptusa možete sami napraviti mast, tako da pomiješate eukaliptus s kokosovim uljem i pčelinjim voskom.

Bijeli sljez protiv kašlja

Listovi i korijenje bijelog sljeza korišteni su još od davnina za liječenje upale grla i kašlja. U novije vrijeme nisu provođena istraživanja koja bi mogla posve potvrditi tu tezu, no biljka se smatra sigurnom za korištenje, a osim toga pokazuje jako dobre rezultate u liječenju kašlja i upala. 

Bijeli sljez sadrži posebnu sluz koja smiruje iritacije, a danas korijen sljeza možete pronaći u obliku čaja ili kapsule. Korištenje kapsula od bijelog sljeza se ne preporučuje djeci. 

bijeli sljez

Sirup od lovora kao lijek protiv kašlja

Listove lovora najčešće koristimo kao začin u pripremi ukusnih jela. Ono što je svakako manje poznato jesu zdravstvene dobrobiti. Sirup od lovora je jedan od najsnažnijih prirodnih lijekova protiv kašlja, a posebno se ističe u ublažavanju simptoma prehlade i gripe.

Lovorov sirup je vrlo ukusan stoga se može piti i bez posebnih dodataka koji će poboljšati okus. Slatko gorki okus lovorovog sirupa će trenutno ublažiti kašalj.

Od prirodnih lijekova se još ističu i čaj od kadulje te kapsule od islandskog lišaja. 

Kako biste spriječili odnosno zaustavili kašljanje, pobrinite se da konzumirate neke od prethodno navedenih prirodnih lijekova. Pojačajte higijenu kako ne biste raznosili bakterije te zarazili ostale ukućane. U slučaju alergija izbjegavajte izloženost česticama na koje ste alergični, a prije svega se posavjetujte sa svojim liječnikom oko onoga što vas muči. Ako vas kašalj ometa u spavanju i obavljanju dnevnih aktivnosti potražite liječničku pomoć.

Više o prirodnim lijekovima protiv kašlja možete pročitati u našim člancima: 

Članak objavljen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu