Hirzutizam (dlakavost kod žena) – uzroci, simptomi i liječenje

hirzutizam

Hirzutizam je pretjerana dlakavost kod žena na mjestima koja su tipičnija za muškarce (npr. brkovi, brada, sredina prsnog koša, ramena, donji dio trbuha, leđa, unutarnja strana bedra). 

Od hirzutizma pati oko 5-10% žena. Hirzutizam može biti genetski nasljedan, a može nastati i kao višak muških hormona androgena ili testosterona. najčešći uzrok dlakavosti kod žena je sindrom policističnih jajnika

Kombinacija osobne njege i medicinske terapije pruža poboljšanje za mnoge žene koje pate od hirzutizma. Hirzutizam je potrebno tretirati  kako ne bi uzrokovao psihološki stres, probleme sa samopouzdanjem, depresiju, osjećaj srama te izbjegavanje društvene interakcije.

Hirzutizam forum iskustva nisu pozitivna. Velik broj žena se uglavnom žali na negiranje problema od strane liječnika i ginekologa (to nije uvijek praksa). Većina ih je potražila mišljenje ali i pretrage kod privatnog liječnika, nakon niza isprobanih lijekova koji nisu imali učinka. 

Hirzutizam kod djevojčica započinje s početkom puberteta. Najčešće se javlja kod djevojčica koje imaju sindrom policističnih jajnika

Često spominjani pojam kada je u pitanju hirzutizam je i virilizam. Virilizam je poremećaj u spolnom razvitku žene koji se sastoji od nepotpunog razvitka unutarnjih spolnih organa, te slabe ili potpuno izostale menstruacije.

Sekundarna spolna obilježja nalikuju muškim obilježjima: male grudi, bradatost, dubok glas, promjene u karakteru itd. Virilizacija je pojam koji označava razvoj muških spolnih obilježja.

Simptomi hirzutizma

Kada pretjerano visoke razine androgena uzrokuju hirzutizam, ostali znakovi se mogu razviti tijekom vremena, jedan od njih je proces virilizacije. Znakovi virilizacije mogu uključivati:

  • Produbljivanje glasa
  • Proćelavost
  • Akne
  • Smanjenje veličine grudi
  • Gubitak menstruacije
  • Povećanje mišićne mase
  • Proširenje klitorisa
  • Povećanje libida

Androgeni potiču rast debelih, tamnih dlaka, dok estrogeni usporavaju rast dlake ili ga ”podešavaju” dovodeći do rasta tanje i svjetlije dlake. 

Uzroci hirzutizma

U pubertetu kod djevojaka, jajnici počinju proizvoditi mješavinu ženskih i muških spolnih hormona, što uzrokuje rast dlaka ispod pazuha i stidnih područja.

Hirzutizam se može dogoditi ako kombinacija hormona postane neuravnotežena, odnosno ako muški hormon (androgen) brojčano nadjača ženski hormon. Hirzutizam može biti uzrokovan:

  • Sindromom policističnih jajnika
  • Cushingovim sindrom
  • Kongenitalnom adrenalnom hiperplazijom
  • Tumorom nadbubrežne žlijezde
  • Androgenim lijekovima (anabolički steroidi, Danazol, oralni kontraceptivi) 
  • Ektopičnim stvaranjem hormona 
  • Endokrinim poremećajima
  • Bolestima jajnika
  • Bolestima hipofize

Ponekad se uzrok hirzutizma ne može identificirati. To se događa češće u određenim populacijama kod žena s Mediterana i iz južne Azije. Ponekada je uzrok hirzutizma povezan s obiteljskom povijesti bolesti

Hipertrihoza

Hipertrihoza ili prekomjerna dlakavost je neuobičajena dlakavost cijelog tijela ili pojedinih dijelova tijela. Hipertrihoza se najčešće javlja kod novorođenčadi, a kod odraslih se pojavljuje na području trbuha, leđa, nadlaktica te na ušima.

Hipertrihoza je posljedica poremećaja lučenja spolnih hormona odnosno njihovog disbalansa. Kongenitalna odnosno prirođena hipertrihoza javlja se kao posljedica mutacije na kratkom kraku kromosoma 8, ali može biti i rezultat spontane genetičke mutacije.

Stečena hipertrihoza obično se javlja s rakom. Stečena hipertrihoza povezana je s metaboličkim poremećajima kao što su anoreksija, hormonska neravnoteža te nuspojava djelovanja određenih lijekova. 

Dlake na bradi kod žena

Velik broj žena ima problem s čvrstim crnim dlakama na bradi. Problem je to koji je najčešće uvjetovan hormonskom neravnotežom. Prije bilo kojeg tretmana potrebno je najprije napraviti dobar pregled kod dermatologa te obaviti razgovor.

Menstruacija, hormoni te opće zdravlje samo su neki od faktora zahvaljujući kojima se otkriva što je uzrok pojačane dlakavosti na području brade. 

Pogrešno je misliti kako će samo i isključivo regulacija hormona doprinijeti poboljšanju ovog problema. Ponekada je hormone moguće izregulirati do savršenstva, a da dlakavost ostane.

Najučinkovitiji tretman otklanjanja crnih gustih dlačica s brade je laserska epilacija. Kroz pet tretmana uočljivo je 90% poboljšanje u odnosu na prethodno stanje. 

Ono što je većini pacijentica bitno je dugotrajnost rezultata. Dakle nakon tih nekoliko tretmana potrebni su povremeni tretmani održavanja koji nisu skupi, a nisu niti toliko intenzivni kao prvih nekoliko puta. 

Hirzutizam – dijagnoza

Ako ste primijetili neke od simptoma hirzutizma, obavezno se javite vašem liječniku koji će vas poslati na daljnju obradu specijalistima. Hirzutizam može, ali i ne mora biti bezazlena pojava. Liječnik će tražiti znakove virilizacije, menstruacijske podatke te podatke o plodnosti. 

Neki od simptoma su: nepodnošenje hladnoće, zamor, debljanje, prejedanje, povraćanje te mršavljenje i vrućica. Bilo koji od ovih simptoma se povezuje s nekim drugim stanjem čiji je rezultat hirzutizam. 

Liječnik će ciljano tražiti dokaz o postojanju nekog poremećaja, poput poremećaja endokrinih žlijezda, poremećaja i bolesti nadbubrežne žlijezde i jajnika te u krajnjem slučaju tražiti dokaze o postojanju karcinoma.

Depilacija lica i nausnica – brzo i učinkovito uklanjanje dlačica!

Pokušajte se prisjetiti svih lijekova koje ste koristili prije nego je problem nastao, budući da određeni lijekovi mogu biti odgovorni za nastanak hirzutizma. Liječnik će pregledati mjesta na kojima je prisutna pojačana dlakavost kako bi mogao utvrditi radi li se o normalnoj ili pretjeranoj dlakavosti. 

Pretrage koje ćete morati napraviti su:

  • Mjerenje razine hormona u serumu.
  • Slobodni i ukupni testosteron
  • DHEAS
  • Folikul stimulirajući hormon i luteinizirajući hormon
  • Androstendion
  • Tiroid stimulirajući hormon
  • Prolaktin

Visoke razine testosterona koje su praćene normalnim razinama DHEAS-a ukazuju na to da se višak androgena stvara u jajnicima, a ne na nadbubrežnoj žlijezdi.

Visoke razine testosterona praćene umjerenim povišenjem DHEAS-a ukazuju na to da je uzrok hirzutizma nadbubrežna žlijezda.

Slikovne pretrage koje se obavljaju u slučaju hirzutizma uključuju ultrazvučne pretrage ili CT, a ponekada je potrebno napraviti obje.

Kod pacijentica s Cushingovim sindromom potrebno je izmjeriti 24 satni kortizol u mokraći.

Lijek protiv dlakavosti – liječenje hirzutizma

Liječenje dlakavosti često uključuje kombinaciju metoda njege kože i kose, terapija za uklanjanje dlačica i lijekova. Kod uzimanja lijekova obično prođe nekoliko mjeseci prije nego što uspijete vidjeti značajnu razliku u rastu dlaka, a neki od njih su:

  • Oralni kontraceptivi
  • Antiandrogeni lijekovi – modificirani steroidi koji imaju svojstvo blokiranja endrogenih hormona. 
  • Neki drugi lijekovi 

Liječenje hirzutizma se temelji na liječenju osnovnog uzroka tog poremećaja. Ne postoji čarobni lijek protiv dlakavosti koji će preko noći poboljšati stanje. 

Ako pacijentici hirzutizam ne predstavlja fizički problem, nije ga potrebno liječiti. Većini pacijentica se savjetuju metode odstranjivanja dlačica poput depilacije i epilacije

Depilacijom se dlačice s površine kože odstranjuju brijanjem i depilacijskim kremama poput onih koje sadrže barijev sulfat i Ca tioglikolat. Epilacijom se dlačice odstranjuju zajedno s korijenom uz pomoć pincete, šećerne paste ili voska

Metode trajnog uklanjanja neželjenih dlačica

Trajno uklanjanje neželjenih dlačica uključuje sljedeće metode:

Elektroliza

Elektroliza je tretman kroz koji se male igle umeću u svaku folikulu, igla emitira impulse struje te na kraju ošteti folikulu. Elektroliza je učinkovit postupak, međutim, ponekad može biti bolan.

Korištenje krema nakon elektrolize može smanjiti nelagodu. Elektroliza im trajniji efekt od laserske terapije. Elektroliza uspijeva kod svih tipova kože. Odlična stvar je i to da ovaj tip terapije mogu provoditi samo osobe koje imaju posebnu licencu.

Osim što ovaj postupak može biti bolan, napredak je spor, te je potrebno od 15 do 30 tretmana kako bi se dlačice u potpunosti otklonile. Problem je i u tome što je elektroliza vrlo skupa

Laserska terapija

Laserskom terapijom kroz kožu prolazi vrlo koncentriran snop svjetlosti, te dovodi do oštećenja folikule dlake, što sprječava njihov rast. Moguće je da ćete nakon tretmana osjetiti nateknuće kože i crvenilo.

Laserska terapija također nosi rizik od opeklina i diskoloracije kože. Više o laserskom uklanjanju dlačica možete pročitati OVDJE

Metode osobne njege kod hirzutizma

Metode osobne njege za uklanjanje neželjenih dlačica uključuju:

  • Čupanje pincetom – pinceta je dobar način da uklonite neželjene dlačice, ali može biti jako bolno ako se radi o velikoj površini koju treba počupati. Kod čupanja pincetom korijen dlake se čupa iz korijena te je mnogo dugotrajnije i učinkovitije nego kod brijanja gdje se korijen reže.
  • Brijanje – brijanje je brzo i jeftino, ali ga treba redovito ponavljati jer dlačice nakon brijanja puno brže rastu. Kod neopreznog brijanja moguće su i posjekline koje mogu ostaviti trajni ožiljak, stoga se brijanje ne preporučuje, osim u hitnim situacijama. 
  • Depilacija – depilacija uklanja dlaku brzo i učinkovito, na velikim površinama, ali ponekad izaziva iritaciju kože i crvenilo. Kod nekih žena s osjetljivom kožom, moguća je i pojava uraslih dlačica. 
  • Kemijska depilacija – tretman kemijske depilacije obično je dostupan u gelovima, losionima i kremama, međutim, oni alergični na kemikalije koje se koriste u njima ne smiju ih koristiti.
  • Izbjeljivanje dlačica – umjesto uklanjanja neželjenih dlačica, neke žene ih izbjeljuju. Dlake se izbjeljuju te postaju manje vidljive, međutim, izbjeljivanje može izazvati iritaciju kože, te je najbolje izbjeljivač prvo testirati na malom mjestu na koži. Većina žena koje su isprobale ovaj tretman su djelomično zadovoljne. Neke su se žalile na kožu koja je posvijetlila, dok su dlake bile svjetlije za jednu nijansu. Drugima tretman nije uopće bio učinkovit, a kod nekih se javilo i crvenilo. Kada birate preparate za izbjeljivanje dlačica – nemojte uzeti najjeftiniji, ali nemojte uzeti niti najskuplji čiji je sastav pretjerano agresivan.

Šećerna pasta

Šećerna pasta je jedna od najstarijih metoda za uklanjanje dlačica. Idealna je za osobe koje imaju osjetljivu kožu jer ne izaziva crvenilo, prištiće i iritaciju te ima antialergijsko i protuupalno djelovanje.

Preporučuje se da depilaciju osjetljivih dijelova kože lica i prepona te kod osoba koje imaju proširene vene, psorijazu ili ekceme.

Nekim korisnicama ove metoda nije pomogla, te nisu bile zadovoljne, ponajprije zbog slabog efekta odstranjivanja dlačica. Međutim, sve ovisi o tome kako ste napravili smjesu te kakvu kožu imate.

Više o depilaciji šećernom pastom možete doznati OVDJE

Vosak

Uklanjanje dlačica voskom smatra se najučinkovitijom metodom koja će vam pomoći da najmanje dva tjedna uživate u blagodatima glatke kože. Međutim, ova metoda nije idealna za osobe koje imaju osjetljivu kožu i probleme s urastanjem dlačica

Većina korisnica ove metode se žali na bolnost metode, ali i popratni efekt oticanja kože. Nakon ove vrste depilacije koža može biti crvena i natečena te popunjena plikovima. Osim toga, nije idealna za svako područje koje želite depilirati zbog iritacije.

secerna pasta

IPL tehnologija pulsirajućeg svijetla visokog intenziteta

 Philips Lumea Precision Plus (SC2008) – naziv je novog i jačeg modela za svjetlosnu depilaciju poznatog proizvođača koji koristi salonsku tehnologiju IPL za uklanjanje dlačica. Radi se o najučinkovitijem kućnom tretmanu za uklanjanje dlačica koji je potpuno bezbolan i jednostavan za korištenje. 

Ovaj aparat se vrlo jednostavno koristi na svim dijelovima tijela koje želite tretirati. Prije samog tretmana je bitno provjeriti odgovara li tretman vašem tipu kože i boji dlačica.

Philips Lumea primjerice nije preporučljiv za korištenje na tamnoj koži. Pomoću ovog aparata moguće je skinuti tamnije plave, smeđe, tamno smeđe i crne dlačice na tijelu.

Philips Lumea se ne bi trebao upotrebljavati kod crvenih, sijedih ili jako svijetlih dlačica. Područje koje želite tretirati ovim uređajem, prije prvog tretmana je potrebno obrijati i to isključivo britvicom, ne uz pomoć voska ili depilacijske kreme.

Muče vas dlačice na licu? Isprobajte 5 prirodnih pilinga

Prvih dva mjeseca, uređaj je potrebno koristiti svakih dva tjedna. Nakon svakog tretmana dlačice bi trebale rasti slabije i ne bi smjele urastati. Većina korisnica ovog tretmana rezultate je primijetila nakon šestog tretmana

Nakon tretmana nema primjetnih oštećenja na koži niti dosadnih bolova. Tretman cijele noge u pravilu traje oko 25 minuta. Prilikom bljeska je moguće osjetiti toplinu, ali bol se ne bi smjela osjetiti.

Nakon tretmana je potrebno izbjegavati sunce najmanje 14 dana. Ako ste na moru, nemojte se pržiti na suncu, te se uvijek namažite zaštitnom kremom. 

Maloprodajna cijena Philips Lumea uređaja je 4.099,00 kuna, ali ako doista imate velikih problema s dlačicama, sjetite se kako tretman potrebno ponoviti nekoliko puta u salonu kako bi rezultati bili vidljivi.

philips lumea

Hirzutizam – prirodno liječenje

Hirzutizam se liječi uspostavljanjem hormonalnog balansa. Hormonalni balans se može uspostaviti prakticiranjem pravilne prehrane, vježbanja ali i primjenom određenih prirodnih lijekova.

  • Nastojte iz prehrane izbaciti polinezasićene omega-6 masne kiseline. Primjerice suncokretovo ulje koje koristite u svakodnevnoj prehrani sadrži veliku količinu nezdravih i za organizam štetnih zasićenih masnih kiselina. Polinezasićene kiseline podložne su oksidaciji, taloženju na stijenkama krvnih žila, oslobađanju slobodnih radikala te kao takve mogu biti pokretači razvoja tumorskih stanica.
  • Kokosovo ulje je idealno za održavanje normalne hormonalne ravnoteže. Kokosovo ulje je vrlo bitno i u procesu mršavljenja.
  • Izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode, a posebno ako ne znate jesu li životinje bile podvrgnute hormonskoj ili antibiotskoj terapiji.
  • Hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima, dakle povrćem, integralnim žitaricama, ribom i drugim zdravim namirnicama. Unosite što više namirnica kao što su kelj, brokula, kupus, prokulice.
  • Smanjite konzumaciju kofeina i alkohola, te ako je moguće prestanite pušiti.
  • Oslobodite se stresa i stresnih situacija. Preveliki stres također dovodi do hormonalnog disbalansa.
  • Magnezij utječe na ublažavanje simptoma PMS-a te regulira razinu hormona. Preporučuje ga se konzumirati navečer prije spavanja, budući da se minerali bolje apsorbiraju tijekom noći.
  • Kalcij i vitamin D – djeluju na održavanje koštanog sustava, što je posebno bitno u periodu menopauze.
  • Vitamin E i C te vitamini B kompleksa neophodni su tijekom cijelog života žene kako bi se uspostavio hormonalni balans.
  • Hranite se biljkama koje sadrže prirodne fitoestrogene – soja, sjemenke lana, sezama, suncokreta, grah, grašak itd.
  • Izbjegavajte kreme koje sadrže mliječne glikolne kiseline, boje za kosu s amonijakom, peroksidom, lak na nokte, acetone koji sadrže formaldehid, tekuće sapune koji sadrže triklosan, dezodoranse s parabenom.
hirzutizam prehrana

Hirzutizam – liječenje biljem

Hirzutizam se može pokušati kontrolirati i liječenjem biljem. Donosimo vam nekoliko vrlo zdravih biljaka koje mogu pomoći kod ovog, većini žena izrazito velikog problema.

  • Crvena djetelina – sadrži fitoestrogene, namijenjena je ženama u menopauzi. Može se koristiti u obliku tinkture ili čaja.
  • Neven – također pomaže u regulaciji hormona te ublažava bolne menstruacije, pomaže u regulaciji visokih doza estrogena, odličan je izbor u slučaju endometrioze. Štiti tijelo od infekcija, te podiže otpornost imunološkog sistema. Pomaže u otklanjanju akni te pozitivno djeluje na probavni sistem.
  • Imela – lišće imele djeluje umirujuće na endokrini sustav.
  • Boražina – pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, regulira jačinu menstrualnog krvarenja te pomaže kod bolnih menstruacija.
  • Peršin – najveći izvor željeza i vitamina C. Sadrži vitamine A i B.
  • Maslačak – djeluje kao antioksidans, otklanja sve toksine, bakterije te pomaže u regulaciji hormona.
  • Sadić – riječ je o biljci koja oponaša kortizol u organizmu te time utječe na stanja niže razine kortizola u organizmu.

U liječenju hirzutizma mogu pomoći i zobene pahuljice, malina, macina trava, kurkuma, ulje konoplje i morske alge. Oko liječenja prirodnim metodama potrebno je raspitati se kod liječnika odnosno stručnjaka, kako ne biste dodatno pogoršali stanje.

Neki prirodni pripravci se ne bi smjeli koristiti kao nadopuna hormonskoj terapiji.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.65 / 5   17

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dlakavost kod žena, hirzutizam prirodno liječenje, hirzutizam, dlake na bradi kod zena uzrok, pojacana dlakavost kod zena, poremećaj hormona kod žena dlakavost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu