Cimet kao lijek – uporaba i ljekovita svojstva

cimet

Cimet ima dugu povijest kao začin i kao lijek, a u antičko doba, bio je toliko cijenjen da se smatrao dragocjenijim od zlata. Cimet ima lijep miris i slatki okus, a dostupan je u obliku štapića ili u prahu.

Postoji oko stotine vrsta cimeta, a ključne zdravstvene prednosti dolaze iz sastojaka koji se nalaze u kori cimeta.

Za cimet je trenutno dokazan učinak kod stanja kao što je pretilost, dijabetes i dislipidemiju.

U tradicionalnoj ayurvedskoj medicini koriste se ekstrakti cimeta kao pomoć kod stanja kao što su artritis, proljev i nepravilnosti u menstrualnom ciklusu. 

Prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu Critical reviews in food science and nutrition 2010. godine, provedene studije pokazale su sljedeća svojstva cimeta:

  • antibakterijska,
  • antimikrobna,
  • antioksidativna,
  • antikancerogena,
  • protuupalna,
  • hipoglikemijska,
  • imunomodulatorna,
  • pomaže pri snižavanju kolesterola,
  • štiti od kardiovaskularnih bolesti. 

Antibakterijska svojstva cimeta istraživana su 1999. godine na izraelskom fakultetu prehrambenog inženjerstva i biotehnologije u Haifi. Za cimet su dokazana antibakterijska svojstva protiv bakterija Bacillus subtilis i Escherichia coli.

Cimet – ljekovita svojstva

Cimet je široko poznati začin koji se dobiva iz kore drveća, a može se koristiti u obliku štapića ili u prahu. S obzirom na to da se dobiva iz kore drveća, sadrži mnoge hranjive i zdrave tvari. To su:

Zbog kvalitetnih sastojaka koje sadrži, cimet ima protuupalna, antioksidativna i izrazito ljekovita svojstva. U nastavku članka donosimo popis stanja kod kojih cimet može pomoći. 

Cimet štapić

Dozvoljena dnevna doza cimeta

Sigurna preporučena dnevna doza cimeta je maksimalno 6 grama. Vrijednosti iznad tih se ne mogu smatrati sigurnima za upotrebu.

Kako koristiti cimet? Možete:

Postoje dvije vrste cimeta, cejlonski cimet i cimet imena kasija. Cejlonski cimet je podrijetlom sa Šri Lanke i općenito je zdraviji. Kasija cimet je podrijetlom iz Kine i sadrži manje ljekovitih sastojaka. 

Iako je cimet vrlo koristan za vaše zdravlje, nemojte u njemu pretjerivati misleći kako ćete dobiti više koristi od njega ukoliko uzimate više. Cimet kod prekomjernog korištenja može dovesti do oštećenja jetre, a nije preporučljiv ni trudnicama u tim količinama.

Cimet kontrolira šećer u krvi

Cimet ima značajne zdravstvene prednosti kod osoba s dijabetesom tipa 2. On pomaže tijelu reagirati na inzulin, čime se normalizira razina šećera u krvi. Određeni spojevi u cimetu stimuliraju receptore inzulina i inhibiraju enzim koji ih isključuje te time poboljšavaju sposobnost stanica da iskoriste glukozu. 

Redovito konzumiranje manje od jedne polovine žlice cimeta dnevno, jer to smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara. Jednostavno dodajte malo cimeta u svoje jutarnje zobene pahuljice ili žitarice, a možete ga dodati i umjesto šećera u čaj ili kavu.

2015. godine u časopisu Nutrition journal objavljen je pregledni rad kojem je cilj bio kritički procijeniti dotadašnje eksperimentalne dokaze o učinku cimeta na poboljšanje razine glukoze. Poboljšanje u glikemijskoj kontroli uočeno je kod pacijenata koji su primali cimet kao jedinu terapiju za dijabetes, kod pacijenata sa stanjem predijabetesa i kod onih s visokim razinama HbA1c. Zaključeno je kako cimet utječe na smanjenje razine glukoze u plazmi prije i nakon obroka. 

Cimet pojačava moždane funkcije

Cimet je odavno pokazao da može uvelike poboljšati moždane funkcije. Samo prekrasan miris tog slatkog začina pojačava aktivnost mozga. Miris cimeta može poboljšati kognitivne obrade i poboljšati funkcioniranje mozga s pažnjom, memorijom prepoznavanja i radnom memorijom.

Ljudima koji pate od tjeskobe ili nervoze, cimet se preporučuje kao dodatak čaju ili kavi jer značajno smiruje um.

Cimet štiti od bolesti srca

Zbog svojih raznih anti-upalnih svojstva, cimet je vrlo učinkovit u očuvanju srca i arterija od oštećenja i infekcija. Brojne namirnice danas sadrže mnogo kolesterola i nezdravih masti koje s vremenom mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti i drugih prijetnji srcu. 

Cimet pomaže u borbi protiv “lošeg” kolesterola, te značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola što može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Osim toga, cimet i tlak su dobra kombinacija jer cimet razrjeđuje krv i sprječava nastanak visokog krvnog tlaka. 

Čaj od cimeta

Cimet poboljšava funkciju debelog crijeva

Kombinacija kalcija i vlakana u cimetu može poboljšati funkcionalnost debelog crijeva. Kalcij i vlakna se vežu na žučne soli te pomažu kod njihovog uklanjanja iz organizma. Uklanjanjem žuči, vlakna pripomažu u sprječavanju oštećenja, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Dijetalna vlakna u cimetu također su vrlo korisna u ublažavanju simptoma iritabilnog crijeva kao što su proljev i zatvor.

Cimet sprječava rak

Istraživanja su pokazala kako cimet može smanjiti širenje stanica raka što prevenira protiv i pomaže oboljelima od raka. Cimet može minimalizirati povećanje kancerogenih stanica u tijelu, a također pomaže smanjiti stopu rasta leukemije.

Međutim, prava znanstvena istraživanja nisu provedena na ljudima, već samo na kulturi stanica. To je samo indikacija ljekovitosti, ali nije i dokaz.

Cimet poboljšava protok krvi

Cimet sadrži spoj kumarin, koji ima svojstvo razrjeđivanja krvi. To pomaže u poboljšanju cirkulacije krvi u cijelom tijelu, međutim, važno je napomenuti kako previše kumarina može dovesti do oštećenja jetre ili nepravilnog rada jetre, te je zbog toga najbolje konzumirati cimet u malim količinama.

Cimet tretira neurodegenerativne bolesti

Cimet ima snažno anti-upalno svojstvo koje smanjuje upalu unutarnjeg tkiva mozga, a time ga štiti od brojnih neuroloških poremećaja. Također može ograničiti ili odgoditi pojavu raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu, multiplu sklerozu, meningitis i tumor mozga.

Studija provedena na jednom kalifornijskom sveučilištu 2013. godine otkrila je kako sastojci cimeta cinamaldehid i epikatehin sprječavaju povezivanje posebnih proteina nazvanih tau koji je potreban za normalnu strukturu i funkcioniranje neurona u mozgu. Ukoliko dođe do povezivanja ovih proteina stvaraju se neurofibrilarni čvorovi koji su karakteristika Alzheimerove bolesti.

Cimet smanjuje loš kolesterol

Cimet može značajno smanjiti razinu triglicerida i lošeg kolesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Aktivni sastojak prisutan u cimetu može povećati sposobnost stanica da metabolizira šećer i do 20 puta brže. 

Kumarin iz cimeta služi i za rješavanja problema retencije vode u tijelu. 

Cimet i trigliceridi

Nekoliko studija provedenih in vivo (na živim organizmima) sugeriraju na to da cimet ima snažan učinak na snižavanje razina kolesterola. Studija provedena od strane Khan-a i suradnika 2003. godine objavljena u časopisu Diabetes care utvrdila je učinak cimeta na:

Cimet u prahu

Cimet tretira respiratorne infekcije

Za cimet se vjeruje kako će spriječiti i pomoći kod olakšanja simptoma kod prehlade. Za ublažavanje upale grla, dodajte jednu do dvije žličice cimeta u šalicu vrućeg čaja. Također možete dodati i limun, a i napraviti mješavinu meda i pola žličice cimeta te uzeti dva puta dnevno.

Cimet smanjuje bol kod artritisa

Istraživanja pokazuju kako cimet može smanjiti citokin povezan s artritičnom boli. Preporučljivo je konzumirati pola žličice cimetovog praha s jednom žlicom meda ujutro prije doručka. 

Iako cimet nije potvrđeni lijek za liječenje artritisa, mnogi pacijenti tvrde da im je upotreba upravo cimeta olakšala simptome. 

Cimet djeluje protuupalno, a artritis je upravo upala koštanih zglobova. Cimet se pokazao korisnim za reumatoidni artritis jer sprječava stanice osteoklaste da razgrađuju koštane stanice. 

Studija objavljena 2016. godine u časopisu Cinnamon and Chronic Diseases gdje je opisan imunomodulatorni učinak cimeta kod oboljelih od artritisa. Ekstrakt kore cimeta pokazao je imunosupresivno djelovanje. Također, umanjio je bol i upalne procese što dokazuje njegov učinak kod oboljelih od artritisa. 

Cimet kao lijek za mršavljenje

U zadnje vrijeme se sve više traži “brzi izlaz” od viška kilograma pa se spominju cimet i med za mršavljenje. Cimet utječe na smanjenje koncentracije lošeg kolesterola u tijelu, snižava krvni tlak i razrjeđuje krv. Također sadrži i kumarin, koji se nekad koristi za izbacivanje viška vode iz tijela.

Medom možete zamijeniti bijeli šećer i tako smanjiti njegovu konzumaciju. To će pomoći kod gubitka nepotrebnih kilograma, a u kombinaciji s cimetom može upotpuniti dijetu. Upotreba cimeta za mršavljenje još uvijek nije znanstveno potvrđena pa su mišljenja kontradiktorna i većinom bazirana na iskustvima pojedinaca. 

Više o cimet dijeti pročitajte ovdje.

Cimet – gdje kupiti i cijena

Cimet koji se nalazi u većini trgovina s mješovitom robom je kasija, vrsta cimeta s manje zdravih tvari. Cejlonski cimet možete kupiti u:

  • DM – u – 50 grama cejlonskog cimeta je 19.90 kuna,
  • Gardenu – 40 grama cimeta koštat će 17.99 kuna,
  • bio&bio trgovinama – 50 grama cimeta je 27.50 kuna.

U ovim trgovinama je cejlonski cimet organskog podrijetla, ali cejlonski cimet možete naći i u većim trgovačkim lancima poput Interspara. Tamo cejlonski cimet nije organski, ali ćete zato jeftinije proći. Oko 40 grama ćete platiti 9.99 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Medagama A. B. (2015). The glycaemic outcomes of Cinnamon, a review of the experimental evidence and clinical trials. Nutrition journal, 14, 108.
  2. Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical reviews in food science and nutrition, 50(9), 822-834.
  3. Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes care, 26(12), 3215–3218. 
  4. Tabak, M., Armon, R., and Neeman, I. (1999). Cinnamon extracts’ inhibitory effect on Helicobacter pylori. J. Ethnopharmacol. 67: 269–277.
  5. Hariri, M., & Ghiasvand, R. (2016). Cinnamon and Chronic Diseases. Advances in experimental medicine and biology, 929, 1–24. 
  6. George, R. C., Lew, J., & Graves, D. J. (2013). Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: implications of beneficial effects in modulating Alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s disease : JAD, 36(1), 21–40. https://doi.org/10.3233/JAD-122113

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.15 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cimet kao lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu