Kokosov šećer – prirodna i zdrava alternativa

kokosov secer

Budući da je šećer vrlo nezdrav, ljudi se sve češće odlučuju za prirodnu alternativu. Kokosov šećer je tako, u posljednjih nekoliko godina postao vrlo popularan. U južnoj i jugoistočnoj Aziji kokosov šećer se koristi tisućama godina kao jedno od najcjenjenijih sladila u kulinarstvu. U Indoneziji je danas vrlo popularan i koristi se već godinama kao alternativa kojoj se priklanja sve veći broj stanovništva. 

Kokosov šećer je poznat i kao šećer iz kokosove palme odnosno kao palmin šećer. Kokosov šećer se dobiva iz biljnog soka kokosovih cvjetova. Sok cvjetova se zatim obrađuje zagrijavanjem sve dok tekućina ne ispari, a posudi ne ostane kokosov šećer koji okusom nalikuje karameli. Proces isparavanja se provodi na temperaturi od 40 C i traje oko dva sata.

Upravo zahvaljujući tako niskoj temperaturi kokosov šećer zadržava mineralno bogatstvo

Zbog svojeg specifičnog slatkog okusa, kokosov šećer je po gotovo svemu sličan običnom šećeru, ali je znatno zdraviji. Kokosovo stablo se tijekom procesa dobivanja kokosovog šećera ne oštećuje, a proces ne utječe na razvoj i kvalitetu drugih dobara koje kokosovo stablo nudi. 

Kokosov šećer nutritivno bogatstvo 

Kokosov šećer ima znatno više hranjivih tvari od običnog šećera, a njegov glikemijski indeks je znatno niži. Najistaknutije hranjive tvari u kokosovom šećeru su minerali: željezo, cink, kalcij i kalij, zajedno s određenim masnim kiselinama, polifenolima i antioksidansima koji također mogu opravdati niz zdravstvenih prednosti. Zanimljivo je kako prema USDA bazi podataka 100 g kokosovog šećera sadrži 400 kcal i 600 mg kalcija.  

Prema članku objavljenom 2018. godine na zdravstvenom portalu Healthline obični stolni šećer i visoko-fruktozni kukuruzni sirup ne sadržavaju nutrijente bitne za zdravlje čovjeka i stoga su oni ‘’prazne kalorije’’. Međutim, kokosov šećer zadržava u sebi nutrijente koji se mogu pronaći u kokosovoj palmi. Najvažniji od njih su željezo, cink, kalcij i fosfor zajedno s polifenolima i antioksidansima

  • Kalij u kokosovom šećer pomaže u regulaciji krvnog tlaka.
  • Kalcij u kokosovom šećeru je vrlo važan za pravilan rast kostiju i zuba te rast mišićnih struktura organizma.
  • Željezo u kokosovom šećeru pomaže u jačanju imuniteta, a od velikog je značaja i za zdravlje krvi
  • Cink u kokosovom šećeru pogoduje razvoju moždanih stanica te zdravlju kože.  

Kokosov šećer je zbog svojeg niskog glikemijskog indeksa izuzetno pogodan za dijabetičare. Osim toga, kokosov šećer je odlična zamjena i za steviju koja je poznata po tom da mijenja okus kave

Kokosov šećer je bogat vitaminima B1, B2, B3 i B6 te nekoliko aminokiselina. U slučaju da se borite s viškom kilograma, kokosov šećer bi se svakako trebao naći u vašoj kuhinji. Poznato je da kokosov šećer regulira omjer kolesterola u krvi, smanjuje osjećaj gladi te kontrolira apetit

Kada je riječ o kozmetičkoj industriji, mnogi proizvodi danas sadrže upravo kokosov šećer koji temeljito čisti površinski sloj kože te uklanja odumrle stanice. Domaći piling od kokosovog šećera možete napraviti i sami za samo nekoliko minuta, dodajući kokosov šećer sapunu za pranje tijela ili lica. 

Kokosov šećer je budućnost zdrave prehrane jer u usporedbi sa smeđim šećerom sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i čak 10 puta više cinka. 

Kokosov šećer je idealan za velike ljubitelje slatkog. Izuzetno je pogodan za pripremu zdrave i uravnotežene prehrane. Možete ga konzumirati bez grižnje savjesti budući da obiluje zdravim tvarima. 

Ono što je važno je da kokosov šećer sadrži prebiotik inulin koji može smanjiti apsorpciju glukoze, a to objašnjava zašto kokosov šećer ima manji glikemijski indeks od običnog stolnog šećera. 

2017. godine na belgijskom sveučilištu University of Leuven ispitivan je učinak inulina na ljudsku mikrofloru. Nakon konzumacije inulina uočena je promjena kod bakterija Anaerostipes, Bilophila i Bifidobacterium. Pozitivan učinak na mikrofloru koju posjeduje inulin još je jedan od razloga za konzumaciju kokosovog šećera. 

Kokosov šećer i dijabetes

Kao što smo već spomenuli, kokosov šećer je odlična namirnica za osobe koje imaju dijabetes. Zaslađivači izvedeni iz šećerne trske opterećuju gušteraču. Kako ne biste lutali ovdje smo vam pripremili popis glikemijskog indeksa poznatih zaslađivača na tržištu.

Viši glikemijski indeks znači brži porast šećera u krvi. Ovdje smo izložili upotrebu kokosovog šećera i drugih zaslađivača prema glikemijskom indeksu: 

  • stevija – 0, 
  • ksilitol – 7, 
  • agava – 15 – 30, 
  • sirup od smeđe riže – 12, 
  • kokosov šećer – 30, 
  • sirovi med – 35 – 58, 
  • sukanat – 43, 
  • organski šećer – 47, 
  • javorov sirup – 54, 
  • crna melasa – 54,
  • sok od trske – 55, 
  • šećer sirovi – 65, 
  • sirup od kukuruza – 75, 
  • šećer bijeli – 80, 
  • sirup od kukuruza (visokofruktozni) – 87, 
  • glukoza – 100.

Trinidad i suradnici objavili su 2015. godine u časopisu Acta Manilana učinak kokosovog šećera i sirupa na dijabetes. Čini se kako inulin i prehrambena vlakna koja sadržavaju kokosov šećer i sirup mogu doprinijeti sporom oslobađanju glukoze nakon konzumacije i imaju važnu ulogu u pravilnom kontroliranju dijabetesa. 

zdravi secer

Kako koristiti kokosov šećer? 

Kokosov šećer možete koristiti svakodnevno, odnosno kao zamjenu za bijeli šećer ili neko drugo sladilo koje ste koristili. Okus kokosovog šećera neće značajnije utjecati na okus jela koja ste ranije pripremali služeći se bijelim šećerom.

Vjerojatno će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na novi okus kave. U ustima nakon konzumacije kave ostaje blagi okus karamele. 

Kokosov šećer možete dodavati u sokove, hladne i tople napitke, deserte, žitarice ali i voćne salate. Kao što smo već spomenuli, od kokosovog šećera možete izraditi i prirodni piling. Za izradu prirodnog pilinga za usnice potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • jedna čajna žlica sirovog meda, 
  • jedna čajna žlica kokosovog šećera, 
  • jedna čajna žlica kokosovog ulja

Pomiješajte sve sastojke, a zatim piling nanesite na usnice i lagano trljajte kako biste otklonili odumrle stanice.

Kokosov šećer gdje kupiti i cijena? 

Kokosov šećer možete potražiti u gotovo svim prodavaonicama na odjelima zdrave prehrane, ali i specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane. Naručiti ga naravno možete i putem nekog Web Shopa.

Za vas smo odabrali nekoliko odličnih izvora koji imaju povoljnu cijenu, te se nalaze u vašem susjedstvu. A kada je nešto u vašem susjedstvu onda ne morate čekati, nego s konzumacijom možete započeti odmah. 🙂

  • Kokosov šećer Dm 250 grama (kokosov šećer kalorije u 100 grama – 376 kcal) – cijena: 32,90 kn.
  • Šećer kokosovog cvijeta 500 grama (Nutrigold) – cijena: 41,00 kn.
  • Bio kokosov šećer 200 grama (Encian) – cijena: 25,99 kn.
  • Šećer kokosovog cvijeta 200 grama (Royal Green) – cijena: 59,90 kn.
  • Kokosov šećer Konzum – (Encian) Šećer kokos Eko 200 grama – cijena: 24,99 kn.

Kokosov šećer možete dakle pronaći bilo gdje. Ako imate priliku, isprobajte ga i javite nam vaše iskustvo. Bitno je isprobavati nove namirnice, možda baš taj mali beznačajni paketić kokosovog šećera promijeni okus vaše jutarnje kave i uljepša vam dan. 🙂 

Članak objavljen:

Izvori: 

  1. Gunnars K. (2018). Coconut Sugar — A Healthy Sugar Alternative or a Big, Fat Lie? Healthline
  2. Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Wang, J., Sailer, M., Theis, S., Verbeke, K., & Raes, J. (2017). Prebiotic inulin-type fructans induce specific changes in the human gut microbiota. Gut, 66(11), 1968–1974.
  3. Trinidad, T. P., Mallillin, A. C., Avena, E. M., Rodriguez, G. R., Borlagdan, M. S., Cid, B. B. K., & Biona, K. T. (2015). Coconut sap sugar and syrup: a promising functional food/ingredient. Acta Manilana, 63, 25-32.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Prestanite jesti slatko

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   14

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kokosov secer, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu