Ulje jojobe za njegu kože

ulje jojobe naslovna

Ulje jojobe je prirodno biljno ulje, dobiveno tiještenjem sjemenki ili orašastih plodova biljke jojobe koja može narasti i do 15 metara u visinu. Sjemenke su u prosjeku veličine zrna kave. Prirodno stanište biljke jojobe su pustinjska područja Meksika, Arizone i južne Kalifornije. 

Ulje jojobe se od ostalih ulja razlikuje po tome što se ubraja u tekuće voskove. Jojobino ulje je blijedozlatne boje, te se sastoji od zasićenih masnih kiselina i alkohola. Na sobnoj temperaturi jojobino ulje je tekuće upravo zbog toga što sadrži nezasićene masne kiseline

Ulje jojobe sadrži mnoge važne nutrijente kao što su vitamin E, kompleks vitamina B, minerale silicija, bakra, kroma, cinka te joda. Njegova primjena je veoma široka, no glavne prednosti su one koje se odnose na kožu i kosu.

Jojoba je biljka antivirusnog i antiupalnog djelovanja. Ulje jojobe ne izaziva alergije te je kao takvo pogodno za osobe s osjetljivom kožom koje su podložne raznim kožnim alergijama i osipima. Ovo ulje može poslužiti i kao antiseptičko sredstvo za čišćenje rana i drugih ozljeda kože. 

Jojoba se može koristiti za:

  • smanjivanje bora
  • pospješivanje metabolizma
  • brže obnavljanje stanica kože
  • brže zarastanje rana
  • liječenje akni
  • liječenje psorijaze
  • liječenje atletskog stopala
  • jačanje korijena kose
  • poticanje rasta kose
  • liječenje zanoktica
jojoba biljka

Ulje jojobe pomaže kod akni i drugih kožnih bolesti

Liječenje akni je jedna od velikih prednosti ulja jojobe. Akne se često pojavljuju kod tinejdžera i rjeđe kod odraslih ljudi, a stanje obično karakteriziraju crveni, upaljeni prištići na licu.

Proizvodi za liječenje akni obično sadrže masti životinjskog porijekla koje će začepiti pore i pružiti samo privremeno olakšanje simptoma, dok ulje jojobe ne masti kožu i djeluje protuupalno što može uvelike olakšati i spriječiti simptome akni.

Protuupalno svojstvo ulja jojobe također može biti veoma korisno za liječenje oteklina i crvenila. Za korištenje ulja jojobe kod liječenja akni jednostavno ukapajte malo ulja na pamučnu vatu i temeljito očistite lice.

Ulje jojobe akne – maska za lice s jojobom

Donosimo vam odličan recept za još bolju opuštajuću masku za lice. Potrebni su vam sljedeći sastojci:

Postupak:

  1. Pomiješajte domaći med i jogurt u jednoj zdjelici. U mikseru mutite zobene pahuljice sve dok ne počnu pucati, a potom dodajte med, jogurt, kokosovo i jojobino ulje.
  2. Kada ste sigurni da je smjesa ujednačena, dobivenu masku počnite nanositi nježnim pokretima na lice. Zobene pahuljice bi mogle početi opadati stoga je masku najbolje nanositi iznad umivaonika. 
  3. Ostavite masku da djeluje 20 minuta, a potom je uklonite uz pomoć vlažnog ručnika i vode.
jojoba maska

Krema za lice s jojobom

Za kremu s jojobom potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • jedna šalica kokosovog ulja
  • pola šalice jojobina ulja
  • 8 kapi esencijalnog ulja po vašem izboru
  • pola žličice istopljenog pčelinjeg voska

Postupak:

  1. Pomiješajte sve sastojke i zatim ih miješajte sve dok smjesa ne postane ujednačena. Nakon što ste to napravili, smjesu stavite u teglicu. Kremu čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
  2. Kremu koristite ujutro i navečer. Možete je koristiti za mazanje lica, ali i ostatka tijela. 

Ulje jojobe pomaže i kod kožnih bolesti. Spoj protuupalnog i antibakterijskog svojstva izuzetno je pogodan za liječenje kožnih oboljenja kao što su ekcem i psorijaza, a miristinska kiselina u ulju jojobe može biti korisna za liječenje reumatoidnog artritisa.

Ulje jojobe hidratizira kožu

Tekstura ulja jojobe je savršena za hidrataciju kože. Ulje jojobe je nemasno i ima ugodan miris, ne stvara debeli sloj ulja na koži te brzo apsorbira u kožu što rezultira podatnom i mekšom kožom.

Ulje jojobe možete upotrijebiti i za skidanje šminke. Ne morate strahovati od pojave crvenila ili osipa. Uljem jojobe možete čistiti lice prije uljepšavanja. 

Ulje jojobe pomaže u borbi protiv starenja

Gubitak hidratacije je česta pojava kod ljudi starijih od 30 godina zbog čega dolazi do boranja kože. Uz pravilnu hidrataciju kože, korištenjem ulja jojobe mogu se uvelike smanjiti preuranjeni znakovi starenja.

Ulje jojobe uspješno prolazi kroz epidermu te osigurava stanicama sve što je potrebno za regeneraciju. Kako bi dobili najbolje rezultate jednostavno primijenite čisto ulje jojobe na lice, te dobro utrljajte kružnim pokretima. Dnevno je dovoljno umasirati svega tri kapi jojobina ulja na kritična područja. 

Ulje jojobe liječi masnu kožu

Zvuči čudno da jedno ulje može biti lijek za masnu kožu, no ulje jojobe u tom slučaju djeluje na veoma jedinstven način.

Umjesto da dodaje masne tvari na kožu ono pomaže u regulaciji proizvodnje sebuma, osnovne komponente hidrolipidnog filma koja predstavlja masnu tekućinu u organizmu i masti našu kožu i kosu.

Zahvaljujući svojoj nemasnoj teksturi, ulje jojobe njeguje masnu kožu izvana, a iznutra ju liječi regulacijom proizvodnje sebuma.

Ulje jojobe prirodno uklanja šminku s lica

Ulje jojobe može biti izvrsna prirodna alternativa za uklanjanje šminke s lica. Ono čisti kožu i uklanja mrtve stanice s lica, a dovoljno je nježno i za uklanjanje šminke s očiju.

Zbog svojih izuzetno ljekovitih svojstava, ulje jojobe se smatra jednim od najboljih ulja današnjice.

Ulje jojobe za kosu

Jojobino ulje se koristi za njegu kose i tjemena. Stvrdnuti sebum može uzrokovati začepljenje folikula dlake. Ako se to otvrdnuće ne ukloni može doći do uništenja folikula. Jojobino ulje prodire u korijen dlake, omekšava i rastvara otvrdnuće te omogućuje tjemenu i folikulu normalno funkcioniranje.

Povremeni pakunzi za kosu s jojobinim uljem mogu doprinijeti ljepšem i zdravijem izgledu kose te prirodnom sjaju. Jojobino ulje možete dodati u šampon za kosu, ili ga možete nanijeti na mokru svježe opranu kosu prije sušenja.

Jojobu možete nanijeti i na suhu kosu kod problema s ispucalim vrhovima. Uz pomoć jojobinog ulja možete se uspješno boriti i protiv peruti.

Pakung za kosu od jojobinog ulja možete izraditi od sljedećih sastojaka:

  • 20 mililitara jojobe
  • 10 mililitara ploda divlje ruže
  • 10 kapi eteričnog ulja ružmarina
  • 8 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve

Sve sastojke dobro izmiješajte i nanesite na kosu te ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga kosu dobro isperite i osušite. 

Članak objavljen:

Saznajte više u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.82 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: JOJOBA ULJE, ulje jojobe, jojoba ulje za lice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu