Korisni savjeti kako da vaša obitelj zavoli vegetarijansku hranu

kuhanje

U članku “Pet načina kako promovirati i podržati vegetarijanstvo” mogli ste pročitati kako na pozitivan način doprinijeti boljem razumijevanju i prihvaćanju vegetarijanske prehrane u vašoj zajednici, no vjerojatno ste poželjeli da i vaša obitelj zavoli vegetarijansku hranu (ukoliko i oni nisu vegetarijanci). Obitelj svakome od nas puno znači i vrlo je važno stoga imati dobro razumijevanje i podršku iste.

Slijedi nekoliko savjeta kako da vaša obitelj zavoli vegetarijansku hranu, čak i ako su tvrdokorni “nevegetarijanci”:

Skuhajte ukusan vege-ručak za vašu obitelj

Hrana je ljubav i zbližava ljude: skuhajte ukusan ručak za vašu obitelj sa vegetarijanskim specijalitetima za koje mislite da bi se njima mogli svidjeti. Može to biti nešto novo, što do sada nisu kušali ili neka tradicionalna jela od mesa, koja znate da oni vole, u vegetarijanskom ruhu (recept za vegetarijansku sarmu možete pronaći ovdje, a recept za vegansko pečenje od seitana ovdje).

Ovo je “najbolji” način da svojim članovima obitelji predstavite vegetarijansku hranu, te da oni sami spoznaju kako je ovakva hrana ukusna i da se “uistinu” mogu osjećati sitima nakon vege-jela! Po polasku kući, vrlo je vjerojatno da će vas pitati za recept.

Budite pozitivan primjer svojim članovima obitelji

Za razliku do “nametanja” vegetarijanske prehrane svima i svakome koga sretnete, nastojite biti dobar i pozitivan primjer drugima. Ukoliko članovi vaše obitelji primijete da vi otkako se hranite vegetarijanski jedete više voća i povrća, izgledate bolje (primjerice da vam je koža blistava i čista), vi jedini u vašoj porodici ili krugu prijatelja niste “pokupili” virus gripe, kako se osjećate bolje, kako vam se popravilo zdravlje… sami će vas pitati “u čemu je tajna?”.

Nakon ovog pitanja, onda im možete reći kako se vi hranite, te im možda dati neki savjet ili recept. Za razliku od prvog pristupa, kada vas netko sam upita za savjet slušat će vas pažljivo i vrlo je vjerojatno da će čak i pokušati primijeniti neke od vaših navika ili vas možda pitati za recepte i literaturu. Pročitajte više u članku “Vegetarijanstvo: odnos prema okolini i moć pozitivnog primjera”.

Nemojte nametati svoj način prehrane članovima vaše obitelji

Vegetarijanska hrana ni u kojem slučaju ne bi trebala biti uzrok nesuglasicama u obitelji (pročitajte “Ja sam vegetarijanac, a moja obitelj nije: kako prevladati razlike?”). Kao što svatko ima pravo odabrati partnera ili zanimanje, tako i svatko od nas ima pravo odabrati i način prehrane koji nama odgovara. Dakle, važno je poštovati izbore drugih, na isti način na koji vi očekujete da će oni poštovati vas.

Iako se vi osjećate odlično na vegetarijanskoj prehrani ( a možda vam se čak i zdravlje uveliko popravilo) to ne znači da je ok nametati svoj izbor drugima. Dopustite da oni sami otkriju ljepotu vegetarijanske hrane, te prihvatite da možda neće uopće krenuti tim putem (i poštujete njihov izbor).

Ukoliko razmišljate kako proslaviti nadolazeće praznike sa obitelji pročitajte “Izazovi s kojima se suočavaju vegetarijanci tijekom blagdana”.

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu