Preeklampsija i eklampsija – uzroci, simptomi i liječenje

eklampsija

Eklampsija je rijetko, ali veoma ozbiljno stanje, koje uzrokuje razne zdravstvene nepogode tijekom trudnoće. Najčešće eklampsija pogađa žene koje imaju preeklampsiju, koju karakterizira hipertenzija (visok krvni tlak), proteinurija (bjelančevine u mokraći) i edem (nakupljanje tekućine).

Preeklampsija obično počinje nakon 20. tjedna trudnoće kod žena čiji je krvni tlak bio normalan. Ponekad čak i blagi porast krvnog tlaka može biti znak preeklampsije.

Preeklampsija je rijetko stanje, a razvija se uglavnom u prvoj trudnoći i kod žena koje pate od hipertenzije ili bolesti krvožilnog sustava, dok 1 od 200 žena kasnije razvije i eklampsiju.

Rizik od nastanka poteškoća neposredno nakon poroda kod djece majki koje imaju preeklampsiju i do pet puta veći nego kod djece majki koje nemaju ovu bolest.

Osim prethodno spomenutih simptoma, eklampsija izaziva i jake grčeve, a ako se ne liječi može dovesti do kome ili čak smrti. U većini slučajeva se tlak stabilizira nedugo nakon poroda. Ako se tlak ne snizi nekoliko tjedana nakon poroda, vrijeme je za početak konzumacije lijekova za snižavanje krvnog tlaka

preeklampsija

Uzroci eklampsije i preeklampsije

Preeklampsija se javlja u ranoj trudnoći, obično tijekom prvog tromjesečja i obuhvaća prekomjerno lučenje sline i prekomjerno povraćanje u trudnoći. 

Još uvijek nije poznat točan uzrok eklampsije, no mnogi smatraju kako se ona uglavnom nadovezuje na preeklampsiju. Ostali čimbenici za koje se smatra da mogu utjecati na pojavu eklampsije su:

  • vaskularne bolesti
  • neadekvatan protok krvi u maternicu
  • višeplodna trudnoća
  • loš ishod prethodnih trudnoća
  • pretilost
  • trombotični poremećaji
  • trudnoća u starijoj životnoj dobi

Uobičajeni simptomi eklampsije koja prati preeklampsiju su jednaki simptomima preeklampsije izuzev: 

Simptomi eklampsije i preeklampsije

Ako je preeklampsija blaga, možete se osjećati savršeno dobro. Vrlo je važno redovito odlaziti na sve kontrolne preglede kako bi se stanje otkrilo te potom moglo adekvatno liječiti. Ne postoji niti jedan način koji sa sigurnošću može otkloniti preeklampsiju, unatoč terapiji.

Vodeći simptom eklampsije je jako grčenje u trbuhu, dok ona isto tako može uključivati i simptome preeklampsije. Kod eklampsije se javljaju izrazito opasni simptomi kao što su napadaji, gubitak svijesti, jake glavobolje i bol u mišićima.

Simptomi preeklampsije uključuju

Preeklampsija i eklampsija uvelike utječu na posteljicu, koja fetusu opskrbljuje kisik, krv i hranjive tvari. Visok krvni tlak, koji se često javlja kod ovakvih tipova bolesti, smanjuje protok krvi, pa tako posteljica gubi mogućnost ispravnog funkcioniranja. 

To može dovesti do male porođajne težine fetusa ili drugih zdravstvenih problema, a u rijetkim slučajevima i smrću fetusa. Preeklampsija je često oboljenje, pogotovo kod prve trudnoće, dok je eklampsija danas izrazito rijetka. 

U rizičnu skupinu za obolijevanje od preeklampsije spadaju osobe koje su starije od 30 godina, pretile, koje imaju u povijesti obiteljskih bolesti slučaj preeklampsije ili eklampsije. 

Jedna od mogućih komplikacija eklampsije je HELLP sindrom (akronim engleskog naziva tri glavna simptoma): hemoliza, povišenje jetrenih enzima i smanjeni broj trombocita. Čitanjem niže navedenih iskustava možete dobiti uvid o kakvoj se vrsti komplikacije radi.

Preeklampsija i eklampsija – dijagnoza

Jedini način na koji možete dijagnosticirati preeklampsiju i eklampsiju je provjera krvnog tlaka i urina. Ako su proteini u urinu povišeni, kao i krvni tlak, vrlo vjerojatno vam je dijagnosticirana preeklampsija

Proteini u urinu baš kao i tlak mogu varirati tijekom dana, pa će vam se urin više puta uzimati, a tlak više puta mjeriti kako bi se došlo do standardnih vrijednosti. Ako u urinu nema proteina, a tlak vam je povišen – vrlo vjerojatno se radi o gestacijskoj hipertenziji odnosno povišenom krvnom tlaku u trudnoći.

Preeklampsija u trudnoći

Pretpostavlja se kako se preeklampsija u trudnoći javlja kao posljedica neispravnog rada posteljice. Takvo stanje može biti izrazito teško kako za vaše zdravlje tako i zdravlje djeteta, u slučaju da ne dobijete adekvatan tretman. 

Samopomoć kod preeklampsije

Premda preeklampsiju ne možete spriječiti, još uvijek postoje metode uz pomoć kojih možete olakšati svoju trudnoću te osigurati sigurnost kako sebi tako i vlastitom djetetu.

  • Preporučuje se izbjegavanje uzimanja aspirina tijekom trudnoće, osim uz liječničku preporuku.
  • Redovito odlazite na kontrole i preglede kod vaše ginekologa i liječnika. 
  • Ako vam se čini da je dijete jako mirno, javite se vašem liječniku. 
  • Ako se stanje pogorša porod će vjerojatno biti induciran ili ćete roditi carskim rezom.
  • U slučaju da vam je dijagnosticirana teška preeklampsija najbolje bi bilo boraviti u bolnici sve do poroda.
  • Ponekad se trudnicama daju kortikosteroidi kako bi dječja pluća bila razvijenija za život izvan maternice ako dođe do prijevremenog poroda.
  • Izbjegavajte naporne aktivnosti, pretjerano masnu hranu, te si priskrbite dovoljno sna i odmora.

Liječenje eklampsije i preeklampsije

Liječenje eklampsije i preeklampsije prvenstveno uključuje strogo mirovanje u krevetu i adekvatan unos vode. Često liječnici preporučuju ležanje na lijevom boku, koje poboljšava krvni protok te normalan unos soli i povećan unos tekućine. 

Za snižavanje krvog tlaka i sprječavanje grčeva može se konzumirati magnezijev sulfat

Liječnici uglavnom započinju liječenje lijekovima za snižavanje krvnog tlaka i sprječavanje grčeva, a žene s izraženom preeklampsijom i eklampsijom se odmah hospitaliziraju. Ovisno o trenutnom krvnom tlaku trudnice, liječnici odlučuju o porodu, a ako se stanje ubrzo ne poboljša, dijete se porađa što je prije moguće.

Gotovo jedna četvrtina slučajeva preeklampsije se pojavljuje nakon poroda – prvih 2-4 dana. S vremenom se ženino stanje poboljšava, te joj se dozvoljava kretanje. 

Za žene s blagom preeklampsijom, liječenje kod kuće može biti sasvim dovoljno, no pregled ili često javljanje liječniku je obavezno.

Ako osjetite jedan ili više prethodno navedenih simptoma odmah kontaktirajte liječnika. Također, ako imalo sumnjate na preeklampsiju ili eklampsiju, zatražite od vašeg liječnika dodatne pretrage kako bi bili sigurni.

Ako nije liječena na vrijeme, eklampsija može biti opasna po život.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.30 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: eklampsija, eklamsija, preeklampsija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu