Kako pripremiti večeru za prijatelje nevegetarijance?

kuhanje

Ukoliko ste vegetarijanac, a želite pozvati prijatelje na večeru, koji imaju drugačiji način prehrane od vas, odabrati meni i udovoljiti svačijem ukusu može predstavljati izazov.

Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako organizirati ručak ili večeru za prijatelje ne-vegetarijance, oduševite sve prisutne, te razbijete predrasudu da je vegetarijanska hrana samo “zelenjava” i da se osoba ne može “zasititi” bez mesa.

Ukoliko pripremate vegetarijansku večeru ili ručak za svoje prijatelje ili članove obitelji, imajte na umu sljedeće:

Dobra salata pobuđuje dobar apetit

Grčka salata je univerzalna i većina ljudi ju voli, tako da je jako dobar izbor za meni. Ukoliko se odlučite za salatu od sezonskog povrća po vašem izboru, pobrinite se da odaberete dobar dressing (možete isprobati “savršeni dressing” koji možete napraviti sami od octa, meda, maslinovog ulja: za uputstvo za pripremu kliknite ovdje).

Za uputstvo kako napraviti super-ukusnu i zdravu salatu kliknite ovdje. Potrudite se da salata bude vizualno privlačna: možete ju poslužiti u velikoj zdjeli od stakla ili bambusa sa zanimljivim žlicama.

Kombinirajte “novo” i “staro”

Kada ćete donositi odluku što će se naći na jelovniku, mudar odabir je da napravite nešto što je poprilično poznato i uobičajeno u vašem kraju ili što znate da vaši prijatelji vole.

To mogu biti krumpirići, ili neko tradicionalno jelo u kojem ćete meso zamijeniti sojinim ljuspicama ili sejtanom (na primjer, vegetarijanska sarma) ili neka pita bez mesa. Ukoliko se na jelovniku nalazi barem jedno “standardno” jelo, vrlo je vjerojatno da će barem jedno jelo naići na “dobar odziv”.

Eksperimentirajte s novim jelima

Kako biste svojim prijateljima predstavili ljepotu i raznovrsnost vegetarijanske hrane, svakako pripremite neko drugačije jelo, koje do tada nisu kušali. To može biti neki specijalitet indijske kuhinje, vegetarijanski sushi, hummus ili pava (namaz od graha) sa zanimljivim pecivom kao predjelo, jelo sa quinoom… Imajte na umu da će se nova jela nekima svidjeti “od prve”, a da će nekim prijateljima možda trebati vremena da se naviknu na nove okuse i da je to sasvim u redu.

Neka trpeza obiluje bojama, okusima i mirisima

Vegetarijanska kuhinja treba i može biti raznovrsna i obilovati bojama, okusima i mirisima. U Indiji se vegetarijansko jelo ne smatra kompletnim ako se ne sastoji od integralnog kruha i/li riže, jednog ili dva jela od povrća, variva od leće ili slanutka, salate s jogurtom, fermentniranog povrća i (ljutog) sosa.

Ukoliko se pridržavate osnovnog pravila: kruh-riža, jelo od povrća, jelo od mahunarki, salate (od svježeg ili kiselog povrća) te jogurt, sos ili biljni namaz, na stolu će biti dovoljno raznovrsnih delicija, za svakoga će se naći po nešto i vaši gosti će vrlo vjerojatno iz vašeg doma izaći siti, te možda čak po polasku kući tražiti i recept.

Eksperimentirajte sa začinima

Najvažnija lekcija koju sam ja naučila za vrijeme boravka u Indiji je da je svako povrće ukusno ukoliko se tijekom kuhanja istoga upotrijebi pravi začin (pa čak i repa ili lotusov korijen).

Ukoliko dodate u jela od povrća kurkumu, sušeni bosiljak, svježe začinsko bilje… vaša jela će poprimiti neodoljiv miris i okus i pobuditi svačiji apetit. Kada je moja mama “otkrila” kurkumu i sušeni bosiljak, svi gosti su počeli hvaliti njena jela, a krumpirići koje ona pravi su postali “poznati” u cijelom krugu prijatelja i članova obitelji.

Osim što je otkrila “tajnu” ukusnih jela, mama je shvatila da za jelo koje će biti zapamćeno i za kojega će svi gosti tražiti recept ne mora sadržavati meso: samo malo aromatičnih začina. ☺

Pročitajte više na ovu temu u tekstu “Otkrijte tajnu kuhanja ukusnih i zdravih jela

Vegetarijanski desert put je do svakog srca

Vege-desert oduševit će sve prisutne goste, posebno ako se radi o zdravoj deliciji, koju gosti mogu jesti bez straha da će dobiti viška kilograma ili naškoditi zdravlju, poput voćne salate ili slastica na bazi voća i orašastih plodova, bez jaja i vještačkih aroma.

Možete se odlučiti za jednu od mnogobrojnih opcija za desert: vegetarijansku tortu bez jaja, voćnu salatu, voćni kompot, sirovi veganski puding od chia sjemenki, sirove kuglice od orašida i suhog voća, rižu skuhanu u mlijeku (sutlijas), pitu od jabuka, indijske vegetarijanske slatkiše, halvu (za recept za halvu od griza kliknite ovdje), vege-sladoled na bazi voća… Za dekoraciju slastica možete upotrijebiti zdrave dekoracije iz vaše kuhinje, poput kriški ananasa ili pulpe nara (za više ideja kliknite ovdje).

Pobrinite se da hrana izgleda vizualno privlačno

Kada poslužite hranu, potrudite se da ju poslužite na lijepim tanjurima, da na tanjuru bude prisutno što više boja i dekorirajte vaša jela (začinskim biljem, svježim lišćem korijandera, nasjeckanom chili-papričicom ili komadićima povrća).

Začinsko bilje, osim što lijepo izgledati kao dekoracija jelima, dat će svoja ljekovita svojstva i neodoljiv miris, koji će dodatno pobuditi apetit.

Pročitajte “Kako izgled hrane utječe na naš apetit i probavu

Dodajte “magiju” u vaša jela aromatičnim mirisima

Za indijsku hranu važi pravilo da “mora osvojiti oko, zatim nos, pa tek onda nepce”. Nakon pažljive prezentacije jela, miris jela je naveden kao drugi po važnosti za stimuliranje lučenja probavnih enzima, dobar apetit, pa čak i okus jela.

Ukoliko hrana koju ste poslužili neodoljivo miriši, pobudit će svačiji apetit i ostati dugo zabilježena u sjećanje svih prisutnih. Pročitajte kako da upotrebom začinskog bilja i malo kulinarske čarolije vaša hrana osvoji svačije čulo mirisa u tekstu “Kako miris hrane utječe na nas apetit”.

Za posebne prilike…

Možete organizirati božićni ili uskršnji ručak ili rođendansku zabavu s vegetarijanskim specijalitetima. Pročitajte više na temu kako to jednostavno učiniti u tekstovima:

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu