Vegetarijanska jela koja možete ponijeti na putovanje

jela za putovanje

Krenuti na putovanje kao vegetarijanac/ka u našim krajevima bez spakiranog ručka može biti vrlo teško, budući da su jelovnici restorana za odmor i jelo namijenjeni putnicima, “krcati” jelima od mesa, poput raznih vrsta pečenja, šnicli, ili ćevapa… Pojesti zdravo jelo od povrća u nekom od restorana “na putu” za mene kao vegetarijanku godinama je bila gotovo nemoguća misija, a ja sam se osjećala sretnom puno puta ako bi mogla dobiti čak i kupus-salatu (čitajte, naribani kupus). Iskustvo me naučilo da ipak nije praktično i mudro ponijeti svoj obrok.

Ako planirate putovanje evo korisnih ideja što spakirati od vegetarijanskih namirnica:

Nutritivno bogate salate: kompletno jelo

Salate su vrlo praktične za putovanje, budući da možete eksperimentirati s okusima i raznim sastojcima, te se mogu lako upakirati u staklenku ili plastičnu kutiju s poklopcem, a ako dodate malo jabučnog octa ili limunovog soka, produžit ćete njen rok trajanja.

U salatu, osim povrća poput krastavaca, zelenog lisnatog povrća, svježih paprika, kupusa, radiča… možete dodati nutritivno bogate sastojke koji će salatu “pretvoriti” u kompletno jelo, poput kuhanog slanutka ili graha, zatim kuhanog kukuruza, kuhanu kvinoju, bulgur pšenicu, pa čak i kuhani krumpir.

Uz dodatak maslinovog ulja, začinskog bilja, sjemenki te prstohvata morske soli, vaša salata biti će ukusno jelo, bogato vitaminima i mineralima, te podmiriti nutritivne potrebe za ugljikohidratima, proteinima i masnoćama. Sastojke za salate možete prokuhati, odnosno nasjeckati dan ranije, tako da će vam pred sami polazak trebati samo desetak minuta da pripremite vašu salatu (čitajte: energetsku i vitaminsku bombu).

Voće ili voćna salata

Kivi je “malo skladište” vitamina i minerala, koje obiluje magnezijem i kalcijem, a sadrži više vitamina C od narandže, te će vam pomoći da se “izborite” s iscrpljenošću tijekom putovanja.

Tijekom ljeta, svježe možete kupiti na nekom od uličnih štandova, koji nude sezonsko voće iz kraja u kojem se nalazite (bobičasto voće, smokve, breskve, lubenice…). Da bi vam bilo lakše konzumirati voće možete napraviti voćnu salatu prije puta.

Ako voće prelijete s malo svježe iscijeđenog soka od limuna, to će usporiti proces oksidacije (“truljenja”) voća, te će zadržati svjež izgled i okus.

U voćnoj salati za putovanje izbjegavajte bananu, budući da se lako gnječi i brzo degradira. Ako planirate kupiti bobičasto voće tijekom putovanja (ili ga ponijeti) pobrinite se da sa sobom ponesete čvrstu plastičnu kutiju ili staklenku, kako se ne bi izgnječilo i pustilo sok (to sigurno ne želite da se dogodi u vašem automobilu).

Orašasto voće

Orašasto voće odličan je snack tijekom putovanja budući da će vas opskrbiti s energijom potrebnom za dugo putovanje.

Vege sendviči

Ako još uvijek nemate aparat za pripremanje sendviča vrijeme je da nabavite jedan.  Ovaj aparat posebno je dobar za pripremanje sendviča za put, budući da se tijekom procesa zagrijavanja sendviča kriške kruha sjedine sto onemogućava “rasipanje” sastojaka iz sendviča (idealno za putovanje, zar ne?).

Možete se odlučiti za sendviče od kuhanog krumpira, sendviče sa sirom, biljnim namazima, krastavcima ili hummusom…

Zdravi čips od dehidriranog voća i povrća

Ako imate dehidrator možete pripremiti zdravi domaći čips od kriški tikvica, listova kelja, prokulica, kriški ananasa, jabuka… koji možete zapakirati u papirne vrećice i ponijeti sa sobom na putovanje.

Za razliku od popularnih presoljenih i prženih čipseva iz trgovine, čips od dehidriranog voća i povrća možete grickati tijekom cijelog putovanja bez straha da ćete narušiti zdravlje ili tjelesnu težinu.

Pročitajte više o dehidraciji voća i povrća u dehidratoru ovdje.

Ukoliko ne posjedujete dehidrator, možete potražiti domaće sušeno voće na lokalnoj tržnici ili nezaslađeni čips od sušenih jabuka u trgovinama zdrave hrane.

Štapići od svježeg povrća

stapici-od-povrcaŠtapiće mrkve, krastavaca, paprika i drugog povrća po želji možete pohraniti u staklene tegle ili plastične kutije, te ih jesti s biljnim namazom ili sosom po želji.

Odličan izbor namaza za umakanje štapića od povrća su i biljni maslaci (pročitajte kako ih pripremiti kod kuće ovdje), zatim hummus, namaz od avokada, namaz od maslina…

Prutići od datula, orašida i kokosa

Ovaj zdravi slatkiš prava je energetska i vitaminska bomba, koja će vas opskrbiti energijom za dugo putovanje i omamiti slatkim okusom, a možete ga pripremiti dan prije putovanja. Recept i uputstvo za pripremu ove zdrave delicije možete pronaći ovdje.

Rižini krekeri

Krekeri od ekspandirane riže dostupni su u svakoj trgovini zdrave hrane, a odličan su izbor za vas ako iz bilo kojeg razloga izbjegavate gluten.

Obrok za putovanje u indijskom stilu

Indijci često putuju na duge relacije (ponekad i više od jednoga dana), a na putovanja nose jela koja mogu ostati u svježem stanju duže vrijeme i koja se neće pokvariti čak ni na visokim temperaturama.

Vrlo popularne za putovanja su pogačice od krumpira ili leće pržene u dubokom ulju (kachori), samosa (indijsko pecivo od krumpira i graška), te parathe od krumpira.

Najpopularnije povrće za putovanje je karela (budući da se neće pokvariti nekoliko dana), zatim razne vrste “suhih” sabji-ja (jela od povrća) od karfiola, krumpira, mrkve, bamije i graška, koji se zbog obilja začina koji se koriste tijekom kuhanja (poput čilija i đumbira) ne kvare tako brzo, a jedu se sa puri-jima (beskvasni kruh, pržen u dubokom ulju). Recept za puri i razna indijska jela od povrća možete pronaći na blogu Vegetarijanska Kuhinja.

Ako ipak nemate druge opcije no objedovati u restoranu, pročitajte članak “Vegetarijanac u nevegetarijanskom restoranu: što i kako naručiti?

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu