Korisni savjeti što jesti na ljetovanju ako ste vegetarijanac

vegetarijanac u restoranu

Ako niste u mogućnosti otići na odmor u Indiju, Tajland, Šri Lanku, Nepal, Izrael, Grčku, Istanbul, ili pak odsjesti u vegetarijanskom hotelu vrlo je vjerojatno da ćete se suočiti s dilemom što jesti dok ste na ljetovanju, budući da većina hotela i restorana ima nevegetarijansku ponudu.

Slijedi nekoliko praktičnih i korisnih savjeta kako bezbrižno ljetovati bez da ostanete gladni, ako ste vegetarijanac/ka:

Ponesite svoj obrok za put

Krenuti na putovanje kao vegetarijanac/ka u našim krajevima bez spakiranog ručka može biti vrlo teško, budući da su jelovnici restorana za odmor i jelo namijenjeni putnicima, “krcati” jelima od mesa, poput raznih vrsta pečenja, šnicli, ili ćevapa…

Pojesti zdravo jelo od povrća u nekom od restorana “na putu” za vegetarijance može se učiniti gotovo kao nemoguća misija, stoga je praktično i mudro ponijeti svoj obrok. Korisne ideje što spakirati od vegetarijanskih namirnica i jela za putovanje možete pročitati ovdje.

Informirajte se o kulinarskoj ponudi

Ako ste u mogućnosti odabrati neki od vegetarijanskih hotela, onda ne morate brinuti za hranu tijekom odmora, no ako niste, onda vodite računa da se detaljno informirate prije rezerviranja hotelskog smještaja, provjerite kakvu hranu služe i razmislite o tome hoće li njihov standardni jelovnik odgovarati vašim potrebama.

Mudra odluka je unajmiti privatni smještaj, s kuhinjom, u kojoj ćete sami moći pripremati hranu po svom izboru i eksperimentirati sa svim mirisima i okusima lokalnih namirnica.

Kušajte vegetarijanske specijalitete u internacionalnim restoranima

Putovanja u druge gradove ili zemlje gdje možete posjetiti internacionalne restorane također su odlična prilika da kušate sasvim nova vege-jela koja će vrlo vjerojatno osvojiti vaše nepce.

Ako se odlučite za kušanje internacionalne kuhinje, u odabiru specijaliteta može vam pomoći članak “Internacionalna vege-jela koja biste trebali kušati”.

Raspitajte se o lokalnim vegetarijanskim specijalitetima

Bilo putem informacija raspoloživim na internetu, bilo razgovorom s lokalnim mještanima, informirajte se o lokalnim specijalitetima bez mesa, koje možete kušati, a koji će biti lako dostupni.

Naglasite da želite vegetarijanski obrok u avionu ili na brodu

Tijekom rezervacije za prijevoz s predviđenim obrokom (poput putovanja avionom ili brodom) obavezno naglasite da želite vegetarijanski obrok, budući da se obroci pripremaju unaprijed i na dan putovanja nećete moći dobiti drugo jelo.

U većim avionskim kompanijama, na pojedinim relacijama, imaju čak i nekoliko opcija vegetarijanske hrane koje poslužuju u avionu koje možete odabrati:

  • standardni vege-obrok u “zapadnjačkom stilu”
  • indijski vegetarijanski obrok
  • orijentalni vegetarijanski obrok
  • jain-vegetarijanski obrok (bez luka i bijelog luka)
  • veganski obrok

Uživajte u obilju voća i povrća u mjestu u kojem se nalazite

Ako putujete u ljetnoj sezoni na odmor, onda možete uživati u obilju lokalnog voća, kojeg biste svakako trebali kušati, kao i u lokalnim napicima od voća. Ako putujete u tropske krajeve, svakako kušajte kokosovu vodu i shake od litchija ili manga. Svakako isprobajte sve dostupne salate od lokalnog povrća, kao i deserte na bazi voća.

Ako vam se sviđa ovaj članak pročitajte i “7 pravila za nezaboravan odmor bez stresa”

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu