Kako piti više vode tijekom ljeta? Uz ovih 5 jednostavnih i zdravih trikova bit ćete stalno hidrirani

Kako piti više vode tijekom ljeta

Tijekom vrućih ljetnih dana, zbog izloženosti vrućini i prekomjernog znojenja gubimo više tekućine iz organizma koju trebamo nadoknaditi s najmanje osam čaša vode dnevno (prema procjenama stručnjaka).

Zbog stresnog načina života, popularnosti ne tako zdravih gaziranih pića za osvježenje te neutralnog okusa vode (zbog čega mnogi pribjegavaju zaslađenim napicima za unos tekućine), unos dovoljne količine vode tijekom ljeta može biti nedovoljan i uzrokovati dehidraciju organizma.

Stoga je mudar izbor da odaberete jedan od “indirektnih” i “ukusnih” načina za unos dragocjene vode.

U nastavku otkrijte kako piti više vode tijekom ljeta.

Kako piti više vode tijekom ljeta?

Ako vas zanima kako piti više vode tijekom ljeta, evo pet jednostavnih trikova koji će vam pomoći da se pravilno hidratizirate za vrijeme ljetnih vrućina.

Dodajte kocke leda u pića
FOTO: Shutterstock

1. Dodajte kocke leda u pića

Kocke leda su zapravo voda u čvrstom stanju pa će dodavanje kocki leda u vaše napitke povećati količinu vode koju unosite.

Za dodatno osvježenje možete u posudu za led zajedno s vodom dodati listiće mente, kockice voća ili pak bobičasto voće, koje će dati kockama leda dekorativan izgled, okus i svježinu.

Jedite vodenasto voće i povrće
FOTO: Shutterstock

2. Jedite “vodenasto” voće i povrće

Lubenica, razne vrste dinja, zeleni kokosov orah, rajčica i krastavac sadrže veliku količinu vode. Voda u takvom obliku će vas hidratizirati tijekom vrućih ljetnih dana te vam pomoći da čak i putem hrane organizmu priskrbite više vode.

Pročitajte članak “Hrana koja hladi: 10 namirnica koje pomažu da preživimo toplinski val“.

Voda s okusom
FOTO: Shutterstock

3. Pijte vodu s okusima

Voda s okusom odličan je način da oni koji baš ne vole vodu požele da je piju više, kao i za razvijanje navike pijenja vode kod djece.

Voda s listićima mente, stručkom ružmarina ili majčine dušice te kockicama voća izgleda odlično i divnog je okusa.

Za razliku od vode s okusom iz boca (koja sadrži umjetne okuse), voda koju napravite sami potpuno je prirodna, a okus možete prilagoditi vašim željama. Uputstvo kako je pripremiti potražite u članku “Kako pripremiti vodu s okusom voća ili mente?“.

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti
FOTO: Shutterstock

4. Napravite limunadu

Limunada je univerzalni napitak koji će vas rashladiti, osvježiti te opskrbiti vitaminom C, a pritom nećete ni “primijetiti” da pijete vodu. Limunadu možete napraviti prema svojim željama, sa šećerom ili bez, s medom itd.

Za dodatni okus možete ubaciti svježe listiće mente ili prstohvat sušene lavande. Inspiraciju za pripravljanje različitih varijanti ovog napitka možete pronaći u članku “Pet načina za pripremu ukusne i osvježavajuće limunade“.

Ledeni čaj iz domaće radinosti
FOTO: Shutterstock

5. Pijte ledeni čaj

Ledeni čaj iz domaće radinosti na biljnoj bazi s velikom količinom limuna će vas osvježiti i rashladiti.

Ledeni čaj je vrlo ukusan i zdrav način unosa vode tijekom vrućih ljetnih dana za cijelu obitelj.

Jednostavno ga je napraviti, a potrebna su samo tri sastojka – vaš omiljeni čaj, led i šećer ili drugi zaslađivač po želji (javorov sirup, med, stevia itd.).

Za dodatno osvježenje i okus u ledeni čaj mogu se dodati kriške citrusa (naranče, limuna, limete), a ako se želite trenutno osvježiti i povećati koncentraciju, onda dodajte i listiće mente. Više o ovom zdravom napitku koji možete vrlo brzo i jednostavno napraviti možete pročitati u članku “Domaći ledeni čaj: Bolji izbor od voćnih sokova! Za ovaj osvježavajući napitak trebaju samo tri sastojka“.

Još ideja pronaći ćete u članku “Sedam zdravih napitaka koji će vas rashladiti i osvježiti“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   4

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu