Zdravije navike uz pomoć  “Preporuka za ljetnu prehranu“

Ljetna prehrana

“Preporuke za ljetnu prehranu” daju savjete o pijenju tekućine, soljenju hrane, te zdravstvenoj ispravnosti hrane koju treba jesti i onoj koju treba izbjegavati.

“Ljeto je idealno vrijeme za konzumiranje svježih namirnica poput povrća, voća, nemasnog mesa i ribe, pa su savjeti vezani uz prehranu dobar saveznik za primjenu zdravih stilova života, bilo da krenemo od sebe i vlastite obitelji pa do sugrađana, pacijenata i zdravstvenih institucija.” – Izjavio je ministar zdravlja Siniša Varga na današnjem predstavljanju brošure “Preporuke za ljetnu prehranu” koje se održalo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Preporuke za ljetnu prehranu

Ministar je također naglasio da ljeto nije razdoblje kada trebamo hranu soliti više jer smo ionako u vrhu negativnih trendova po soljenju hrane, treći u Europi, odmah iza Mađarske i Turske.

Prosječan Hrvat na dan  unese više od 10 grama soli što je jednako jednoj maloj soljenki dnevno. 

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Tamara Poljičanin, napomenula je kako su prehrana i općenito zdrave životne navike vrlo važne u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti na koje u Hrvatskoj otpada sve veći broj smrtnosti godišnje.

Ovom prilikom predstavljeni su i neki primjeri zdravih obroka koji su jednostavni za pripremu i cjenovno dostupni poput aromatizirane vode s dodatkom svježeg voća, krumpir salate s rikolom, torte od palente „tricolori“ s crnilom od sipe i špinatom, svježih tikvica mariniranih u maslinovom ulju, salate sa svježim povrćem, sirom i skušom, te salate i kupovi od svježeg i suhog voća.    

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu