Najmanji pacemaker na svijetu

zdravlje srca

Konvencionalni pacemakeri se sastoje od generatora impulsa i stimulacijskih elektroda. Ugrađuju se malim kirurškim zahvatom. Novi uređaj, veličinom jedne desetine konvencionalnoga, uvodi se minimalnoinvazivnim zahvatom uz pomoć katetera kroz bedrenu venu izravno u srce.

Iako se smatra da je ovo jedan od prijelomnih tranutaka u povijesti koji budi nadu u jednostavniju ugradnju i korištenje pacemakera, stručnjaci još uvijek upozoravaju na oprez, dok se ne prikupi dovoljno relevantnih iskustava.

U najnovijem ispitivanju, minijaturni pacemaker je uveden kod više od 500 pacijenata. Nakon šest mjeseci kod sedam posto pacijenata uočena su popratna djelovanja, između ostalog i perforacija srca.

najmanji-pacemaker-na-svijetu

Stručnjaci procjenjuju da će se nova tehnologija, nakon što postane rutinska, moći koristiti kod 30-ak posto pacijenata. Između ostalog, problem bi mogla predstavljati nemogućnost nadzora pacijenata telemonitoringom. To znači, pacijenti će svaki kontrolni pregled morati obavljati u bolnici.

Proizvođač ovg uređaja, britanska tvrtka St. Jude Medical, nada se skorom odobrenju za uporabu od strane U.S. Food and Drug Administration.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravlju srca i kardiovaskularnog sustava u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu