10 indijskih vegetarijanskih specijaliteta koje morate probati

indijski specijaliteti

Ako ste vegetarijanac, indijsku kuhinju (ako već niste) morate kušati. 

Zbog višetisućljetne hinduističke vegetarijanske tradicije u Indiji, indijska kuhinja obiluje mnogim specijalitetima od povrća i mahunarki, a budući da se u njihovom kulinarstvu koriste i razni začini, Indija se s razlogom često naziva i “rajem za vegetarijance”.

Slijedi prijedlog indijskih vegetarijanskih specijaliteta koje biste svakako trebali kušati.

Bilo da imate priliku otputovati u Indiju, posjetiti neki od indijskih restorana ili se pak odlučite kuhati iste u vašem domu (recepte za raznovrsna indijska vegetarijanska jela možete pronaći na blogu Vegetarijanska Kuhinja).

1. Jela od povrća (sabji)

Jela od povrća osnovno su jelo u indijskom kulinarstvu, uz variva od mahunarki, a pripremaju se od raznovrsnog povrća, tako što se povrće nakratko proprži na pročišćenom maslacu (ghee) ili (najčešće) gorušičinom ulju sa začinima, a zatim se dinsta u vlastitoj vodi na laganoj vatri.

Ako ste vegetarijanac, svakako biste željeli naučiti pripremati povrće na “indijski način”, budući da je zbog bogatstva začina i kombinacije povrća okus istih nezaboravan.

Sabji

2. Variva od mahunraki (dhal)

Variva od mahunarki su osnovni izvor proteina u tradicionalnoj indijskoj vegetarijanskoj kuhinji, a najpopularnija su variva od mung-graha, žute leće, slanutka, te crvenog graha i smeđe leće.

3. Punjene parathe

Parathe je beskvasni kruh koji se tradiconalno jede za doručak u Indiji, a punjene parathe (krumpirom, daikon-rotkvicama, karfiolom, lećom…) prava su delicija, posebno u kombinaciji s domaćim maslacem.

4. Variva s paneerom

Paneer je domaći sir bez soli, koji se tradicionalno pravi u Indiji, a čest je dodatak curry-jima od povrća, u jelima koja se prave za posebne prigode i prava su delicija, poput matar-pannera (graška sa paneerom), palak-paneera (špinata s paneerom), khoya-paneerom (paprikama s paneerom) te svakako spomena vrijedan curry od paneera i indijskih oraščića, poznat kao “kraljevski paneer” (shahi-paneer).

5. Samose

Samose su peciva pržena u dubokom ulju, punjena graškom, krumpirom i ljutim začinima te su najpopularniji snack u indiji, posebno u kombinaciji s masala-čajem.

Samosa

6. Salate s jogurtom (raita)

Salate se u Indiji tijekom ljeta tradicionalno pripremaju s razrijeđenim jogurtom i crnom soli i odlične su za probavu kao i za rehidraciju.

Recept za raitu od krastavca možete pronaći ovdje, a za slatku verziju (raitu od ananasa ovdje).

7. Popečci od povrća (pakode)

Popečci od povrća su nakon samosa najpopularniji snack u Indiji, kako na uličnim štandovima tako i u svakom indijskom domu (vrlo ih je jednostavno napraviti kod kuće od povrća i besana).

Najčešće se prave od krumpira, luka, chili-papričica, te karfiola.

Recept za popečke od brokula možete pronaći ovdje.

8. Vegetarijanski Pilav

Vegetarijanski pilav je zapravo dinstana riža s povrćem i aromatičnim začinima i (često) sojinim komadićima, a zbog jedinstvene arome začina ovaj specijalitet od riže vrijedi kušati.

9. Palačinke od rižinog brašna (dosa)

Dosa je palačinka od rižinog brašna, specijalitet je iz Južne Indije, gdje se gotovo svakodnevno priprema za doručak.

Zbog svoje jedinstvene hrskavosti i okusa svakako biste ga trebali kušati, posebice ako ste na bezglutenskoj prehrani.

Služi se uz varivo od mahunarki i povrća kiselog okusa (sambhar) i chatnijem (ljutkastim sosom) od kokosa.

Dosa

10. Uštipci od rižinog brašna ili griza (idli)

Idliji su također južnoindijski specijalitet i služe se poput dose sa sambhar-om i chatni-jem od kokosa, a zapravo su uštipci koji se dinstaju na pari.

Najpopularniji su idliji od rižinog brašna i idliji od griza.

Imajte na umu da indijska hrana obiluje začinima, chili-papričicama i sušenim chilijem u prahu, te je stoga često previse “vatrena” ako niste navikli na intenzivan i ljut okus hrane, te stoga ako ćete posjetili indiju ili obližnji indijski restoran u vašem mjestu naglasite da želite manje začinjenu hranu i pripremite veliku čašu vode i nešto slatko da ublažite osjećaj “prženja” u ustima (za svaki slučaj ☺).

Ako vam se svidio ovaj članak pročitajte i “Internacionalna vege-jela koja biste trebali kušati

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu