10 korisnih kuhinjskih pomagala za pripremu vegetarijanske hrane

kuhanje

Ako režete voće i povrće tupim nožem dok se daska za rezanje “pomjera” sa svakim pokretom noža, a povrće “poskakuje” po kuhinji, jelu treba mnogo vremena da se skuha, kuhanje vam sa sigurnošću neće biti “lagana” niti zabavna aktivnost!

Investirati u dobro, kvalitetno posuđe je imperativ za lakšu i bržu pripremu vegetarijanskih jela, a u nastavku saznajte kojih 10 kuhinjskih pomagala vam je potrebno za pripremu vegetarijanske i veganske hrane.

1. Wok tava

Wok tava ili duboka posuda za kuhanje povrća iz Indije (kadhai) su “baza” za pravljenje jela od povrća.

Povrće pripremljeno u ovoj vrsti posude je znatno ukusnije, brže se priprema (posebno ako kuhate na plinu), te ga je vrlo lako izmiješati tako da se ravnomjerno skuha i “upije” arome začina.

2. Ekspres lonac

Ekspres lonac MORATE imati ako ste vegetarijanac ili vegan, budući da isti znatno skraćuje vrijeme za pripremu mahunarki (mahunarke su vrlo važan izvor proteina u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani!).

U ekspres loncu također možete skuhati žitarice za vrlo kratko vrijeme (poput pšenice, ječma, kukuruza), krumpir (za samo 5-10 minuta), te razna variva od povrća i mahunarki.

Osim vremena, ekspres lonac štedi i energiju, te će se novac uložen u njega dugoročno isplatiti!

Ekspres lonac

3. Kvalitetan ribež

Ako imate kvalitetan ribež uštedjet ćete si vrijeme i energiju.

Dajte prednost metalnom, “stabilnom”, čvrstom (da se tijekom ribanja ne bi “savijao”) i oštrom (ali ne preoštrom) ribežu s usjecima različitih veličina, kako biste mogli prilagoditi način ribanja potrebama jela.

4. Gulilica za povrće

Gulilica za povrće u formi noža skratit će vrijeme guljenja povrća (poput krumpira, mrkvi, krastavaca…), a ako ista ima manje usjeke sa strane, možete njome i dekorirati povrće za salatu, te vrhom iste “izbušiti” sredinu paprika ili rajčica (praktično, zar ne?).

5. Velika i čvrsta žlica za miješanje povrća

Prilikom prženja i dinstanja povrća važno je da isto dobro izmiješate kako bi se u njih “upila” aroma začina i kako isto ne bi zagorjelo, nego bilo ravnomjerno skuhano, stoga je važno da imate kvalitetnu, “tešku” i veliku žlicu za miješanje povrća.

Izbjegavajte plastične žlice, budući da se pod pritiskom teškog povrća (mrkva, krumpir…) lako slome, a ako su napravljene od nekvalitetne plastike uslijed zagrijavanja otpuštaju i toksične kemikalije.

Dajte prednost velikoj, “teškoj”, metalnoj ili čvrstoj, debeloj, drvenoj žlici za miješanje povrća.

6. Posuda za kuhanje na pari

U posudu za kuhanje na pari svakako vrijedi uložiti novac, budući da u njoj možete sačuvati znatno više minerala i vitamina u usporedbi s metodom kuhanja super-zdravog povrća (poput zelenog lisnatog i brokula) u ključaloj vodi (pri tome će navedeno povrće zadržati i svoju privlačnu zelenu boju).

Ako ne možete pronaći ili priuštiti si ovakvu posudu, pokušajte improvizirati s većom posudom na koju ćete okačiti cjediljku manjeg obujma i onda ih poklopiti originalnim poklopcem od posude.

7. Spravica za prešanje češnjaka ili đumbira

Ova mala spravica uvelike će vam olakšati kuhanje ako volite dodati češnjak ili đumbir u jela, a pri tome češnjak neće ostavljati neugodan miris na vašim prstima.

8. Kvalitetan set noževa za usitnjavanje povrća

Ako nemate dovoljno oštar nož, onda će priprema vegetarijanske hrane za vas predstavljati “noćnu moru”, budući da će usitnjavanje povrća, posebno onog težeg za sjeći (poput mrkvi, rotkvi, krumpira, bundeve) zahtijevati mnogo “živaca”, truda i vremena.

S druge strane, ako koristite “preoštre” noževe, vrlo je vjerojatno da ćete se prilikom usitnjavanja povrća na vrlo sitne komade porezati!

Za kvalitetan set noževa vrijedi potrošiti novac i vrijeme za odabir, budući da je ono prvi i osnovni “alat” za pripremu vegetarijanske hrane.

Kuhinjski noževi

9. Velika i stabilna daska za rezanje povrća

Za usitnjavanje povrća odaberite kvalitetnu debelu, široku i čvrstu dasku, koja se neće “micati” sa svakim vašim pokretom noža (što može rezultirati time da se porežete ili da povrće poskakuje s daske).

Ako imate veću dasku, to vam može skratiti vrijeme usitnjavanja povrća, budući da možete rezati više vrsta povrća odjednom, te ih direktno sa daske za rezanje prebaciti u posudu za prženje.

Ako ste u mogućnosti, dajte prednost daski za rezanje od bambusa, te tim malim korakom pomozite očuvanju prirodnih resursa (bambusovoj trstici potrebno je znatno manje vremena da izraste: 3-7 godina, nego drvetu kojemu trebaju desetljeća).

10. Velika i “privlačna” zdjela za salatu

Ako imate lijepu zdjelu za salatu, sama će vas “pozivati” da napravite salatu.

U dobru zdjelu za salatu vrijedi investirati, no vodite računa da je ne pospremite negdje gdje je nećete više vidjeti nakon povratka kući iz trgovine.

Neka vaša zdjela za salatu bude na vidljivom mjestu u kuhinji, kako bi vam dala motivaciju da je napunite salatom.

Ako salatu poslužite u lijepoj zdjeli, vrlo je vjerojatno da će vam i sama salata biti više “primamljiva”.

Dajte prednost zdjeli za salatu od bambusa, stakla ili kvalitetne plastike, a ako je kupite u setu s privlačnim žlicama za vađenje salate, onda će sama degustacija iste biti još veći užitak.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan pročitajte i “Kuhinjski uređaji koji će vam pomoći da se hranite zdravije”.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu