„Zdrave“ namirnice koje uništavaju zube

„Zdrave“ namirnice koje uništavaju zube
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Studije pokazuju da određene namirnice zapravo mogu napraviti više štete zubima od duhana! Evo pet namirnica s kojima čuvate liniju, ali uništavate zube.

Crni čaj

Studija iz časopisa European Journal of Dentistry je istraživala kakve mrlje po zubima ostavljaju crno vino, coca-cola, čaj i kava. Začudo, istraživanje je pokazalo da crni čaj najgori,  odnosno da ostavlja najviše mrlja.

Biljni čaj

Nema poricanja da čaj ima iznimne zdravstvene prednosti, ali previše čaja može oštetiti vaše zube. Studija, objavljena u časopisu Journal of Dentistry, je usporedila skupine zubi koji su bili izloženi crnom čaju, biljnom čaju i vodi.

Rezultati su pokazali da oni koji su konzumirali čajeve su pretrpjeli gubitak zubne cakline. Crni čaj i biljne sorte su izazvale eroziju, ali gubitak cakline je bio mnogo veći na zubima izloženima biljnom čaju.

Ipak, nema potrebe da se odreknete čaja i njegove zdravstvene kvalitete; samo razgovarajte s vašim stomatologom ako ste zabrinuti.

Agrumi (citrusno voće)

Studija, objavljena u časopisu General Dentistry, ispitivala je učinak citrusa (voćnog soka) na oralno zdravlje tijekom 20-tjednog perioda. Limunov sok je izazvao najviše oštećenja, nakon čega slijedi grejp pa sok od naranče.

Sok od limuna

Sušeno voće

Sušeno voće je dvostruka stomatološka katastrofa, zahvaljujući sadržaju šećera i ljepljivosti. Pokušajte ga ne jesti kao grickalice, nego sušeno voće ubacite npr. u salatu. I zlatno pravilo – i za zube i struk – uvijek se odlučite za svježe voće.

Dijetalni gazirani sokovi

Kada je riječ o kiselini, dijetalni sokovi uzimaju pobjedu. Ispijanjem dijetalnih gaziranih pića zubna caklina doživljava tešku eroziju zbog kiseline, a tada su zubi podložniji kvarenju.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)
Zeodent Zeolitni prah za zube (95g)

Protiv zubnog kamenca i bolesti desni.

195 kn

Saznajte više o - čaj (25) - caklina (3) - citrusno voće (5) - kiselina (5) - voće (29) - zdravlje zuba (8)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: