10 korejskih koraka u njezi kože za zdrav i blistav ten

korejska njega kože

Svima je poznato kako Azijatkinje imaju besprijekoran, porculanski ten, koji možemo samo poželjeti. U Koreji se pridaje velika važnost zdravlju i izgledu kože. Teži se sjajnom, blistavom izgledu kože stoga se njega kože lica sastoji od mnogo koraka.

Iako 10 koraka u njezi kože zvuči ekstremno, korejski režim njege kože lica sastoji se od čišćenja, pilinga, “liječenja” kože, intenzivnog vlaženja i primjene SPF-a preko dana. Za razliku od zapadnog načina njege lica, u Koreji se s njegom lica započinje vrlo rano.

10 koraka u korejskoj njezi kože lica

1. Uklanjanje šminke s očiju

Azijatkinje prvo uklanjaju šminku s očiju uz pomoć posebnih, nježnih i učinkovitih sredstva koji su namijenjeni skidanju šminke s osjetljivog područja oka. Korištenjem normalnih sredstva za pranje lica za uklanjanju šminke s očiju možete oštetiti i rastegnuti kožu oka te uzrokovati iritaciju oka.

2. Čišćenje

Pravilo čišćenja lica u Koreji je da ukoliko trošite 30 minuta na nanošenje šminke, trebate potrošiti jednako toliko vremena na uklanjanje šminke s lica. Učinkovito čišćenje je proces od dva koraka. Lice se prvo čisti uljem ili uljnim čistačem, prilikom čega masiramo lice kružnim pokretima kako bi rastopili svu šminku, time ujedno potičemo cirkulaciju za svježiji izgled. Potom slijedi drugi korak koji podrazumijeva čišćenje lica sredstvom za pranje lice, to može biti gel za umivanje lica, pjena ili pak neki drugi oblik sredstva za pranje lica.

Pomno birajte sredstva za pranje lica kako biste izbjegli pretjerano sušenje kože lica.

3. Eksfolijacija

Ovisno o tipu i osjetljivosti kože lica, eksfolijaciju treba koristiti po potrebi s proizvodima koji su pogodni za vašu kožu. Eksfolijacija prirodnim pilingom omogućuje uklanjanje mrtvih stanica, a rezultat je glatka koža poput bebine.

Dva puta tjedno je sasvim dovoljno, pritom se posebno koncentrirajte na T-zonu i mjesta koja su sklona miteserima.

Kao eksfolijatori mogu se koristiti, mehanički (piling zrnca) ili kemijski (AHA maske, AHA toneri ili koncentrati).

4. Toniranje

Ne samo da se toniranjem uklanja ostatak nečistoća i masnoća s lica, već se vraća prirodni pH kože koji može biti narušen čišćenjem lica. Toneri trebaju biti bez alkohola. 

5. Esencija

Pojam esencije u Aziji se koristi za formulu koja je slična serumu, ali je vodenastije teksture i brzog upijanja. Nanosi se prstima, pokretima prema gore, počevši od vrata prema čelu uz lagano tapkanje po licu. Esencija je najvažniji korak u Koreji jer djeluje na razini stanica, čineći kožu glatkom, svjetlijom i podatnom.

6. Ampule (serum)

Ampule su super koncentrirane verzije esencija. Postoje razne vrste, ovisno o tome što želimo tretirati. Ove visoko koncentrirane esencije omogućavaju svjetliji ten, uklanjanje pigmentacijskih mrlja, sunčevih pjega, uklanjanje ožiljaka ili zaglađivanje bora. 

7. Maske za lice u obliku tkanine (eng. sheet masks)

maska-za-lice-od-tkanine

Maske za lice u obliku tkanina trebale bi biti dio vaše tjedne rutine. Postoje različite vrste, ovisno o vašim potrebama. Ukoliko imate suhu kožu potrebno ih je primijeniti više puta tjedno. 

Pitate se zašto su ove maske posebne u odnosu na klasične? Ove maske bogate su viskom koncentracijama aktivnih sastojaka poput hijaluronske kiseline, kolagena, vitamina E i ostalih hranjivih sastojaka. Obične maske ishlape ili brzo upiju u kožu, dok maske u obliku tkanine održavaju vlažnost na licu, ne hlape i time svi hranjivi sastojci ostaju na vašoj koži i prodiru dubinski u lice.

8. Krema za područje oko očiju

Kako su oči najbrži pokazatelj starosti, treba posvetiti posebnu brigu za to područje. Odaberite kremu koja će hraniti vaše očno područje i spriječiti nastanak bora.

9. Emulzija za lice

Tajna korejske ljepote je u slojevitom nanosu više proizvoda. Emulzija podrazumijeva kremu koja je lagana, vodenasta i hrani lice. Ona prethodi noćnoj kremi.

10. Noćna krema

Noćna krema je važna za hidratizaciju i pripremu kože za jutro. U Koreji se teži upotrebi krema s fermentiranim sastojcima poput: soka bambusa, ekstrakta lotusa ili pak voćne vodice koji će osvježiti i nahraniti lice. 

Iako ova rutina izgleda komplicirano i dugo, zapravo ne iziskuje puno vremena.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.86 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu