Psorijaza – uzroci, simptomi i liječenje

psorijaza
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Psorijaza je vrlo čest kožni poremećaj koji dovodi do promjena u životnom ciklusu kožnih stanica.

Psorijaza uzrokuje ubrzani razvoj stanica na površini kože, a posljedično i zadebljanje kože sa simptomima poput svrbeža, suhoće i crvenih, ponekad bolnih mrlja.

Psorijaza je uporna, dugotrajna (kronična) bolest. Simptomi psorijaze se pojavljuju periodično i osobito su izraženi pod utjecajem određenih faktora, kao što su hladnije vrijeme, infekcije, ozljede kože, neki lijekovi, stres, pušenje i alkohol.

Primarni cilj liječenja je zaustavljanje rasta stanica kože. Premda ne postoji lijek, tretmani za psorijazu mogu pružiti značajno olakšanje. Prirodni lijekovi i kreme te izbjegavanje pretjeranog izlaganja prirodnom sunčevom svjetlu također mogu ublažiti simptome.

Simptomi psorijaze

Znakovi i simptomi psorijaze mogu varirati od osobe do osobe, no obično uključuju jedan ili više sljedećih simptoma:

 • Crvene mrlje na koži prekrivene srebrnim ljuskicama
 • Suha, ispucala koža koja može krvariti
 • Svrbež, peckanje ili bol
 • Tanki i oštećeni nokti, skloni pucanju i listanju
 • Natečeni i ukočeni zglobovi.

Psorijazom može biti zahvaćen mali dio kože, no ponekad se javljaju i simptomi koji zahvaćaju velike površine. Simptomi psorijaze prolaze nekoliko ciklusa, od vrlo izraženih, prema slabijima, pa čak i do poptpune remisije.

Uzroci psorijaze

Uzrok psorijaze nije u potpunosti poznat. Smatra se da je psorijaza povezana s problemima imunološkog sustava i stanica u tijelu. Točnije, T-stanice (bijele stanice ili T-limfociti), koji uobičajeno putuju tijelom i detektiraju strane supstance kao što su virusi i bakterije, počinju napadatiti zdrave stanice kože greškom, kao da je riječ o infekciji. T-stanice uzrokuju pretjeran imunološki odgovor, a posljedica je proširenje krvnih žila u koži oko plakete i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože.

Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože i povećanim brojem T-stanica i drugih bijelih krvnih stanica. Na taj način, ciklus izmjene kože traje nekoliko dana, umjesto tjedana. Mrtva koža i bijele krvne stanice stvaraju debele, ljuskaste mrlje na površini kože i to se obično ne zaustavlja, osim ako liječenje prekine ciklus.

Čimbenici koji pogoršavaju simptome psorijaze

Psorijaza obično počinje ili se pogoršava pod utjecajem sljedećih čimbenika:

 • Infekcije, kao što su infekcije grla ili kožne infekcije
 • Ozljede kože, kao što su posjekotine ili ogrebotine, ugrizi insekata ili teške opekline
 • Stres
 • Hladno vrijeme
 • Pušenje
 • Alkohol
 • Određeni lijekovi, uključujući litij, koji se koristi kod bipolarnih poremećaja, lijekovi za visoki krvni tlak, kao što su beta-blokatori, lijekovi protiv malarije i jodidi.

Liječenje psorijaze

Psorijaza se nikada ne može u potpunosti izliječiti i liječenje je simptomatsko, što znači da je cilj tretmana ublažavanje simptoma, poput zadebljane, ljuskave kože sklone crvenilu te sprječavanje rasta kožnih stanica.

Kreme i masti koje se primjenjuju na koži mogu učinkovito liječiti blagu i umjerenu psorijazu. Kada je bolest teža, kreme će vjerojatno biti korištene u kombinaciji s oralnim lijekovima ili foto-terapijom. Tretmani psorijaze obično uključuju kortikosteroide, sintetske oblike vitamina D, antralin, retinoide, salicilnu kiselinu, katran iz ugljena i sl.

Samopomoć

Na našem tržištu postoje i alternativne, prirodne kreme koje su vrlo učinkovite u liječenju simptoma psorijaze, kao što je primjerice Euten ili Naftalan. Ove kreme ne sadrže kortikosteroide i najbolje su rješenje za blagu do umjerenu psorijazu. Osim lokalne primjene prirodnih krema, kod psorijeze se preporučuje i sljedeće:

 • Svakodnevno kupanje – pomaže ukloniti ljuskice i mrtvu kožu te smiruje nadraženu kožu. Koristite prirodne sapune i izbjegavajte one koji mogu još više nadražiti vašu kožu.
 • Koristite hidratantne kreme ili prirodna ulja nakon kupanja – pomažu u zadržavanju vlažnosti kože i sprječavaju njezino isušivanje.
 • Izlažite svoju kožu manjim količinama prirodnog sunčevog svjetla – umjereno izlaganje se preporučuje, no u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a osobito uz znojenje, simptomi se mogu pogoršati.
 • Izbjegavajte čimbenike koji pogoršavaju simptome psorijaze
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete

Poslušajte što o liječenju psorijaze kaže dr. Dinko Kaliterna:

Naša preporuka za ublažavanje simptoma psorijaze: Euten Classic krema

Bioeliksir Euten brzo i uspješno pomaže u rješavanju anomalija na koži: ekcema, raznih oblika dermatitisa (neurodermitisa, atopijskog dermatitisa), seboreje, a ona se pokazala jako učinkovitom i kod najtežeg dermatološkog oboljenja- psorijaze.

Euten potiče obnavljanje kože po strukturi i boji normalizirajući njezinu funkciju i izgled na područjima koja su zahvaćena crvenilom i ljuskicama. Efekti poboljšanja manifestiraju se uklanjanjem crvenila, svrbeža, smirivanjem upale, te uklanjanjem isušenosti i hrapavosti kože.

Izuzetno je važno napomenuti da Euten krema ne sadrži kortikosteroide i kombinacija je isključivo biljnih sastojaka, koji s izuzetnim uspjehom regeneriraju i omekšavaju kožu.

 • Gavez ima epitelizirajuće djelovanje
 • Hajdučka trava (stolisnik) smiruje upale, djeluje fungicidno, protuupalno, baktericidno, pomaže zacjeljivanje
 • Mentol otklanja subjektivne tegobe peckanja i svrbeža
 • Ulje kadulje (žalfije) sprječava nastanak sekundarne infekcije

Pročitajte iskustva korisnika Euten kreme OVDJE.

Budući su u Euten kremi samo prirodni sastojci, nema ograničenja u duljini primjene. Bitno ju je držati na hladnom mjestu (npr. u hladnjaku) i koristiti prema uputama.

Bitno je naglasiti da je pH vrijednost kreme 3,7. To je kiseli pH koji pomaže da se koža vrati u okvire zdravog pH faktora kože.

» Euten kremu po cijeni od 329 kn naručite u našem WebShop-u.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Euten Plus (50g)
Euten Plus (50g)

Akcijska cijena do isteka zaliha.

429 kn    329 kn

Naftalan krema i ulje
Naftalan krema i ulje

Smiruje nadraženu kožu i vlasište.

299 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - crvenilo (18) - Dani zdravlja kože (53) - psorijaza (31) - svrbež (18)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.78 / 5 (23 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: psorijaza simptomi, psorijaza liječenje, psorijaza slike, lijecenje psorijaze, psorijaza lijek, psorijaza uzrok, kako liječiti psorijazu, Lijek za psorijazu, psorijaza bolest, psorijaze slike,