Kako do lijepih zuba?

zubi

Lijepi i zdravi zubi ovise prvenstveno o općem zdravlju i zadovoljstvu čovjeka.

Ipak lijep osmijeh ne može doći sam od sebe. Potrebno je mnogo uloženog truda i vremena, za osmijeh koji se ne zaboravlja.

Svakodnevnom njegom, redovnim odlaskom kod stomatologa, ali i pravilnom prehranom možemo prevenirati od problema sa zubima i time spriječiti pojavu karijesa, paradentoze i još mnogo vrlo ozbiljnih oboljenja.

Pravilna njega zuba

Svi smo i više nego svjesni da zube treba prati svakodnevno, ali koliko puta na dan je optimalno i kada treba uzeti četkicu u ruke?

Stručnjaci naglašavaju da zube treba prati nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, poslije doručka i prije odlaska na spavanje.

Ako niste u mogućnosti tijekom dana nositi sa sobom četkicu i pastu za zube, kao zamjena može poslužiti konac za zube.

Također, vrlo je važno znati da zube ne treba prati odmah nakon obroka.

Ovo pravilo ne treba uzeti zdravo za gotovo jer u periodu nakon jela uslijed povišene kiselosti, zubna caklina je posebno osjetljiva, pa se uslijed pranja zuba ona može oštetiti.

Pranje zuba

Poželjno je pričekati minimalno 30 minuta nakon obroka, posebice ako su se na vašem tanjuru našli slatki zalogaji ili voće.

Prilikom izbora četkice treba biti pažljiv i birati četkicu od umjetnih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, mnogo lakše održavaju i suše, pa je i vjerojatnost za razvoj bakterija manja.

Također, kako bi se spriječilo oštećivanje zubnog mesa, a opet dosegnuli svi zubi, drška četkice mora dobro ležati u ruci, a glava treba biti što manja, okruglog oblika.

Pored toga što vlakna četkice trebaju biti umjetna, prilikom izbora vodite računa da ne budu previše tvrda, kako bi izbjegli oštećenje površine zuba i zubnog mesa.

Birajte četkicu srednje čvrstine ili potpuno mekanu, kako bi uz čišćenje bilo moguće i masirati desni.

Nakon upotrebe četkicu treba lijepo oprati i dobro ju osušiti, a od šest do maksimum osam tjedana treba ju zamijeniti novom, kako biste spriječili razvoj bakterija na istoj.
Kada je riječ o izboru paste za zube, savjet je izabrati one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube.

Samo pranje zuba treba trajati oko 3 minute, dok tehnika treba biti strpljiva i temeljna, u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu.

Poželjno je najprije obuhvatiti prednju, a potom unutrašnju površinu, nakon čega slijede grizne površine svih zuba.

Hidijena zuba

Bez obzira koristite li običnu ili električnu četkicu, do čak 40% površine, a posebno između zubi, nedostupno je ili teško dostupno za pranje, pa zato još jednom naglašavamo značaj korištenja medicinskog konca za zube.

Neki stomatolozi preporučuju korištenje gela za mazanje zuba ili tečnosti za ispiranje jednom do dva puta tjedno, dok preventivni stomatološki pregled treba obavljati svakih šest mjeseci.

Međutim, kada problem postane malo delikatniji, i jave se problemi estetske prirode, treba izabrati kvalitetnu stomatološku ordinaciju i pustiti stručnjake da uzmu posao u svoje ruke.

Gotovo za svaki problem s oralnim zdravljem ili estetikom postoji rješenje.

Tu su proteze za zube, bezmetalna keramika, zubni implantati, izbjeljivanje zuba kao i slične usluge dostupne u svakom trenutku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bioeliksir dermio cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu