Zdravlje vagine ovisi o onome što unosite u organizam

zdravlje vagine

Sigurno ste čuli za izreku “Ono si što jedeš”. Hrana koju konzumirate uvelike utječe na zdravlje vaše vagine kao i njen miris.

Kako prehrana djeluje na vaginu najbolje pokazuje pojava vaginalnog iscjetka ili bijelog pranja. Naime, unošenjem prevelike količine mlijeka, bijelog brašna i riže, nastaje višak sluzi koji se izbacuje iz tijela putem tjelesnih izlučevina, uključujući i one iz rodnice.

Tom problemu uvelike pridonose i prezačinjena, masna hrana i velike količine šećera, kao i prehrana zasnovana na rafiniranim ugljikohidratima, koja utječe na promjenu razine kiselosti u rodnici i stvara savršene uvjete za razvoj štetnih bakterija odnosno vaginalne infekcije.

Kako bi održali uravnoteženu pH vrijednost svoje vagine potrebno je pripaziti što unosite u organizam.

kako hrana utjece na vaginu

Namirnice koje trebate uvrstiti u prehranu

  • Krumpir – ova biljka je prepuna vitaminom A koji održava stjenke vaše vagine i maternice zdravim.
  • Brusnica – brusnice su odlične za održavanje prirodne intimne ravnoteže. One su također poznate po blagotvornom učinku na organizam kod gljivičnih i urinarnih infekcija.
  • Soja – soja je puna fitoestrogena koji održavaju vlažnost vagine, što je vrlo važno za svaku ženu. Potrebno je koristiti organsku, neobrađenu soju.
  • Sjemenke lana – mljevena ili cijela zrna također su bogata fitoestrogenima, kao i omega-3 masnim kiselinama. Lan povećava nivo estrogena u našem organizmu i pomaže kod suhoće vagine.
  • Avokado – zdrave masti iz avokada održavaju zid vagine zdravim, a vitamin B6 i kalij iz ovog voća povećavaju libido.
  • Jela bogata cinkom – cink je dobar za održavanje vlažnosti vagine, a također pomaže kod svrbeža i regulacije menstrualnog ciklusa. Ako vam je potreban dodatni unos cinka, pokušajte s bademima ili sjemenkama bundeve.

3 važne biljke za zdravlje svake žene

Od davnina ljudi su se okretali prirodi i pronalazili lijekove za ublažavanje zdravstvenih tegoba. Ljekovite biljke pokazale su se učinkovitima u liječenju i ublažavanju mnogih bolesti. Danas ih možemo pronaći u raznim oblicima, kao što su: čaj, sirup, ulje, tekuće tinkture, tablete ili kapsule.

Tinkture su napravljene od aktivnih sastojaka biljke rastopljenih u tekućinu, vodu ili alkohol. Prednost njihovog uzimanja je brza apsorpcija aktivnih tvari u organizm odnosno brže djelovanje.

Izdvajamo tri biljne tinkture koje su u fitoterapiji poznate kao djelotvorna prirodna sredstva u službi ženskog zdravlja. 

1. Vrkuta: spasiteljica kod menstrualnih tegoba

Vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) naziva se još i Gospin plašt, koristi se za liječenje raznih zdravstvenih problema (grčenje mišića, probavne tegobe, dijabetes i proljev), no većina njenih prednosti je za žene pa se često naziva “ženskom biljkom”. Listovi se koriste za ublažavanje simptoma menopauze, kao i menstrualnih tegoba.  

Vrkuta se preporuča kod osoba s neredovitom menstruacijom, kao i osoba koje imaju problema s plodnošću, posebno kada je razina hormona progesterona u disbalansu. Vrkuta djeluje povoljno i kod policističnih jajnika te smanjuje tegobe koje prate menopauzu.

Olakšava bolne i obilne menstruacije, jer sadrži velike količine salicilne kiseline, koja je prirodni analgetik te tanine i adstringente, koji normaliziraju krvarenje.

vrkuta

2. Cimifuga: idealno rješenje za ublažavanje simptoma menopauze 

Cimicifuga (lat. Cimicifuga Racemosa Radix) je biljka američkih Indijanaca koja se odavno koristi za liječenje ginekoloških problema. Dokazano je da Cimicifuga pomaže u reguliranju hormona te kod ublažavanja simptoma menopauze, poput suhoće maternice i navala vrućine.

Dokazano je da upotreba cimicifuge smanjuje pretjerano znojenje i nudi olakšanje kod menstrualnih grčeva i bolova u leđima.

Upotreba biljnih pripravaka odnosno primjena fitoterapije može biti korisna alternativa za žene koje imaju problema s nuspojavama lijekova.

cimicifuga

3. Konopljika: kao pomoć kod problema ženske neplodnosti

U fitoterapiji konopljika (lat. Vitex Agnus Castus) se koristi kao eterično ulje i tinktura te je klinički potvrđen lijek za žene s menstrualnim tegobama. Djelovanje konopljike  temelji na smanjenju lučenja prolaktina, čime se uspostavlja ravnoteža progesterona i estrogena.

Konopljika se obično preporučuje za:

  • smanjenje promjena raspoloženja,
  • smanjenje napetosti u dojkama,
  • kao pomoć kod ženske neplodnosti,
  • kod bolnih i neredovitih menstruacija,
  • kod policističnih jajnika.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu