Kako promijeniti sebe i živjeti sretnijim životom?

pozitivno razmišljanje

Osjećate li kako život prolazi pored vas, a da ste vi samo pasivni promatrač njegovog kretanja?

Osjećate li kao da ste “zapeli” u životu kakvim ne želite živjeti? Želite li preuzeti kormilo života u svoje ruke?

Promijeniti životni stil, odnosno životne okolnosti u kojima se trenutno nalazimo nije jednostavan proces: u realnom životu nemamo dobru vilu ili čarobnjaka koji će nam magičnim štapićem stvoriti idealnu priliku za rast i razvoj (“odlazak na bal”), novi automobil (”kočiju”), tim ljudi koji nam mogu pomoći u ostvarenju naših ciljeva (“kočijaše”) te nam omogućiti da svime navedenim očaramo našeg idealnog partnera (“princa na bijelom konju”).

Neke okolnosti u našem životu ne možemo promijeniti, koliko god to snažno željeli: rođeni smo u određenom mjestu, u određenoj obitelji te smo shodno tome bili na neki način limitirani u našim izborima i odlukama koje smo donosili tijekom života.

To su okolnosti koje mi sami nismo birali i koje su nam “date”.

Njih možemo samo prihvatiti sa zahvalnošću (kakve god dobre ili loše one bile, zahvaljujući njima, danas smo osoba kakva jesmo).

Neke okolnosti u našem životu pak možemo mijenjati i svjesno odabrati, poput prijatelja s kojim ćemo provoditi vrijeme, partnera, fakulteta, posla koji ćemo obavljati, načina na koji ćemo utrošiti novac ili naše vrijeme, prehrane i životnog stila kojim ćemo živjeti.

1. Prepoznajte što je to što u vašem životu možete promijeniti

Ako želite promijeniti svoj život prije svega morate biti iskreni prema sebi što je to na što u ovom trenutku možete svjesno i aktivno utjecati?

Članove obitelji ne možete promijeniti niti zamijeniti novima, no možda se možete riješiti “negativnih” prijatelja ili “parazitskih odnosa” s ljudima kojima konstantno dajete svoje vrijeme, energiju, novac, “rame za plakanje”, savjete… a od njih ne primate ništa zauzvrat.

2. Pripremite se za “dobre prilike” u vašem životu

Možda je posao koji trenutno obavljate vaš jedini izbor u ovome trenutku, no zamislite što bi se desilo kada biste iznenada dobili mogućnost raditi svoj “posao iz snova”?

Biste li bili dovoljno kvalificirani za isti? Biste li bili idealni kandidat? Ako ne biste, što je to što biste već danas, ovoga mjeseca ili ove godine mogli učiniti da to postanete?

Ako tražite idealnog partnera, zamislite što bi se desilo kada biste ga upoznali?

Biste li i vi bili osoba koja bi njemu mogla mnogo ponuditi? Ako tražite partnera koji je uspješan, inteligentan, atletski građen i obrazovan, posjedujete li i vi iste te kvalitete kako biste njega privukli?

Ako je odgovor negativan, kako možete postati najbolja verzija sebe kako biste bili idealan partner vašem idealnom partneru?

Kako se promijeniti na bolje?

3. Postanite najbolja verzija sebe

Ako kontinuirano, svjesno i aktivno svakodnevno učinite jednu sitnicu kako biste bili i izgledali bolje, hranili se zdravije, stekli više samopouzdanja, profesionalno se usavršili, naučili nešto novo, nekome uljepšali dan, više voljeli sebe, probali nešto novo Ili posjetili neko zanimljivo mjesto… svakoga dana bit ćete bolji od sebe koji ste bili jučer!

4. Recite “NE” starome da biste mogli reći “DA” novome

Da biste mogli otvoriti vrata novim, boljim stvarima i ljudima u vašem životu, morate se prvo odreći stvari koje vas više ne služe ili vam više nisu prioritet, kako biste oslobodili mjesto, novac, vrijeme i energiju za one nove, korisnije, zanimljivije i potrebnije.

Razmislite kako možete bolje organizirati svoje vrijeme?

Ne možete upisati tečaj novog jezika ili rada na računalu, koji vam je potreban za novi posao ili pak više čitati, pohađati satove yoge ili fitnessa, zaraditi više novaca dodatnom djelatnošću ako ste non-stop zauzeti,

Kako možete uštedjeti više novca?

Ovo će možda podrazumijevati da pedikuru radite sami, na posao odlazite javnim prijevozom umjesto vlastitim automobilom, da se odreknete nove odjeće ili jedenja vani neko vrijeme ili da unajmite manji stan kako biste imali manje fiksne troškove.

Čega se možete “odreći”?

Imate li neku staru odjeću koju možete donirati? Imate li stvari koje ne koristite često i koje biste mogli prodati?

Je li vrijeme da se udaljite od prijateljice koja vas satima drži na telefonu svojim “ljubavnim jadima”, a nije dostupna ni pola sata kada ju vi trebate?

Je li vrijeme da okončate ljubavnu vezu u kojoj osjećate da nešto nedostaje?

Je li vrijeme da napustite posao koji vas “guši” kako biste mogli raditi novi? Je li vrijeme da izbacite junk-food iz vašeg jelovnika kako biste ga mogli zamijeniti zdravijim opcijama?

Je li vrijeme da ostavite stare obrasce ponašanja ili vjerovanja koji vas sputavaju?

5. Radikalne promjene zahtijevaju radikalne mjere

Ako želite napraviti veliku promjenu u svom životu, onda će za to biti potrebne i velike žrtve.

Ako imate veliki dug na kreditnoj kartici možda će jedino rješenje da ga vratite biti da si odredite godinu dana “odricanja od svega” (poput izlazaka, pretplata na sve magazine i članarine, jedenja vani, tretmana uljepšavanja, nove odjeće, pa čak i automobila).

Ako uistinu želite pored posla koji obavljate upisati i studij ili prekvalifikaciju za drugi, bolje plaćen posao, možda ćete morati prodati TV (kako ga ne biste uopće gledali), odjaviti se sa svih društvenih mreža i odreći se godišnjeg odmora te godine.

Radikalne promjene

6. Prestanite biti žrtva “jalovih” izgovora

“Nemam vremena” zapravo znači da vam ono što želite nije dovoljno važno da biste istome dali prioritet u vašem životu i u ime istoga odrekli se nečega drugoga.

“Nemam dovoljno novaca” znači da svoj novac svjesno odlučujete potrošiti na nešto drugo, ne na štednju za to što “želite” (primjerice za novi automobil ili kupovinu stana).

“Jednoga ću dana…” Ako nešto stvarno želite, onda nećete čekati na “jedan” dan, za koji ne znate hoće li i kada će doći.

Zamislite da upoznate vašeg idealnog partnera: biste li čekali da “jednog dana” odete s njim na spoj? Vjerojatno ne.

Ako ono što želite, što god to bilo, želite isto tako strastveno, nećete čekati na “jedan dan”.

7. Nemojte sjediti “prekriženih ruku”

Nemojte biti pasivni promatrač u svom životu i živjeti od očekivanja kako će se nešto na neki način riješiti bez vas kao aktera u svojoj životnoj priči.

Ako ne možete pronaći posao, možete volontirati u nekoj organizaciji ili ponuditi nekome svoje usluge besplatno.

Na ovaj način nećete sjediti doma u očajanju što nemate posao, već ćete oštriti svoje radne sposobnosti, uspostaviti nove (možda u budućnosti značajne) kontakte, steći dodatno radno iskustvo i preporuke za vaš životopis kada budete konkurirali za naredni posao.

Možete pisati blog na temu u kojoj ste stručni, ponuditi se da budete predavač na nekoj radionici ili održati besplatan trening, koji će vas pozicionirati kao stručnjaka i donijeti vam kredibilitet u struci.

Ako želite upoznati partnera, nećete ga “pronaći” kod kuće, gledajući sapunice i filmove “Dnevnik Bridget Jones”u večernjim satima ispred TV-a, u pidžami, s teglom Nutelle.

Ako upišete tečaj nekog stranog jezika, plesa ili posvetite više vremena svome hobiju ili volontiranju u svojoj struci ili u nekoj udruzi, vrlo je vjerojatno da će vam se šanse za upoznavanje nekoga sa sličnim interesima povećati.

Budite iskreni prema sebi: gdje se sada nalazite na vašem životnom putu, što biste voljeli promijeniti u svome životu i kakve su vaše mogućnosti da to i učinite.

Nužno je prihvatiti gdje ste i tko ste u sadašnjem trenutku, biti zahvalan za sve dobre stvari u životu, no u isto vrijeme i biti aktivni kreator svog života, shodno svojim mogućnostima.

Ako ste realni i uistinu želite voditi drugačiji život, iznenadit ćete se koliko potencijala, resursa, talenta i načina za to imate.

Ako osjećate da vam treba dodatna podrška, motivacija i vodstvo, da biste napravili radikalne promjene u svom životu, razmislite o unajmljivanju životnog trenera (life coach-a).

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako se promijeniti, kako promijeniti sebe, kako promijeniti zivot, kako promjeniti sebe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu