Metformin – usporava starenje i liječi teške bolesti

metaformin

Alzheimerova i Parkinsonova bolest, rak, srčana oboljenja, moždani udar i još mnoge ozbiljne bolesti dijele jedan zajednički faktor rizika: starenje. Američki FDA je nedavno odobrio istraživanje koje bi, ako se rezultati pokažu zaista takvima kako se očekuje, moglo postati jedna od ključnih točaka povijesti medicine.

Skupina znanstvenika s Albert Einstein College of Medicine, nedavno je najavila da skupljaju sredstva za prvo kliničko istraživanje djelovanja metformina na odgađanje ili sprječavanje mnogih bolesti povezanih sa starenjem. Testiranje će se obaviti na 3.000 volontera u dobi od 70 do 80 godina koji boluju od raka, srčanih oboljenja, kognitivnih oštećenja ili imaju povećani rizik za ove bolesti. Rezultati ispitivanja se očekuju za 5-7 godina.

Što je navelo znanstvenike na razmišljanje o Metforminu kao eliksiru mladosti? Metformin (u Hrvatskoj registriran pod imenima: Aglurab, Belformin, Glucophage, Gluformin, Meglucon i Siofor) je već 60 godina lijek prvog izbora kod dijabetesa tip II. Upravo kod tih bolesnika je zamijećen učinak na usporavanje starenja, a potvrđen je i pokusima na životinjama.

Razlog zašto se već ranije nije pristupilo ispitivanju učinka metformina kod nedijabetičara, leži u njegovoj jeftinoći i neprofitabilnost za farmaceutsku industriju – glavnog pokretača i financijera istraživanja djelovanja novih i postojećih lijekova. Predviđa se da će ovo istraživanje, nazvano TAME (Targeting Aging with Metformin) stajati oko 50 milijuna $.

Metformin

Zaustavljanje starenja nije jedini novootkriveni pozitivni učinak metformina. Naime, nedavno je u časopisu American Journal of Obstetrics and Gynecology objavljeno istraživanje koje ukazuje da metformin možda ima potencijal za sprječavanje i liječenje preeklampsije, bolesti koja pogađa 5-8% svih trudnica. (Više o preeklampsiji i eklampsiji pročitajte ovdje).

Skupina znanstvenika iz Melbournea, Australija, objavila je da lijek metformin smanjuje proizvodnju dva toksina čije razine su u preeklampsiji povišene i da pomaže zarašćivanje ozlijeđenih krvnih žila. Pozitivni učinci su zabilježeni i kod drugih komplikacija u trudnoći.

Metformin se već naziva aspirinom 21. stoljeća jer je otkriveno da lijek pruža neočekivane zdravstvene prednosti, ne samo kod dijabetesa, već i zaustavljanja starenja, bolesti policističnih jajnika, srčanih bolesti, karcinoma i demencije

Izvorno, Metformin je lijek biljnog podrijetla, iz skupine bigvanida, kemijski srodnih alkaloidu galeginu kojeg se nalazi u biljci ždraljevina ili ljekoviti orlovac „Galega officinalis“.

Biljka se stoljećima koristila u liječenju šećerne bolesti, no stručnjaci upozoravaju na opasnosti korištenja dijelova te biljke. Osobito su opasne sjemenke zbog visoke koncentracije alkaloida.

Djelovanje bigvanida na snižavanje razine šećera u krvi prvi je put znanstveno opisano 1929. god, ali je zatim palo u zaborav, sve do 1956. kada se počelo koristiti u praksi. Uporaba se osobito intenzivirala nakon 1990, a pokažu li se pozitivni učinci u istraživanju TAME na osobe koje ne boluju od dijabetesa, uporaba metformina bi se mogla povećati do neslućenih razmjera.

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.87 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dali je izlječiv dijabetes tipa 2, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu