Kandidijaza – kokosovo ulje može pomoći?

Kandidijaza – kokosovo ulje može pomoći?
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kokosovo ulje bi moglo biti efikasno u borbi s opasnom gljivom Candida Albicans koja se normalno nalazi u ustima, probavnom traktu i rodnici. U slučaju smanjenog imuniteta dolazi do upala zvanih kandidijaza o čemu smo pisali u nekoliko navrata:

U imunokompromitiranih i starijih osoba, Candida Albicans može napustiti crijevo, ući u krvotok i uzrokovati invazivnu infekciju koja zahvaća organe poput bubrega, jetre, slezene,  pluća, mozga i srčanih zalistaka.

Kod više od 40% žrtava ove gljivične infekcije, bolest završava smrtnim ishodom. Mahom su to bolesnici od raka, primatelji presađenih organa, nedonoščad, bolesnici u intenzivnoj skrbi s kateterima ili osobe starije dobi. Candida je jedan od najčešćih uzročnika infekcije krvotoka u hospitaliziranih bolesnika.

U studenom 2015. objavljena je studija koja pokazuje da konzumacija kokosovog ulja smanjuje gastrointestinalnu kolonizaciju Candidom Albicans u miševa. Ovo djelovanje, koje bi na jednostavan način umanjilo rizik od opasnih komplikacija, mora se još dokazati na ljudima.

Kokosovo ulje

Liječnici mogu koristiti antifungalne lijekove za liječenje Cadidae u nekih bolesnika visokog rizika, ali to nije idealno, jer može pogodovati razvoju rezistentnih sojeva. Prethodna istraživanja su pokazala da promjena prehrane, uključujući i promjene u količini i vrsti masti, može promijeniti crijevnu floru. In vitro pokusima je potvrđeno da kokosovo ulje posjeduje osobito izražene antifungalne osobine.

Sljedeća faza istraživanja će se obaviti na hospitaliziranoj djeci dojenačke dobe s visokim rizikom za razvoj sistemske kandidijaze.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Ekstra Djevičansko Kokosovo Ulje (400 ml)
Ekstra Djevičansko Kokosovo Ulje (400 ml)

100% djevičansko kokosovo ulje Kernnel.

69 kn

Ulje divljeg origana - prirodni antibiotik
Ulje divljeg origana - prirodni antibiotik

Protiv virusa, bakterija i gljivica.

143 kn    kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - candida (9) - candida albicans (4) - kandida (4) - kandidijaza (3) - kokos (13) - kokosovo ulje (27)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (2 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: