Demencija – Ginko, kognitivne vježbe i kretanje pomažu

Demencija – Ginko, kognitivne vježbe i kretanje pomažu
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Psihosocijalna rehabilitacija u liječenju demencije podjednako je važna kao i terapija lijekovima.

To je jedan od zaključaka do kojeg dolazimo čitajući nove interdisciplinarne smjernice njemačkih stručnih udruga kojima je u fokusu gerijatrija, gerontologija, neurofiziologija, psihologija, psihijatrija,neurologija, logopedija, rehabilitacija, socijalni rad, nuklearna medicina i humana genetika.

Sve preporuke su modificirane postupkom konsenzusa najvećih njemačkih stručnjaka. U prilogu smjernica se navodi i stupanj suglasja svih preporuka koji varira između 75% i 100%.

Alzheimerova bolest

Trenutno 50.000 znanstvenika u svijetu traži djelotvorno sredstvo za terapiju Alzheimerove bolesti. Nažalost, još nije pronađen lijek koji bi imao učinak modifikacije bolesti. U smjernicama se jasno preporuča kognitivna stimulacija kod bolesnika s lakšom ili umjerenom demencijom.

Među preporukama su ergoterapija i aromaterapija, tretman u Snoezelen sobi te tjelesna aktivnost. Međutim, navode se i neke mjere opreza kod medikamentozne terapije inhibitorima acetilkolinesteraze i antipsihoticima.

Demencija

Stručnjaci su jedinstveni (stupanj suglasja 100%) u ocjeni da se Ginkgo biloba (Ginko) može smatrati djelotvornim na kogniciju kod bolesnika s lakšim ili srednjim oblikom Alzheimerove ili vaskularne demencije a koji su bez simptoma psihotičkog ponašanja.

Mediteranska prehrana pomaže u prevenciji demencije

Upitan o značaju preventivnih metoda kod demencije, jedan od koordinator izrade smjernica, Prof. Dr. Frank Jessen sa Sveučilišne klinike u Kölnu kaže:

„Izgledno je da se razvoj demencija može zaustaviti prevencijom. Sve što je korisno za prevenciju srčanih i krvožilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa, dobro je i protiv demencije. Ima naznaka da konzumacija ribe i mediteranska prehrana mogu razviti zaštitno djelovanje.“

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

Ginko Memory (180 kapsula) – Kräuterhaus
Ginko Memory (180 kapsula) – Kräuterhaus

Povećava sposobnost pamćenja i koncentraciju.

199 kn

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.
Saznajte više o - alzheimerova bolest (37) - aromaterapija (4) - demencija (22) - ginkgo (2) - mediteranska prehrana (6)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: