Jesu li proizvodi bez glutena zdraviji?

Gluten i zdravlje

Nova studija, objavljena u časopisu “60 milijuna potrošača”, navodi da su bezglutenski proizvodi dobri za ljude koji zbilja pate od intolerancije na taj sastojak, dok su ostali koji se povode trendovima i izbjegavaju gluten zbog mišljenja da će poboljšati zdravlje zapravo žrtve marketinških trikova.  

Istraživanje je usporedilo deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda: tjestenina, špageti, pizza, kruh i kolači. Otkriveno je da proizvodi bez glutena sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u uobičajenim proizvodima.

Gluten

Zaključili su da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda, a aditive je svakako bolje izbjegavati.  

Konačno, bezglutenski proizvodi  su često dvostruko skuplji od klasičnih, stoga se savjetuje potrošačima neka ne podliježu trendovima koji zapravo samo prazne njihove novčanike.

Članak objavljen:

Saznajte više o bezglutenskoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu