Svjetski dan borbe protiv raka

srce i liječnik

Svjetska zdravstvena organizacija i Međunarodna agencija za istraživanje tumora, 4. veljače su posvetile borbi protiv karcinoma. Oko jedne trećine karcinoma je preventabilno, odnosno moguće ih je spriječiti.

Faktori rizika:

  • Pušenje
  • Fizička neaktivnost i pretilost
  • Alkohol
  • Zagađenje okoliša
  • Nepovoljni uvjeti radnog mjesta
  • Zračenje
Svjetski dan borbe protiv raka

U Hrvatskoj svaka četvrta osoba umre od te zloćudne bolesti. Godine 2014. u Hrvatskoj je umrlo od raka više od 14 tisuća osoba. U razvijenim zemljama pada smrtnost, ali ne u Hrvatskoj. Na 100 tisuća stanovnika oboli 321 osoba, a europski prosjek je 214 osoba.

U Hrvatskoj je na prvom mjestu karcinom pluća, od kojega godišnje umre 3000 ljudi, zatim karcinom debelog crijeva s preko 2000 umrlih te na trećem mjestu karcinom dojke s više od  1000 umrlih godišnje.

Zbog ovih alarmantnih podataka, Hrvatskoj je potreban Nacionalni plan borbe protiv raka, jer kako će se osoba boriti protiv te bolesti u nekom gradu je prepušteno na volju i financijsku moć bolnica.

U Hrvatskoj svaka četvrta osoba umre od raka: liječnici traže donošenje nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti

Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj umre od raka, a po smrtnosti od zloćudnih bolesti Hrvatska je na drugom mjestu, odmah iza Mađarske. Zato na svjetski dan borbe protiv raka liječnici poručuju da je potrebno donošenje nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti kako bi liječenje bilo svima jednako dostupno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu