Kako se riješiti sala na trbuhu?

trbuh
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Iako se modni trendovi mijenjaju te je jedne godine moderno biti mršav, a druge ugodno popunjen, ravan trbuh nikada nije izašao iz mode. Današnji moderni trend, a po nama i najbolji, jest biti zdrav i izgledati dobro – savršena kombinacija.

No, zdravlje ne mora nužno značiti i ravan trbuh, kojeg svi tako jako želimo, a ne mora ni uporno vježbanje, koje svi tako nevoljko odrađujemo u želji za savršenim trbuhom.

Ravan trbuh je, rekli bismo, 80 % prehrane, a 20 % vježbanja, a od tih 20 %, nažalost, samo 10 % izvođenja trbušnjaka. Što to znači? Znači da osoba koja ima salo na trbuhu, ne može samo trbušnjacima doći do ravnog trbuha, s druge strane, ona može ojačati trbušne mišiće, no njih će i dalje prekrivati salo.

Tu dolazimo do pravilne prehrane i kardio treninga.

Pravilna prehrana – glavni saveznik u borbi protiv sala na trbuhu

Za početak, salo na trbuhu se uglavnom sastoji od rafiniranog šećera, prerađene i masne hrane, alkohola i hrane koja sadrži previše soli. Naš organizam jednostavno gubi bitku u borbi s tim namirnicama i zato ih je potrebno izbjegavati.

Hrana koju unosite u vaš organizam mora biti kvalitetna, no i kvalitetno raspoređena, dakle nećete jesti manje, nego više. Preporučljivo je unijeti 3 glavna obroka kroz dan i 2 manja međuobroka. Izgled tih svih obroka kroz dan smo objasnili u ovom tekstu.

Manjim i kvalitetnijim obrocima održavamo naš organizam sitim kroz dan, a tu je posebno važan i doručak, koji nam pruža energiju. Ovakvim načinom prehrane isto tako sprječavamo kasno prejedanje, koje je i jedan od većih krivaca za salo na trbuhu.

Doručak bi trebao biti obilan. Priuštite si dovoljno ugljikohidrata i proteina te doručak pojedite u sat vremena nakon buđenja. Isto tako, ni čaša malomasnog mlijeka neće odmoći.

Kasnije, za međuobrok pojedite malo masti, to može biti šačica badema ili kikirikija u ljusci. Zatim za ručak ponovite kombinaciju proteina i ugljikohidrata, no onih dobrih ugljikohidrata, kao što je primjerice kuhani krumpir. Slijedi još jedan međuobrok, a to može biti voćka, integralni krekeri ili povrće.

I zatim zloglasna večera, koja treba biti lagana, a vrlo dobro je tada kombinirati proteine i masti. Primjerice, posni sir s maslinovim uljem, zelena salata s tunom i slično.

Pravilna prehrana

Par zlatnih pravila za prehranu:

 • Uvijek doručkujte.
 • Poželjna je kombinacija proteina i ugljikohidrata, kao i proteina i masti. Ugljikohidrate i masti nije dobro kombinirati, pogotovo ako su to namirnice kao što je krumpir i ulje (pomfrit).
 • Voće nemojte jesti prekasno i nemojte ga previše kombinirati s drugim namirnicama. Dobra kombinacija voća je ona s vodom i zelenim lisnatim povrćem, a nemojte u mješavinu (smoothie) dodavati povrće koje sadrži škrob.
 • Priuštite si dan za varanje. Jedan dan u tjednu možete pojesti obrok, koji ne spada pod zdravu prehranu, neće vam naškoditi.
 • Izmjerite vaš struk i pratite rezultate. Mjerenje na vagi često nas može prevariti, jer ona ipak ne zna koliko kila čine mišići, a koliko salo. Mjerenjem struka najbolje ćete prepoznati rezultate. Neće škoditi ni da se uslikate, pa ponovite slikanje nakon nekog vremena te zatim promotrite napredak.

Vježbanje – stotine trbušnjaka ili ne?

Kada smo regulirali prehranu, vježbanjem ćemo ubrzati skidanje sala na trbuhu i oblikovati tijelo. Za mršavljenje se preporučuju kardio aktivnosti, no to ne mora nužno značiti da ćete samo njih raditi svaki dan u tjednu. Budite umjereni, odlazite 4-5 puta tjedno u teretanu. Neka se u vaše vježbanje ubroji i vježbanje s utezima jer će ono pomoći topljenju masti.

Mnogi griješe kada izbjegavaju utege, u strahu da će od njih nabiti previše mišića. Vježbanje s malim težinama, a više ponavljanja, zateže naš mišić i oblikuje ga, dakle nabit ćemo mišiće samo ako konstantno ponavljamo vježbu s većim težinama. Ovdje pročitajte zašto ne biste trebali izbjegavati utege.

Primjer vježbanja mogao bi biti da se dobro istegnete, zagrijete 10-15 minuta na traci ili orbitreku, zatim napravite nekoliko ponavljajućih serija s utezima te na kraju dodajte intenzivni kardio trening. I nikako ne zaboravite još jedno istezanje na kraju treninga.

Ako ste osoba s većom tjelesnom težinom, izbjegavajte traku za trčanje i radije se oslonite na ergometar. Tako ćete spriječiti ozljede koljena.

I za kraj, trbušnjaci. Za početak ih radite u umjerenim količinama, a kada skinete salo s trbuha, pojačajte izvođenje trbušnjaka, dok ne dođete do oblika kojeg ste tako dugo željeli. U slučaju da ne želite odlaziti u teretanu, preporučujemo vam da odradite trening vani u prirodi ili kod kuće.

Vježbanje

Par zlatnih pravila za vježbanje:

 • Kada vježbate odradite to sa stilom. Dajte sve od sebe i fokusirajte se na ono što radite. Čak i pola sata intenzivnog vježbanja biti će bolje od dva sata umjerenog.
 • Pripazite na pravilno izvođenje vježbi. Ozljede nisu dobrodošle, a mogu uvelike smanjiti kvalitetu našeg vježbanja i života općenito.
 • Nakon vježbanja nagradite svoje tijelo ugljikohidratima ili nekim od dodataka prehrani (šejk). Nije loše dodati i grožđani šećer. Iako ga mnogi zaboravljaju, on nam vraća energiju, koju smo izgubili tijekom vježbanja.
 • Uvijek se zagrijte prije treninga i istegnite poslije treninga.

Slim Excelle – Prirodno rješenje za ravan trbuh i manje kilograma

Slim Excelle

Slim Excelle – revolucionarna formula za mršavljenje topi masne naslage s područja trbuha! Pored toga, potpuno je sigurna za uporabu jer sadrži samo prirodne, dokazano učinkovite sastojke.

Kombinacija ekstrakata prirodnog bilja u Slim Excelle kremi za mršavljenje ciljano topi tvoje masne naslage. Aktivni sastojci ulaze direktno u kožu i krvotok, uklanjaju vodu iz potkožnog tkiva i izbacuju toksine iz tijela.

Također, sprječavaju ponovno nakupljanje masnoća te potiču proizvodnju kolagena i elastina.

Zato je ovo prirodno rješenje podjednako učinkovito za uklanjanje celulita kao i za topljenje masnih naslaga.

Evo što još možete očekivati od Slim Excelle kreme:

 • Brži i učinkovitiji način za skidanje kilograma u usporedbi s drugim metodama
 • Poboljšava cirkulaciju i ubrzava mikrocirkulaciju
 • Smanjuje količinu masnoće pohranjene u masnim ćelijama
 • Sprječava zadržavanje vode, toksina i tečnosti
 • Ubrzava razgradnju masnih naslaga i poboljšava tonus kože

Slim Excelle ima bogat sastav, a između ostalog sadrži kofein, koji je veliki neprijatelj celulitu i masnim naslagama, kokosovo ulje, koje pomaže ublažiti “narančinu koru” te mentol, koji doprinosi cirkulaciji.

» Naručite svoju Slim Excelle kremu OVDJE uz čak 50% popusta!

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Slim Excelle krema za mršavljenje -50% Popusta
Slim Excelle krema za mršavljenje -50% Popusta

Topi masne naslage s područja trbuha!

459 kn    229 kn

Green Coffe, L-carnitine
Green Coffe, L-carnitine

Formula za brzo i zdravo mršavljenje.

199 kn    159 kn

Saznajte više o - mršavljenje (161) - ravan trbuh (7) - vježbanje (84) - vježbanje s utezima (4) - Vodič za mršavljenje (9) - zdrava prehrana (183)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

3.88 / 5 (8 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail Share via Viber Share via Whatsapp

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: kako se rijesiti trbuha, kako se riješiti sala na trbuhu,