Cikla – zdravstvene prednosti, kako pripremati

Cikla

Cikla je zimsko povrće bogato esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina B, željeza, mangana, selena, joda, fosfora, bakra, magnezija i kalija. Ona je zlatni rudnik zdravlja i daje Vam nutrijente koje ne možete dobiti iz drugih namirnica.

Prema USDA bazi podataka 100 g sirove cikle sadrži:

  • Energija (kcal): 46,21
  • Voda (g): 87,6
  • Proteini (g): 1,6
  • Masti (g): 0,2
  • Ugljikohidrati (g): 9,6
  • Prehrambena vlakna (g): 2,8
  • Vitamin A (μg RAE): 2,0
  • Vitamin K (μg): 0,2
  • Niacin (mg): 0,3
  • Pantotenska kiselina (mg): 0,2
  • Vitamin B6 (mg): 0,1
  • Folat (μg): 109,0
  • Vitamin C (mg): 4,9
  • Kalcij (mg): 16,0
  • Željezo (mg): 0,8
  • Magnezij (mg): 23,0
  • Fosfor (mg): 40,0
  • Cink (mg): 0,4
  • Bakar (μg): 75,0
  • Mangan (mg): 0,3
  • Selen (μg): 0,7
  • Natrij (mg): 78,0

Cikla je niskokalorična i lako probavljiva namirnica, a svoju specifičnu tamnu boju duguje crvenim pigmentima betacijaninima, skupini moćnih antioksidansa koji sprječavaju nastanak različitih degenerativnih bolesti. 

Uz betacijane cikla je bogata i drugim fitokemikalijama, a to su flavonoidi i fenolne kiseline koji čine ciklu namirnicom bogatom antioksidansima. Pigment betalain pronađen u cikli snažan je antioksidans koji štiti  od oksidativnog stresa i predmet je mnogih istraživanja. Jedno takvo istraživanje provedeno je od strane Kannera i suradnika pri Agricultural Research Organization u Izraelu 2001. godine. Znanstvenici su dokazali da betalain dovodi do sprječavanja lipidne peroksidacije, kemijske reakcije koju u našim stanicama uzrokuju vanjski čimbenici te ona dovodi do oštećenja staničnih membrana. 

U nastavku pročitajte nekoliko stvari koje se događaju Vašem tijelu kada jedete ciklu.

Cikla-povrće

Cikla kao lijek

Cikla je prepuna hranjivih tvari koje štite organizam od nastajanja različitih bolesti. Odličan je izvor energije, štiti od prijevremenog starenja i općenito utječe na bolji rad organizma. Iako je teško navesti sva ljekovita svojstva cikle, sljedećih nekoliko je sasvim dovoljno da se odlučite za redovitu konzumaciju ovog zimskog povrća:

  • odličan je izvor folne kiseline zbog čega je sigurna za djecu te se preporučuje trudnicama zato što može spriječiti mnoge bolesti novorođenčeta,
  • već godinama se cikla koristi kao lijek za anemiju, a pokazalo se da je korisna i u liječenju leukemije,
  • sadrži dovoljnu količinu željeza za izgradnju krvi i čišćenje organizma od toksina,
  • svojim djelovanjem na elastičnost arterija, cikla sprječava nastanak proširenih vena,
  • zahvaljujući vlaknima koje sadrži, cikla može smanjiti kolesterol u krvi i do 40%,
  • djeluje na detoksikaciju organizma zato što potiče rad jetre i normalizaciju probave,
  • sok od cikle je odličan lijek za bubrege, giht i žučni mjehur, a u kombinaciji s mrkvom, učinkovitost je dvostruko veća,
  • utječe na normalizaciju razine krvnog tlaka.

Mnogi zaboravljaju da je lišće cikle itekako korisno i ljekovito zato što je bogato kalijem, vitaminom C, željezo, folnom kiselinom, beta-karotenom i klorofilom. Lišće cikle se može pripremiti kao špinat ili kašasti sok, a pritom djeluje kao lijek i bogat izvor energije.

Cikla-ljekovitost

Krvni tlak se poboljšava

Cikla je bogata nitratima koje tijelo pretvara u dušikov oksid – spoj koji opušta i proširuje krvne žile. To znači bolju cirkulaciju i niži krvni tlak.

Mala studija iz 2012. godine je otkrila da povremeno ispijanje soka od cikle smanjuje sistolički krvni tlak u prosjeku od 4 do 5 bodova.

Studije novijeg datuma otkrile su uvjerljive dokaze koji potvrđuju da konzumacija cikle dovodi do učinkovitih fizioloških efekata koji mogu dovesti do poboljšanja sljedećih stanja: 

Članak objavljen 2015. godine u časopisu Nutrients istaknuo je kako konzumacija soka od cikle pozitivno utječe na hipertenziju značajnim smanjivanjem sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka.  

Rizik od srčanih bolesti se smanjuje

Repa nema samo pozitivan utjecaj na Vaš krvni tlak. Ona je bogata biljnim alkaloidom betainom, kao i B12 vitaminom koji zajedno snižavaju razine homocisteina u krvi, koji u visokim razinama povećavaju rizik za oštećenja arterija i srčane bolesti.

Cikla

Mozak radi bolje

Dušikov oksid opušta i proširuje krvne žile što pak povećava protok krvi u mozgu i dovodi do boljeg funkcioniranja mozga. Naša sposobnost za generiranje dušikovog oksida smanjuje se kako starimo zajedno s aktivnosti neurona.

No, možete održati normalne funkcije mozga s ciklom.

Dvije studije provedene na ljudima bavile su se pitanjem utjecaja nitrata iz prehrane na protok krvi u mozgu. U časopisu Nitric oxide: biology and chemistry 2011.  godine objavljena je studija u kojoj je mjerena opskrba mozga kisikom kod osoba u dobi od 75. godina.

Jedna skupina sudionika je bila na dijeti bogatoj nitatima uključujući sok od cikle, a druga skupina je bila na dijeti siromašnoj nitratima. 24 h nakon ovakvih dijeta sudionicima je učinjena magnetska rezonanca mozga. Rezultati su pokazali da se sudionicima koji su bili na dijeti bogatoj nitratima poboljšao protok krvi u čeonom režnju mozga koji je zadužen za fokusiranje, organizaciju i pažnju.

Istraživanje provedeno 2013. godine na sveučilistu Howard u Washington-u dokazalo je kako je jedno serviranje soba od cikle od 500 mL dovoljno da dođe do povećanog moždanog protoka krvi.  

Jetra će biti zdravija

Vaša jetra radi težak posao čišćenja krvi i izbacivanja toksina iz tijela. Možete joj olakšati posao jedući ciklu. Istraživanja pokazuju da betain, aminokiselina koja se nalazi u cikli (kao i špinatu i quinoi), može spriječiti i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Istraživanje s dijabetičarima pokazuje da betain poboljšava rad jetre i lagano smanjuje kolesterol.

Sirova cikla – recepti 

Iako je cikla izrazito zdravo povrće u svim oblicima, njezina učinkovitost je najpotpunija kada se konzumira kao sirova. Svakom termičkom obradom se gube vitamini i antioksidativna svojstva te se ne može iskoristiti maksimum ljekovitosti cikle.

No, pravilno kuhanje cikle može također sačuvati njezina najvažnija ljekovita svojstva, a ako želite saznati kako i koliko se kuha cikla u vodi i na pari, kliknite ovdje.

Također, cikla za zimnicu se obično priprema u konzerviranim oblicima čime se mogu izgubiti neki vitamini topivi u vodi, posebno vitamin C. Srećom, većina ostalih svojstava se ipak zadržava tijekom procesa konzerviranja, a recepte za prirodno i jednostavno kiseljenje cikle možete potražiti ovdje.

Sok od cikle se može piti sam, ali je puno bolji u kombinaciji s ostalim povrćem i voćem. Osim što ima sva već navedena ljekovita svojstva cikle, pokazalo se i da je dobar za umanjenje menstrualnih bolova, alergijskih reakcija te prevenciju bilo kakvih bolesti.

Za pripremu soka od cikle, potrebno je dobro očistiti i naribati korijen cikle te ga procijeniti kroz lanenu krpu ili u sokovniku. Ako želite, možete na sitno naribati i neko drugo voće i povrće (npr. limun, mrkvu, naranču, jabuku ili đumbir).

Kada je u pitanju cikla, sok je odlična opcija za konzumaciju, a više informacija o različitim pripremama istog možete potražiti ovdje. Također, ako želite saznati neke nove recepte za pripremu salate od cikle, potražite ih ovdje.

Blagodati-cikle

Sirova cikla – nuspojave 

Sirova cikla u prekomjernim količinama može rezultirati različitim nuspojavama posebno kada je u pitanju sok od cikle. U početku bi bilo najbolje konzumirati jednu do dvije manje čaše dnevno, a s vremenom možete povećati količinu ako Vam to zaista bude potrebno.

Kako biste izbjegli bilo kakve nuspojave, nemojte piti sok od cikle u prevelikim količinama. U takvim situacijama bi moglo doći do blagog laksativnog i diuretskog djelovanja što znači da bi sirova cikla i probava mogle rezultirati raznim probavnim problemima.

Također, cikla djeluje na snižavanje krvnog tlaka što znači da bi konzumacija cikle u velikim količinama mogla utjecati na pojavu vrtoglavice i slabosti. 

Nadalje, svakodnevna konzumacija soka od cikle može uzrokovati pojavu crvene boje u stolici ili urinu. Srećom, u pitanju je bezopasna pojava, no također može biti znak da pretjerujete s količinama.

Cikla – sadnja

Cikla je zimsko povrće, a njeno sjeme počinje klijati pri temperaturi od 5°C. Ako je temperatura nešto viša (npr. 10°C), sjeme klija već za otprilike desetak dana. Međutim, optimalna temperatura za rast i sadnju cikle je između 15 i 23°C. 

Cikla je korjenasto povrće koje traži poprilično zahtjevne uvjete za rast i razvoj. Naime, svjetlost i voda su cikli izrazito potrebni stoga ne bi bilo dobro uzgajati ciklu ako ne možete ispuniti ove osnovne zahtjeve s obzirom na to da su oni najvažniji. 

Uz to, važno je i tlo koje mora biti bogato organskim tvarima. U protivnom će se pojaviti različite deformacije korijena te slaba kvaliteta cikle. Sjetva traje od travnja pa sve do lipnja stoga s njom ne treba žuriti.

Ciklu je vrlo jednostavno uzgajati ako imate dobre uvjete za to, odnosno prikladno tlo, dovoljno vode i svjetlosti. Ako želite tijekom cijele sezone imati svježu ciklu, sijte je svaka tri do četiri tjedna. Također, cikla ima nekoliko različitih sorti o čemu ovisi i njezin rast, stoga bi bilo dobro da proučite rast i razvoj različitih sorti prije samog uzgoja.

Berba obično počinje 60 dana nakon nicanja biljke. No, ako želite samo lišće cikle za salate, s berbom možete započeti i ranije. Sve ovisi o Vašim preferencijama konzumiranja cikle, ali i o sorti cikle koja se može razlikovati po svojem rastu. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Clifford, T., Howatson, G., West, D. J., & Stevenson, E. J. (2015). The potential benefits of red beetroot supplementation in health and disease. Nutrients, 7(4), 2801–2822. 
  2. Kanner, J., Harel, S., & Granit, R. (2001). Betalains–a new class of dietary cationized antioxidants. Journal of agricultural and food chemistry, 49(11), 5178–5185. 
  3. Kujawska, M., Ignatowicz, E., Murias, M., Ewertowska, M., Mikołajczyk, K., & Jodynis-Liebert, J. (2009). Protective effect of red beetroot against carbon tetrachloride- and N-nitrosodiethylamine-induced oxidative stress in rats. Journal of agricultural and food chemistry, 57(6), 2570–2575. 
  4. Presley, T. D., Morgan, A. R., Bechtold, E., Clodfelter, W., Dove, R. W., Jennings, J. M., Kraft, R. A., King, S. B., Laurienti, P. J., Rejeski, W. J., Burdette, J. H., Kim-Shapiro, D. B., & Miller, G. D. (2011). Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric oxide : biology and chemistry, 24(1), 34–42. 
  5. Bond, V., Jr, Curry, B. H., Adams, R. G., Asadi, M. S., Millis, R. M., & Haddad, G. E. (2013). Effects of dietary nitrates on systemic and cerebrovascular hemodynamics. Cardiology research and practice, 2013, 435629. 

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu