Pohrana matičnih stanica – odluka koja spašava život

pohrana maticnih stanica

Rođenje djeteta predstavlja jedan od najsretnijih dana u životu, no taj dan ujedno je i jedan od najvažnijih kada se radi o brizi za djetetovo zdravlje i sigurnu budućnost

Matične stanice iz krvi pupkovine novorođenčadi nezamjenjive su u liječenju brojnih, po život opasnih bolesti, a krv iz pupkovine može se pohraniti samo jednom u životu – u vrijeme rođenja.

Primjena matičnih stanica iz krvi pupkovine u medicini započela je još prije 20 godina, a danas predstavljaju glavni izvor za liječenje mnogih teških bolesti.

Zaštićene od bilo kakvih vanjskih utjecaja, matične stanice iz krvi pupkovine mogu se transformirati u bilo koju drugu stanicu u organizmu osiguravajući mnogo brže i uspješnije liječenje gotovo 80 bolesti, uključujući maligne karcinome, moždana oštećenja, leukemiju, anemiju i dijabetes, pa spremanje krvi pupkovine u specijaliziranim bankama predstavlja siguran ulog u djetetovu budućnost.

Sam postupak prikupljanja je jednostavan i bezbolan te ne predstavlja rizik za mamu i bebu. Za razliku od prikupljanja, proces čuvanja matičnih stanica iz pupkovine tehnološki je vrlo zahtjevan pa je vrlo važno posebnu pažnju posvetiti izboru banke matičnih stanica.

Matične stanice

Njemačka banka za pohranu krvi iz pupkovine Vita 34 vodeća je europska banka, a u Hrvatskoj je zastupljena preko ovlaštene tvrtke Bio Save Premium.

Prva je privatna banka matičnih stanica koja je za obradu i pohranu dobila potvrdu rada na osnovi strogog standarda GMP, dokaza najstrože kontrole kvalitete procesa obrade, krioprezervacije i pripreme matičnih stanica za eventualnu upotrebu po standardima EU direktive.

Upravo se zbog toga uzorci pohranjeni u ovoj banci mogu primijeniti u bilo kojoj klinici koja provodi terapiju matičnim stanicama, a Vita 34 je formirala i prvi mobilni tim u Europi za pripremu transplantacije matičnih stanica iz krvi pupkovine, koji u trenutku potrebe prevozi i priprema uzorak u odabranoj klinici.

U cilju dugoročnog zdravlja djeteta, Vita 34 jedina ima dozvolu pohrane matičnih stanica na 50 godina, a činjenica da je jedna od rijetkih banaka koja pohranjuje ne samo matične stanice, već cijelu krv, pruža veće mogućnosti za razvoj budućih tretmana.

Pohranjene matične stanice mogu se koristiti i za alogenu transplantaciju pa matične stanice, osim djeteta kojem pripadaju, mogu upotrijebiti i njegovi srodnici, najčešće brat ili sestra.

Više informacija na www.biosave.hr

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu