Što su čukljevi i kako ih izliječiti?

Što su čukljevi i kako ih izliječiti?
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Hallux valgus, odnosno čukljevi, su najčešća koštana deformacija u području stopala, a smatra se da je jedan od najvažnijih čimbenika za nastanak ovakve deformacije nošenje uske i neudobne obuće ili obuće s petom. Čukljeve isto tako može uzrokovati artritis, a procjenjuje se i da oko 60 % pacijenata s čukljevima ima člana u obitelji s istom deformacijom.

Čukalj, odnosno koštana izraslina, stvara se na zglobu kod početka nožnog palca, zatim zglob nožnog palca postaje proširen, te se gužva s drugim prstima.

Čukalj ne predstavlja samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem, a ako ga zanemarimo, dugoročno može uzrokovati jake bolove.

Hallux valgus udlaga

Iako su operacije čukljeva česte, mnogi pokušavaju izbjeći tu metodu, jer se čukljevi uglavnom zbog nepravilnog držanja ponovno vraćaju.

Korektor Halluxa se pokazao kao jedino pravo rješenje svima koji su ga koristili. Ovaj korektor nosi se tijekom spavanja, što u početku može biti malo neugodno, ali nakon nekoliko mjeseci prestaje potreba za time jer je Hallux ispravljen te je korektor potrebno nositi samo zbog održavanja s vremena na vrijeme.

Hallux Valgus udlaga izrađena je od neslomljivog ABS plastičnog materijala i kao takva predstavlja konzervativnu terapiju Halluxa valgusa.

Ona korigira neprirodan položaj palca i ispravlja ga, a njen anatomski prilagođen oblik, garantira fiziološku korekciju korijenskog zgloba palca. Hallux Valgus udlaga je udobna za nošenje, zahvaljujući pjenastoj podstavi koja štiti u kritičnom području između palca i susjednog prsta te vanjskom dijelu palčane kosti.

Nosi se za vrijeme spavanja, a dvije podesive čičak trake omogućavaju precizno podešavanje momenta poluge, pri čemu udlaga ostaje u istom optimalnom području.

» Pročitajte više i naručite Hallux Valgus udlagu OVDJE.

Odgovarajuća obuća

Čak i ako nemate čukljeve, odgovarajuća obuća je vrlo bitna za vaša stopala. Ako niste sigurni koje tenisice ili cipele odabrati, upitajte svog liječnika za savjet. Najbitnije je da obuća ne bude pretijesna te da je za barem pola broja veća od vašeg broja noge.

Isto tako, obuća od posebnih materijala, kao što je memory pjena, je sve popularnija i vrlo udobna za nošenje.

Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Oni rade pravilnu raspodjelu pritiska na stopalu i tako pomažu zglobovima noge i kralježnici. Bogatu ponudu ortopedskih uložaka potražite OVDJE.

Za manje od jedne minute skeniranjem stopala možete dobiti njihovu 3D sliku i po želji naručiti uloške za korekciju njihovog opterećenja. Individualni ortopedski ulošci izrađuju se od vrhunskih i suvremenih materijala prema preporuci stručne osobe. Redovna cijena samog pregleda je 100,00 kuna, a svim čitateljima portala Kreni zdravo koji ispune obrazac za prijavu na OVOJ stranici SimBex poklanja ovaj pregled potpuno besplatno! 

Također, u našem tekstu možete provjeriti jesu li vam potrebni ulošci za cipele.

Jastučići za čukljeve

Ako želite izbjeći operaciju, jastučići za čukljeve su svakako preporučljivi. Oni pomažu razdvajanju prstiju, smanjuju trenje, iritaciju kože i nastanak kurjih očiju. Uvelike smanjuju bolove u području palčane kosti jer smanjuju pritisak na palac.

Na tržištu postoje razni oblici, a mi preporučujemo PediSoft Gel separator s “memory efektom”. On se savršeno prilagođava konturama svakog dijela stopala, ne klizi i vraća se u svoj izvorni oblik odmah nakon nošenja. PediSoft Gel separator je vrlo udoban za nošenje, dugotrajan je, izdržljiv te dizajniran za višekratnu uporabu.

» Svoj PediSoft Gel separator možete naručiti OVDJE.

Separator za čukljeve

Gavez za čukljeve

Gavez sadrži alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, karotin, eterično ulje i alantoin. Najvažniji sastojak, koji potiče rast stanica u kostima, potkožnom i vezivnom tkivu je alantoin.

Upravo zbog alantoina, gavez je jedan od najboljih prirodnih lijekova za zacjeljivanje, no liječenje ovom prirodnom metodom može potrajati i do godinu dana.

Od gaveza možete napraviti čaj te noge namakati u njemu. Isto tako, na tržištu postoje masti, tinkture i biljne kapi od gaveza.

Oblozi od gaveza veoma su cijenjeni, a jednostavni za pripremu. Sve što je potrebno jest da pomiješate nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Pastu od gaveza zatim namažite na platnene obloge i prislonite na ranu te ponavljajte svaka dva do četiri sata.

S obzirom na to da je teško primjenjivati ovu metodu, zbog zaposlenosti i obaveza, preporučuje se ponavljati tretman s oblozima barem jedan dan u tjednu.

Lijekovi za bolove

Bol kod čukljeva ne mora biti konstantna, no kada nastupi, može biti vrlo neugodna. Ako je bol nepodnošljiva u nekim trenucima, potražite savjet liječnika za korištenje lijekova za ublažavanje bolova, nikako ih nemojte koristiti na svoju ruku.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Dezodorans za stopala u spreju Alva
Dezodorans za stopala u spreju Alva

Dugotrajno sprječava neugodan miris nogu.

80 kn

Losion za stopala Alva
Losion za stopala Alva

S antibakterijskim i protugljivičnim svojstvima.

64 kn

Saznajte više o - bol u stopalu (5) - čukljevi (3) - liječenje čukljeva (3) - SimBex (37) - stopala (14)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: