Zdravstvene prednosti i opasnosti konzumiranja grejpa

Grejp je izuzetna tropska biljka iz porodice agruma koja ima niz prednosti za naše zdravlje, ali također krije i nekoliko opasnosti. U nastavku pročitajte kada i za što konzumirati grejp.

Prednosti konzumiranja grejpa

Smanjuje znakove starenja

Grejp sadrži antioksidanse koji pomažu u obnavljanju oštećene kože i bore se protiv razvoja naborane kože. Plod grejpa sadrži spoj nazvan spermidin, koji može usporiti proces starenja stanica.

Napravite si masku od grejpa jednom tjedno kako bi poboljšali svoju kožu. Pomiješajte 1 žlicu meda, 1/2 šalice zobene kaše i sok od 1/2 grejpfruta. Držite na licu 10-15 minuta i isperite.

Pomaže u mršavljenju

Nutricionisti predlažu da svakodnevno popijete čašu soka od grejpa jer pomaže suzbiti apetit. Grejp sadrži flavonoid naringina koji ubrzava metabolizam.

No, možete smršaviti i bez da jedete grejp. Neka su istraživanja pokazala da samo miris grejpa pomaže u suzbijanju apetita!

Odličan je za masnu kožu

Grejp ima prirodna svojstva koja oslobađaju kožu od viška ulja i mogu suziti pore. Potražite proizvode za lice koji sadrže eterično ulje grejpa ili napravite svoj vlastiti toner kombinirajući svježe iscijeđeni sok grejpa s lavandom ili metvicom.

Grejp također ima antiseptička svojstva koja pomažu ubiti bakterije i spriječiti prištiće.

Grejp

Uljepšat će vašu kosu

Sok od grejpa sadrži vitamine A i C za poticanje rasta kose. Proizvodi od citrusa su poznati po uljepšavanju kose, ističući njen prirodni sjaj.

Tu i tamo isperite kosu sokom od grejpa ili potražite proizvode koji sadrže grejp.

Opasnosti konzumiranja grejpa

Uzrokuje bubrežne kamence

Bubrežni kamenci su uzrokovani visokim mokraćnim kalcijem. Grejp, jabuka, brusnica i sok od naranče povećavaju razine kalcijevog oksalata, što može dovesti do stvaranja kamenaca. Iako je istraživanje neuvjerljivo, ljudi skloni bubrežnim kamencima možda žele izbjeći pijenje velike količine soka od grejpa.

Interakcija s lijekovima

U novije vrijeme učestala su istraživanja koja pokazuju interakciju soka od grejpa s nizom različitih skupina lijekova. Oprez je postao još veći kad se otkrilo kako učinak soka od grejpa u našem organizmu traje čak 24 sata. 

Naime, ukoliko se sok od grejpa konzumira u velikim količinama može djelovati na sistem u crijevima koji je odgovoran za metabolički proces lijekova. Konzumiranje soka od grejpa može smanjiti dostupnost lijeka u organizmu. 

2000. godine stručnjaci Mayo klinike ispitivali su svojstva grejpa na skupini lijekova. 

Skupine lijekova kod kojih je dokazan učinak grejpa na dostupnost u organizmu:

  • imunosupresivi,
  • blokatori kalcijskih kanala,
  • lijekovi za liječenje psihičkih poremećaja,
  • lijekovi za smanjenje razine kolesterola,
  • lijekovi protiv alergija,
  • kortikosteroidi.

Osobe koje konzumiraju neke od lijekova iz navedenih skupina trebale bi pripaziti s konzumacijom grejpa. 

Zanimljivi su podaci iz 1998. godine kad se kroz istraživanje na Sveučilištu Western Ontario došlo do spoznaje kako čak i jedna čaša soka od grejpa ima potencijal smanjiti dostupnost lijekova i umanjiti njegov učinak iako je konzumirana satima prije njih. 

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Komura M., Suzuki M., Sangsriratanakul N., Ito M., Takahashi S., Alam M.S., Ono M., Daio C., Shoham D., Takehara K., (2019.) Inhibitory effect of grapefruit seed extract (GSE) on avian pathogens. Journal of Veterinary Medical Science, Volume 81 (2019) Issue 3
  2. Bailey D.G., Malcolm J., Arnold O., Spence J.D., (1998.) Grapefruit juice–drug interactions. Br J Clin Pharmacol 1998; 46: 101–110
  3. Kane G.C., Lipsky J. J., (2000.) Drug-Grapefruit Juice Interactions. Mayo Coo Proc, September 2000, Vol 75

 

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu