Kako ublažiti jaku zubobolju?

Za zubobolju kažu da je najgora bol koju čovjek može osjetiti. Jedna je od boli koju ne možemo tako lako suzbiti. Razloga za zubobolju ima puno, no zubni karijes je primarni uzrok zubobolje kod većine djece i odraslih.

Prvi znakovi takvog propadanja zuba su osjećaj boli kod konzumacije slatke hrane te neugodnost tijekom uzimanja hladne ili vruće tekućine, a sve dok bol prestaje nakon podražaja, zub je vjerojatno dovoljno zdrav da se može očuvati.

U nastavku članka pročitajte kada trebati nazvati hitnu pomoć te koji su prirodni lijekovi za zubobolju

Zubobolja –  uzroci

Zubobolja je bolna i neugodna te se čini kako je se nikako ne možemo riješiti. Uzroci zubobolje su različiti, i nekad nisu očiti na prvi pogled.

Uzroci zubobolje mogu biti:

Bolni zubi

Simptomi zubobolje su:

  • oštra bol svaki put kada se pogođeni zub dotakne,
  • bol pri gutanju, zijevanju ili žvakanju,
  • otečeno zubno meso oko bolesnog zuba,
  • gnoj ili iscjedak koji izlazi iz bolesnog zuba. 

Potreban je pregled kod zubara kako bi se utvrdio točan uzrok zubobolje. Bez toga se ne može ni pristupiti pravilnom liječenju zuba i može doći do komplikacija. 

Zubar će obaviti osnovni fizički pregled zubiju, nosa, sinusa i ušiju. Bitne informacije koje će ga zanimati su dugotrajnost, ozbiljnost i učestalost zubobolje. Može napraviti ultrazvuk ili bakteriološke testove čeljusti. 

Ako se radi o infekciji koja se ne liječi, ona se može proširiti na uho ili sinuse, a u krajnjem slučaju može proći u krvotok. To je iznimno opasno i zato se zubobolja odmah treba shvatiti ozbiljno. 

Kako se riješiti zubobolje?

Svakako, zubobolja zahtijeva intervenciju stomatologa, a ako vam jedan “nije pri ruci” pokušajte zubobolju ublažiti kod kuće:

  • isperite usta toplom vodom,
  • dobro očistite zube koncem, kako bi se uklonile čestice hrane i plaka, koje dodatno stimuliraju bolove,
  • uzmite lijekove protiv bolova, a samo u slučaju neizdržive boli, namažite analgetik direktno na zubno meso,
  • primijenite hladne obloge s vanjske strane obraza.

Pripazite da tijekom konzumiranja hrane zaštitite zub koji vas boli, pogotovo ako je on otvoren. Tu mogu pomoći vate, koje ćete staviti u zub, no to je samo privremeno rješenje.

Ako izbjegavate korištenje vate, može se dogoditi da hrana začepi zub, što će dodatno pogoršati situaciju i zub će hitno trebati očistiti. Odmah kontaktirajte stomatologa i potražite hitnu pomoć ako:

Nastanak zubobolje možete spriječiti:

  • redovnim pranjem zubi pastom za zube,
  • čišćenjem zubi zubnim koncem,
  • redovnim pregledima kod zubara.

Pročitajte kako na prirodan način ublažiti zubobolju ovdje.

Lijek protiv zubobolje

Zubobolja to jest užasna bol na području zubi se najprije može liječiti analgeticima. Postoje analgetici koje možete kupiti bez recepta, a jedan takav je paracetamol

On liječi lakše bolove u nastanku te sprječava prijenos signala do upaljenih živaca. Za jače bolove možete koristiti kafetin, ibuprofen ili ketonal. 

Tablete za zubobolju

Ako osjetite prve simptome zubobolje i zubar utvrdi da se radi o infekciji, vjerojatno će Vam prepisati antibiotik. Trebate se strogo pridržavati uputa za uzimanje lijeka. To znači da trebate uzeti točno određeni broj tableta u točno određenim vremenskim razdobljima. 

U nekim slučajevima se antibiotik može ubrizgati direktno u zubno meso. Antibiotik se za zubobolju prepisuje samo kada je to prijeko potrebno. Tako se nastoji smanjiti širenje bakterijske otpornosti na antibiotike.

Osim antibiotika i tableta za zubobolju, postoje mnogi prirodni lijekovi za zubobolju koji se mogu uzimati bez recepta od liječnika. 

Prirodni lijek za zubobolju

Zubobolja se može ublažiti ili izliječiti i prirodnim lijekovima. Neki od njih djeluju antibakterijski, neki protuupalno, a neki kao analgetici. To su:

  • ulje klinčića – klinčić sadrži eugenol, koji prirodno ublažava bolove, djeluje antibakterijski i dezinficira usnu šupljinu, a možete mućkati ulje klinčića pomiješano s maslinovim ulje do tri puta dnevno ili žvakati klinčić,
  • muškatni oraščić – pola žličice muškatnog oraščića u prahu pomiješajte s malo kokosova ulja te nanesite na bolni zub i nakon nekog vremena isperite, a muškatni oraščić će pomoći jer sadrži miristicin, tvar koja djeluje sedativno,
  • gospina travanapravite čaj od gospine trave, lovorova i nevenova cvijeta te s njim par puta dnevno isperite usta,
  • češnjak – ova svestrana biljka djeluje kao analgetik i antibiotik , a bolove možete suzbiti tako da smrvljeni češnjak nanesete na bolni zub i držite nekoliko minuta. 

Više prirodnih lijekova protiv zubobolje pronađite na ovom linku

Kako ublažiti zubobolju kod djece? Možete koristiti hladne obloge na bolnom području ili koristiti neki od prirodnih lijekova za zubobolju. Obavezan je pregled kod zubara kako se bol ili moguća infekcija ne bi proširila. 

Ako je dijete dovoljno staro da grglja tekućinu, možete pripremiti otopinu od malo mlake vode i žličice soli i dati djetetu da grglja par minuta. To može trenutno ublažiti zubobolju kod djece.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.08 / 5   24

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: analgetici za zubobolju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu