Istraživanje: Šećer je povezan sa “širokim rasponom bolesti”

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Evo uznemirujuće vijesti za sve ljubitelje slatkoga – nova studija znanstvenika sa Sveučilišta u Kaliforniji je utvrdila da fruktoza (šećer kojeg je gotovo nemoguće izbjeći) može oštetiti gene mozga i dovesti do “širokog spektra bolesti”, koje se protežu od uobičajenih sumnjivaca poput dijabetesa i srčanih bolesti do Alzheimerove bolesti i ADHD-a.

Fruktoza se prirodno javlja u voću, povrću i medu, ali većina fruktoze dolazi u čovjekov organizam putem gaziranih pića, slatkiša, deserta i drugih proizvoda koji sadrže visoko fruktozni sirup. Ovo istraživanje sugerira da previše fruktoze u prehrani može imati neugodni genetski učinak.

Šećer

Za svoj eksperiment, autori su uzeli dvije skupine štakora. Prvoj su tijekom šest tjedana istraživanja svakodnevno davali gazirana pića. Druga (kontrolna) skupina je dobivala vodu. Zatim su ih znanstvenici pustili u labirint i usporedili vrijeme prolaska prve skupine s kontrolnom skupinom.

Skupini, koja je šest tjedana ispijala gazirane sokove, trebalo je dvostruko više vremena da izađu iz labirinta, što je navelo istraživače na zaključak da previše fruktoze uništava mozak i pamćenje.

No, znanstvenici su u istraživanje uključili i treću skupinu štakora. Oni su istodobno dobivali gazirane sokove, ali i ekstrakt lanenog ulja, koji je bogat omega-3 masnim kiselinama. Treća skupina je pobjegla iz labirinta istom brzinom kao i kontrolna skupina koja je ispijala vodu.

Dakle, prema znanstvenicima, moguće je poništiti štetu nastalu od pretjeranog unosa laktoze, a omega 3 kiseline, koje nalazimo u ribi, orašastim plodovima i određenom povrću, nam pomažu povratiti zdrave funkcije mozga.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:  
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine
Kurkuma 95% Ekstrakt & Bioperine

Ekstrakt korijena kurkume i piperina.

159 kn

D-Mol 1+2 Kapsule – Kräuterhaus
D-Mol 1+2 Kapsule – Kräuterhaus

Za posebne prehrambene potrebe kod dijabetesa.

369 kn

Saznajte više o - alzheimerova bolest (37) - dijabetes (97) - fruktoza (10) - gazirani sokovi (4) - šećer (49) - zdrava prehrana (183)

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

0 / 5 (0 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju: