Osjetljiva koža lica – kako ju njegovati?

Osjetljiva koža može biti pravi izazov, pogotovo ako se radi o koži lica. Kod osjetljivog tipa kože, može vam se učiniti kako nijedan proizvod ne odgovara i kako koža sve više gubi svoju kvalitetu.

Kod osjetljive kože, rožnati sloj, odnosno stratum corneum, koji se sastoji od stanica i lipida je oslabljen, a kao rezultat toga dolazi do narušavanja barijere kože te transepidermalnog gubitka vode, što omogućava prodiranje nadražujućih tvari.

Osjetljivost posebice pogađa kožu lica jer osim što je ondje epiderma vrlo tanka, koža lica je najizloženija čimbenicima poput UV zraka i kemikalija.

Koji su simptomi osjetljive kože?

Neki od simptoma osjetljive kože su ljuštenje, oticanje, hrapavost, crvenilo, osip, ljuskanje, osjećaj svrbeža, žarenje, zategnutost i peckanje. Ovi simptomi se mogu javljati čak i neposredno nakon nanošenja kreme ili ulja te koža automatski može reagirati na proizvod.

Neki od uzroka osjetljive kože su:

  • Tanka koža kod djece ili odraslih osoba. Koža kod djece ima ograničenu barijernu funkciju, što znači da je puno osjetljivija na kemijske i fizičke utjecaje, kao i na UV zrake. Barijerna funkcija kod odraslih znatno slabi sa starenjem što je čini osjetljivijom.
  • Hormonalne promjene tijekom puberteta, menstrualnog ciklusa, menopauze i trudnoće.
  • Stres i nesanica.
  • Alergije.
  • Postojeći kožni problemi kao što su akne ili ekcemi.
  • Loša prehrana i nedovoljan unos tekućine.
Osjetljiva koža

Na kožu također mogu utjecati i neki vanjski čimbenici kao što su:

  • Jaka hladnoća i vrućine.
  • Niska vlažnost zraka.
  • UV zrake
  • Zagađivači iz okoliša.
  • Jaki kozmetički proizvodi.

Kako njegovati osjetljivu kožu?

Na kožu prvenstveno treba djelovati putem prehrane i adekvatnog unosa tekućine. Ovdje je posebice važna voda, koja će stabilizirati razinu vlažnosti u našem organizmu te tako uvelike pomoći našoj koži. Također, za kožu bi bilo dobro osigurati kvalitetan san.

Treba pripaziti i maksimalno izbjegavati jaku hladnoću i vrućine, kao i pretjerano izlaganje suncu. Lice svakako treba čistiti ujutro i navečer, no važno je pripaziti koje proizvode koristimo. Primjerice, trebali bi izbaciti korištenje proizvoda koji imaju jake mirise i grube čestice te odabrati proizvode koji su hipoalergenski i organski. Takvi proizvodi sadrže puno manje alergena, kemikalija i deterdženata, što će umanjiti pojavu iritacija.

Preporučljivo je koristiti sapune za pranje, za osjetljivu kožu, a svakako i poslije pranja hidratizirati kožu nekom hidratantnom kremom ili uljem.

Ako je koža lica tanka, izbjegavajte kozmetičke tretmane kao što su kemijski piling ili mikroabrazija, jer će oni samo pogoršati stanje kože.

Također pripazite i na šminku, ako ona izaziva neželjene reakcije na vašoj koži. Radije potražite šminku namijenjenu osjetljivoj koži, koja ne sadrži kemikalije.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu